Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kohtutäiturite JOKK-skeem: koolituse sildi all puhkus lõunas

    Üheskoos reisimist koolituse nime all on kohtutäiturid harrastanud juba mitu aastat. Sõit vormistatakse raamatupidamises koolitusena, et reisikulu saaks deklareerida ettevõtlusega seotud kuluna ja nii oma maksukoormust vähendada. Nendel reisidel käivad ka täiturite pereliikmed ja kohtutäiturite büroode töötajad.
    Selle aasta kevadel saabub reisifirmast Germalo kohtutäiturite ja pankrotihaldurite meililisti [email protected] järjekordsele reisile kutsuv kiri. "Lugupeetud kohtutäiturid! Head reisihuvilised. Pakume Teile koolitusreisi Provence'i 10.-17.09.11. Käeoleval hooajal pakume Teile reisi Provence'i, kahtlemata maailma ühte kauneimasse paika. Reis ühendab endas tõepoolest kõike, mida puhkaja soovida võib. Lopsakas ja rikkalik Vahemere loodus, meri ja päike, kultuur ja gurmee. Provence'is on maailma parim köök, maailma parimad veinid ja maailma võrratuim fiiling - sinna kutsub hing tagasi kohe, kui oled sealt lahkunud. Meie otselend viib Teid Nizzasse, kust paarisaja kilomeetri kaugusel asub Camargue'i kuurortlinn La Grande Motte," kirjutab turismifirma Germalo esindaja. Edasi kirjeldab ta põhjalikult reisikava ja kirja lõppu kirjutab suurte punaste trükitähtedega: "TEIL ON VÕIMALIK VORMISTADA KOOLITUSPAKETT."
    Kirja vahendab täiturite meililisti Mati Kadak, kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aseesimees. Koolitusprogrammi kirjaga kaasas ei ole, küll aga tingimus, et reisil osalemine tuleb otsustada kümne päevaga.
    Kohtutäitureid ei paista need asjaolud segavat. Selle aasta septembris jõudsidki rännuhuvilised täiturid Lõuna-Prantsusmaale Vahemere-äärsesse väikelinna La Grande Motte'i. Rohelusse uppuvas kuurortlinnakeses ootab puhkajaid ja koolitusel osalejaid vaikse tupiktänava lõpus hubane katusebasseiniga hotell. Saabuvast reisiseltskonnast moodustavad täiturid ja nende büroode töötajad alla poole. Kokku on inimesi 14 büroost.
    Oma silm on kuningas. Seetõttu lendab päev varem sellesse turismifirma kinnitusel maailma ühte kauneimasse paika Äripäeva fotograaf. Ajendiks kevadel toimetusse laekunud vihje kohtutäiturite reisihuvist. Turismifirma esindaja täituritele saadetud kirjas ei valetanud - tegemist on kauni kohaga, kuhu oleks patt lennata, et hommikust õhtuni hotelli seminariruumis istuda. Aga just seminariruumis oleksid pidanud täiturid kõik kuus päikeselist päeva veetma, et tekiks õigus kajastada reisikulusid ettevõtlusega seotud kuluna.
    "Koolitus loetakse ettevõtlusega seotuks, kui enamik lähetuses oldud tööajast (tööaeg on üldiselt kaheksa tundi päevas) kulub koolitusele või sellega otseselt seotud tegevustele," ütleb maksuameti maksude osakonna otseste maksude talituse juhataja Evelyn Liivamägi.
    Vastukäivad selgitused. Kuigi kohtutäiturid kinnitavad Vahemere äärest tagasi jõudmise järel, et reis läheb n-ö firma kuludesse, siis aktiivset koolitustegevust Äripäev kohtutäiturite puhul kohapeal ei tähelda. Täiturite endi hilisemad selgitused koolituse sisu, aja, koolitusmaterjalide jm kohta on vastukäivad. Mõni päev pärast reisi lõppu teeme esimese telefonikõne Mati Kadakule.
    Te olite eelmisel nädalal ära? "Jah."
    Olite reisil? "Jah."
    Mis reis see oli? "See…ee…ma ei oska öelda…see oli lihtsalt reis. Puhkus. Puhkusereis."
