USA elamuehituses puudub paranemine

Romet Kreek 18. märts 2011, 00:00

USAs taotleti veebruaris rekordiliselt vähe elamuehituse lubasid. Ehituslubade taotlus kukkus 8,2 protsenti, annualiseeritult 517 000ni, mis on kõige madalam tase.

Uute eluasemete ehitus kukkus 23 protsenti, annualiseeritult 479 000 ühikuni. Kaudselt vedas laenurahaga kinnisvarabuumi lõhkeaine USA majanduse hävingusse. Kuigi majandusest tuleb mõningaid märke olukorra paranemisest, ei puuduta see mingil moel ehitust.

Ameeriklastel on jätkuvalt keeruline eluasemelaenude saamine. Enest mõistetavalt ei anta enam NINJA (no income no job and assets) laene , mille taotlejad pandi pettuse teel laenu võtma, kuigi neil ei olnud tõendatud sissetulekuid, töökohta ega ka varasid. Ka tavalise hüpoteeklaenu saamine on keerukam. Et eluasemeturg paraneks, peaksid kinnisvaraarendajad suutma vabaneda müümata kinnisvarast, mida on jätkuvalt lademetes. Et kinnisvara läheks kaubaks, sellele suurima panuse annaks tööhõive paranemine, mis ei tule kergelt. Toiduainete ja kütuse hinnatõus viib veelgi rahakotist raha välja.

Võib öelda, et ehitajad-kinnisvaraarendajad on ise enda varasema liigagara tegevuse lõksus. Vaatame, mida kujutavad siis endast sektori esindajate aktsiad. Lennar on väga kallis (P/E 38, 19,42 dollarilise aktsia hinna juures). Sellele vaatamata on aktsia aastane tõus 17,7 protsenti. KB Home on kahjumis, aktsia hind on kukkunud aastaga 25,3 protsenti. Ka Pulte Homes ei teeni kasumit ja selle aktsia hind on kukkunud aastaga 39,1 protsenti.

Kui nõudlust eriti USA eluasemeturule ei lisandu, siis miks mitte vaadata ehitajate aktsiaid mujal. Ehk leiaks mõne Jaapani infrastruktuuri ehitava ettevõtte aktsia. Paraku on Eesti investoril väga raske ligipääs Tokyo börsile. Õõvastav oli toorainete hindade kukkumine Jaapani tõttu. Oletame, et on mingi normaalne nõudluse tase. Kui maavärina ja tsunami tagajärjel on toimunud tohutu hävitustöö, siis millise valemiga on tulevane nõudlus väiksem näiteks metallide järele?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:49
Otsi:

Ava täpsem otsing