Swedbank ostis Glaskeki tootmishooned

Anne Oja 06. aprill 2011, 00:00

"Ektornet ostis Glaskeki pankrotihaldurite korraldatud avalikelt oksjonitelt nii Tallinnas kui ka Tartus asuvad tehased," tunnistas Ektorneti juht Meelis Shokman. Tema sõnul maksis pank Glaskeki pankrotipessa 100 miljonit krooni. "Peterburi tee 47b eest maksime 60 miljonit krooni pluss käibemaks ja Risu tee hoonete eest 40 miljonit krooni pluss käibemaks," täpsustas panga kinnisvarafirma juht.

Pankrotihaldur Andres Hermet on varem öelnud, et Glaskeki Tartu tehasele otsitakse tootmist jätkata suutvat ostjat. Glaskeki varade vastu tundsid tema sõnul huvi nii investorid Taanist, Rootsist, Venemaalt kui ka Eestist. Tallinnas Peterburi tee 47b asuv tootmishoone on alates 2009. aasta lõpust seisnud tühjana.

Ektornetil plaan ruumid välja üürida. Peterburi tee kinnistu Tallinnas vahetas omanikku 16. detsembril ja Tartumaal Tähtvere vallas asuvad Risu kinnistud 22. detsembril ehk vaid kaks päeva pärast kordusenampakkumise tähtaja kukkumist. Nagu ilmnes Swedbanki selgitusest Äripäevale, toimusid tehingud haldurite määratud alghindadega.

"Kuna Ektornet on kinnisvarafirma ja on seotud kinnisvara haldamisega, osteti ainult kinnisvara, mitte ei omandatud seadmeid. Ektornet ei ole ega hakka olema seotud tootmisega," selgitas Shokman.

Ektornet kavatseb ostetud pinnad välja rentida mõnele sellisele ettevõttele, mille vajadustega need ruumid kattuvad. "Praegu ei ole meil konkreetset paani neid hooneid müüa, kuid kui on huvitatud osapooli, oleme avatud dialoogiks," lisas Shokman.

Peterburi tee kinnistu puhul on kinnistusregistrisse kantud märkus tähtajalise üürilepingu kohta osaühinguga Arutech Parimad Aknad. Register näitab lepingu sõlmimise kuupäevaks möödunud aasta 26. novembrit ja lõpukuupäevaks 30. novembrit 2015.

Pankrotihaldur Andres Hermet lausus, et Arutech käis pankrotipesast ise rendipinda küsimas. "Ma ei tahtnud sellist korralikku üürnikku minema lasta. Kuna kõikidele ostuhuvilistele sellise suure pinna rentija sobis, sõlmisid haldurid üürilepingu enne kinnistu müüki," selgitas Hermet.

Väiksemad võlausaldajad on Swedbanki kõrval unarusse jäetud. Ligikaudu 102 000kroonise nõudega transpordifirma Comprimo juht ja omanik Anu Pungar ütles, et on pankrotiprotsessiga kursis peamiselt Ametlike Teadaannete vahendusel. "Ei oska seda kommenteerida," lausus Pungar kinnistute Ektorneti kätte minekust kuuldes. "Algusest peale tundub see hästi ühepoolne olevat, kuna Swedbank on kõige suurem võlausaldaja. Kõik väiksemad võlausaldajad on jäänud tagaplaanile," rääkis ta.

Pungar lisas, et kohe alguses oleks pidanud Glaskekile kaks pankrotihaldurit määrama, kuna suure töömahu tõttu käib asi ühele haldurile lihtsalt üle jõu. Ehkki praegu toimetab Glaskeki varaga kaks inimest, pole Lätis olevate varade tõttu pankrotiprotsessis kuigi kaugele veel jõutud, ütles ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:50
Otsi:

Ava täpsem otsing