    Mina olen kuulnud, et kohtutäiturid käisid koolitusreisil? "No, seal raames tegime ka koolitust. Kohal käis kohtutäiturite väike seltskond ning arutasime omavahel täitemenetluse asju."
    Puhkus muutus koolituseks. Mõni päev hiljem Kadaku büroos kokku saades vaidleb kohtutäitur aga kategooriliselt vastu, et tema ütles puhkusereis. Ta üritab teha selgeks, et ajakirjanik kuulis valesti. Kuulame telefonintervjuu salvestise uuesti üle. Ei jää mingit kahtlust, Kadak räägib esimeses intervjuus puhkusereisist. Kui kaks päeva pärast Kadakule tehtud telefonikõnet teistele reisil käinud kohtutäituritele helistame, siis oleks täiturid justkui seda kõnet pikisilmi oodanud. Reisi nimetatakse nüüd kindlalt koolituseks. "Aga loomulikult toimusid koolitused iga päev," kinnitab Tartu kohtutäitur Reet Rosenthal. "Hommikust peale ikka jah, kella kümnest alates," selgitab ta.
    Võru kohtutäitur Aive Kolsar räägib, et arutelud olid sisukad ja praktilised. "Me rääkisime täitemenetluse praktika ühtlustamisest. Need on olnud minu jaoks väga sisukad päevad," kinnitab ta.
    Ekskursioonil tehti grupitööd. Hommikust õhtuni toimunud koolitustest räägib hiljem oma büroos samal teemal teist intervjuud andes ka Mati Kadak. Kui selgitame Kadakule, et fotograaf nägi teda koolitamise asemel ekskursioonidel käimas, tunnistab Kadak küll, et kuuest päevast tõesti neljal oli ta ekskursioonidel. "Aga koolitused olidki vabas vormis ja need toimusid ka ekskursioonidel. Näiteks bussis sõites arutati kaasusi," selgitab ta.
    Kui juhime tähelepanu, et täiturid ei käinud koos kõigil ekskursioonidel, siis selgitatakse seda fakti grupitöödega. Tuleb välja, et erinevad grupid ise valisid, kas töö gruppides toimub reisifirma korraldatud ekskursioonil või otsitakse mõni muu sobilikum koht. Näiteks turismibüroo ahvatles kevadel tehtud reisipakkumises kohtutäitureid ka Vahemere rannamõnudega. "Kui aga tekib soov lihtsalt aeg maha võtta, nautida elu omaette ja mõnuleda terve päev mere ääres, on see loomulikult võimalik," lubas Germalo esindaja. Rannas ei käidud, kinnitavad kohtutäiturid kui üks mees.
    Sel ja ka varasematel aastatel kohtutäiturite reise korraldanud turismifirma Germalo omanik ja juht Marianne Kaldas ei tea, kui suures osas toimub tema firma poolt koolituseks märgitud reisil tegelikult koolitustegevust.
    Germalo esitab kohtutäituritele arve, millel on kirjas "koolitusreis", kuid reisi sisu eest nad Kaldase kinnitusel ei vastuta ega tunne ka selle vastu huvi.
    "See, et kohtutäiturid koolitavad, on päris kindel. Kui palju tunde seal koolitatakse, sellega ei pea meie tegelema," sõnab Kaldas. Ta on kohtutäiturite poolt reiside organiseerimisega tegeleva täitur Mati Kadaku hea tuttav. Just sellepärast Kadak Germalo 2007. aastal reiside korraldajaks valis.
    Lisaks Lõuna-Prantsusmaale on Germalo Äripäevale teadaolevalt viinud kohtutäitureid 2007. aastal koolitusreisile Maltale ja 2008. aastal Madeirale. 2009. aastal üritas Germalo meelitada täitureid end koolitama Islandile ja eelmisel aastal oli koolituskalendris Atlandi ookeanis asuvate Assoori saarte külastamine.
    "See on tavaline turismireis ja mingeid koolitusi pole nendel toimunud. Koolitusreisi silti on juurde vaja selleks, et reisikulud saaks raamatupidamises kanda ettevõtlusega seotud kuludesse," kinnitab Äripäevale kohtutäiturite reisidel käinud inimene, kes soovib jääda anonüümseks.
