Ettevõtja: toit kallineb neljandiku

Birjo Must 07. veebruar 2011, 14:23

Julgen karta, et toiduainetööstuses toimub sel aastal umbes 20-25protsendiline hinnatõus, rääkis Saidafarm ASi omanik Juhan Särgava.

„Ikaldusele lisandub ka see, et kui kinnisvaraäridel hakkas kehvasti minema, siis mahutati osa vabast rahast toidutoormete turgudele. See tähendab, et toimus täiendav kokkuostmine ja ümber müümine,“ rääkis Särgava.  Tema sõnul otsib raha, mis paigutati väljaveetuna kinnisvarast toiduainete toormesse, endale kasvuruumi.

Niisugune tendents jääb Särgava hinnangul kestma järgneva paari aasta jooksul ja siis saab langemine taas peale hakata. „Hinna tõustes kiireneb tootmine ja kui toormete tootmine nõudlusele järele jõuab, hakkavad hinnad pidurduma ja hakatakse müüma jälle madalamatelt hinnatasemetelt,“ põhjendas Särgava.

Saidafarmi hinnad on Särgava kinnitusel alates 2008. aasta märtsist veel paigas, kuid ettevõte on sunnitud käesoleva aasta märtsis hindu kergitama „Eelmisel aastal elasime oma rasvast, kuna vaesus suurenes aga käive vähenes. Käivet oli tarvis üleval hoida ja selleks pidime peale maksma,“ rääkis Särgava.

Käesoleval aastal on Särgava sõnul sisendid oluliselt kallimad ja ettevõte ei suuda kulusid katta. „Soovime tõsta 15%, usun aga et see jääb umbes 8-12% piiresse, olenevalt kauplemise tasemetest,“ lausus ta.
 
Täna avaldatud statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus 2011. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 5,3% ja võrreldes 2010. aasta detsembriga 0,0%. 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. February 2011, 14:06
Otsi:

Ava täpsem otsing