    Maksuameti kinnitusel tuleks koolitusreisi sisu tõendamiseks esitada reisi päevaplaan, koolituse kava jm dokumendid, mis tõendavad reisi eesmärki.
    Septembris Vahemere ääres käinud kohtutäituritel polnud aga ette näidata mingeid koolitusmaterjale. Uurime enda kinnitusel teisi täitureid koolitanud Mati Kadakult, kas tema kui koolitaja oleks nõus meile näitama kuuel päeval toimunud koolituse programmi. "Mul ei ole seda kaasas. Oleks teadnud, oleks kaasa võtnud," kõlab vastuseks.
    Ka pole tal ette näidata koolitusel osalejate nimekirja, see on tal enda sõnul peas. Selgub ka, et ta ei jaganud koolitustel mitte mingeid materjale. Soovime näha eelmiste aastate aruandeid ja reisifirma esitatud arveid. "Ma ei hoia neid arvutis," on Kadakul jälle vabandus käepärast.
    Kadaku jutt ei ole veenev, lubas ta ju mõni päev varem telefonis ajakirjanikuga vesteldes arved üles otsida. Juristina ja Reformierakonna poliitikuna võiks ta teada, et maksudega trikitamise kahtlus on tõsine asi ning keerutamine neid ei hajuta.
    Kohtutäituri hea ametitava järgi on kohtutäituri kohus tagada üldsuse usaldus kohtutäituri ameti ja ametiga kaasneva autoriteedi ja aususe vastu ning kohtutäitur on seadusekuulekas ja õiguskorda austav, olles sellise käitumisega eeskujuks ka teistele inimestele.
    "Kui keegi esitleks koolituse pähe turismireisi, siis see ei ole kindlasti vastavuses sellega, mida me ootame kohtutäituritelt," märgib Kadaku parteikaaslasest justiitsminister Kristen Michal.
    Reformierakonda rahaliselt mitu korda toetanud Kadak näitab intervjuu keskel eelmiselt justiitsministrilt Rein Langilt kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja ülesehitamise eest saadud aukirja. Ta ütleb kohtumise lõppedes, et tema maksuameti kontrolli ei karda.
    Septembris nädalasel reisil Lõuna-Prantsusmaal käinud kohtutäiturite selgitused reisil toimunust on vastukäivad. Mati Kadak rääkis alguses, et tegemist oli puhkusereisiga, kuid hiljem kinnitasid nii tema kui ka teised kohtutäiturid, et see oli koolitusreis, mille kulud näidatakse raamatupidamises ettevõtlusega seotud kuluna. Esimene intervjuu Mati Kadakuga:
    Te olite eelmisel nädalal ära? Jah.
    Olite reisil? Jah.
    Mis reis see oli? See… ee… ma ei oska öelda… see oli lihtsalt reis. Puhkus. Puhkusereis.
    Mina olen kuulnud, et kohtutäiturid käisid koolitusreisil? No, seal raames tegime ka koolitust. Kohal käis kohtutäiturite väike seltskond ning arutasime omavahel täitemenetluse asju.
    Kes oli koolitaja? Mina ise.
    Teie koolitate? Jah, sest minul on Prantsuse kohtutäiturite koolituskeskuses välja antud koolitustunnistus. Ma võin üle Euroopa kohtutäitureid koolitada.
    See oli siis nädalane reis ja iga päev toimusid koolitused? Põhimõtteliselt küll. Et mitte üle pingutada, siis puhkuse kasulikkusega ühildasime selle.
    See tähendab siis? No… et loomulikult… iga päev natukene koolitasime, aga sealhulgas ka puhkasime loomulikult.
    Hommikust peale toimusid koolitused? Ee… mitte hommikust… nii, kuidas vaba aega oli.
    Teil oli ju programm, mille järgi olid päevad hommikust õhtuni ekskursioonidega sisustatud? Kõik päevad olid sisustatud, kuid olid ka õhtused ajad, kus me koos olime ja kõikidest programmilistest üritustest kõik osa ei võtnud.
    Kas koolitusmaterjalid olid ka olemas? Jah…no… mis materjale Te mõtlete?
    Õppematerjalid näiteks? No koolitusmaterjalid on seadused, me arutasime seaduse tõlgendamist ja… ja seaduste rakendamisi.
    Meie andmetel käisid kohtutäiturid tavalisel turismireisil, mis vormistatakse koolitusreisina? Mm… meil oli see kindlasti ka koolitusreis, kindlasti oli ta ka puhkusereis.
    Mismoodi Te olete seda raamatupidamises kajastanud? Ee… selle aasta reisi… ma ei ole veel kuidagi kajastanud.
    Kuidas on varasematel aastatel reisibüroo arvetel kirjas? Seal on… seal on… ma pean vaatama, kuidas seal arve peal täpselt on.
    Seda Te ju teate, mismoodi raamatupidamisse läks? Läks koolituskuluna? Osa võib-olla küll jah, aga mitte kõik. Ma mõtlen reisist osa, tähendab majutus ja need on kuludesse läinud. Need ekskursioonid, mis me oleme teinud, need kindlasti kuludesse ei lähe.
    Kas oleksite nõus arveid ka näitama, et võtta maha kahtlus maksudest kõrvalehoidmises? Aga kes selles kahtleb?
    Mina. Aga mismoodi see maksudest kõrvalehoidmine on?
    Minu info järgi käite igal aastal turismireisil, mille raamatupidamises vormistate koolitusreisina. Kus Teil selline info on, et see oli puhtalt turismireis?
    Käisime ka eelmisel nädalal Provence'is. Samal reisil?
    Samas kohas. Ja siis sama firmaga samal reisil?
    Firma ei olnud sama, aga koht oli sama. Jälgisime, millega kohtutäiturid tegelesid. Nojah!
    Me ei täheldanud, et oleks koolitusi toimunud. Nojaa, teie ju meie koolitusel ei olnud.
    Ei olnud jah. Siis ei saagi ju olla.
    Seepärast küsingi, millal need koolitused toimusid? Hommikul läksite bussiga hotellist ära ja õhtul tulite tagasi. No pärast oli ju aega küll. Ja iga päev me ei käinud ka reisil.
    Te kinnitate, et koolitasite ja kõik said õppematerjalid ja mingit trikitamist ei ole? Aga, mis siin trikitada saab. Loomulikult koolitasime, omavahel arutasime seaduste rakendamist.
    Olete raamatupidamises märkinud terve reisi või ainult osa kuludesse? Loomulikult osa.
    Kas seda saaksite näidata? Raamatupidamisdokumente ma Teile loomulikult ei näita.
    Aga neid arveid, mis reisibüroo on saatnud? Mmh… ma pean need arvutis üles otsima. Tavaliselt arveid ka kolmandatele isikutele ei näidata.
    Praegu saaksite kahtlusi hajutada? Siin pole ju mingeid kahtlusi. Ma võin need arved üles otsida.
    Kuidas siis ikkagi on, et reisibüroo pakub teile koolitusreisi, samas ta koolitusreisidega ei tegele? Nendel endal koolitajaid ei ole. Me ise organiseerime sellise koolitusreisi.
    Miks siis reisibüroo pakub teile koolitusreisi? Reisibüroo pakub majutust ja transporti.
    Kui palju tunde Te kokku koolitasite seal? Me…peaks selle kokku võtma. Praegu peast küll ei oska öelda.
    Teil olid eraldi ruumid, kuhu te kogunesite ja milles oli koolituse sisu? Rääkisime seaduste rakendamisest.
    Kui te koolitasite seal, siis oli teil ka mõni esitlus ette valmistatud? Mul on palju esitlusi ette valmistatud.
    Reet Rosenthal: Oli palju loenguid
    Te olite eelmisel nädalal Prantsusmaal ühel reisil? Jah.
    Mis reis see oli? Koolitusreis.
    Kui palju koolitusi toimus, olid need hommikust õhtuni või mismoodi asi käis? Kui käiakse koolitustel, siis koolitustel on paaritunniste vahedega loengud.
    Need toimusid iga päev? Aga loomulikult. Aga loomulikult.
    Hommikust peale? Hommikust peale ikka jah, kella kümnest alates. Me olime sektsioonides, me arutasime neid asju.
    Me olime ise ka eelmisel nädalal seal kohal. Läksite hommikul bussi peale ja tulite õhtul tagasi, millal siis jäi aega koolituste jaoks? …et tulime õhtul tagasi…
    Mati Kadak ütles, et hotellis toimusid koolitused? Aga kus siis veel, rannas ei saa ju koolitusi läbi viia.
    Aga siis iga päev ei toimunud koolitused? …et õhtul peale seitset võib ka kutsuda väikese grupi inimesi ja arutada tekkinud probleeme. Mõne kaasuse põhjal. Seda võib teha ka vastavalt seltskonnale, ka kella 23-24-ni võib probleeme arutada.
    Te just ütlesite, et iga päev ja alates hommikust toimus koolitus? Aga oligi. Aga oligi iga päev.
    Aga kui te bussi peale läksite? No aga… ma võisin bussi peale minna ainult kaheks tunniks. (vaikus - toim) Minule jääb arusaamatuks Teie küsimus.
    Minul on selline info, et juba aastaid käivad kohtutäiturid turismireisil, mis vormistatakse koolitusreisina, et see kuludesse panna? See on vale informatsioon Teil.
    Et see kindlasti niimoodi… See kindlasti niimoodi ei ole.
    Teie olete selle igal aastal deklareerinud koolitusreisina ja pannud ettevõtlusega seotud kuludesse? Jah.
    Kas saite ka koolitusmaterjalid? Aga loomulikult. Programm on ju alati. Alati on kaasused, mida arutada.
    Koolitused toimusid hotellis? Jah, mitte rannaliiva peal.
    Käisite eelmisel nädalal Prantsusmaal kohtutäiturite koolitusreisil, mis oli koolituse sisu ja kes koolitas? Näiteks õiguskaitsevahendid täitemenetluses. Kohtutäitur Janek Pool kaitses suvel Tartu Ülikoolis sellel teemal magistritööd, sel teemal oli meil pikk arutelu. Sealt edasi ka siis ettepanekud täitemenetluse seadustiku muudatusteks. Kaasused, praktilised probleemid.
    Et selle Prantsusmaal oldud nädala jooksul enamik aega läks koolituse peale? No teate, ma ütlen, et kui täiturid kokku saavad, siis ega muust ei räägitagi.
    Või käisite ekskursioonidel ka? Mina ei käinud.
    Aga teised? Noh, ma ei oska öelda. Me ei saa öelda, et 24 tundi kõik õppisid, aga… aga noh… Millest selline küsimus ja huvi üldse?
    Huvi tuleb sellest, kas tegemist on ikka puhtalt koolitusreisiga ja kuidas seda kajastatakse raamatupidamises? Teisalt võib ju püstitada, ma tean, et Äripäev korraldab hästi palju koolitusi ja kui ma seal koolitusel natuke unelen, et kas siis see ka ei kanna oma eesmärki?
    Me ei räägi praegu väikesest unelemisest, vaid ikkagi, kui palju nädala jooksul oli koolitust ja kui palju oli turismireisi. Mina oma seisukohalt ütlen, et see oli puhas koolitusreis.
    Kuidas Te olete maksuameti jaoks deklareerinud need reisid? Olen deklareerinud koolitusreisina. See on majandustegevusega seotud kulu.
    Iga päev siis toimusid hommikust õhtuni koolitused? Jah, toimusid. Ja need on tõesti sisukad, praktilised arutelud.
    Sain info, mille järgi käivad kohtutäiturid igal aastal turismireisil, mis tuimalt pannakse raamatupidamisse kui koolitusreis. Ma julgen kinnitada, et täiturite puhkused on alati töised. Ma pereinimesena olen tundnud puudust, et tõesti tahaks suvepäevi, kus pered saavad kokku. Meil ei ole midagi sellist, kui täiturid saavad kokku, siis ka õhtulauas läheb jutt kaasustele, et mul oli selline juhus, mida teie oleksite teinud.
    Kas büroode töötajad on ka reisidel käinud? Ikka büroo töötajad ka.
    Kuidas nende reis deklareeritakse? Kui ma oma töötajat koolitan, siis loomulikult läheb see ettevõtlusega seotud kulu alla. Kohtutäituril on täna koolituskohustus ja ka kohtutäituri abil on seadusest tulenev enesetäiendamise kohustus. Muidu me ei läbi atesteerimist. Igal aastal peame esitama aruande läbitud koolituste kohta.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA tarbijate kindlustunne langes kuuga ligi 13%
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.