Kreeka hirmEuroopa börsidel

Fredy-Edwin Esse, California 03. oktoober 2011, 12:14

Nädal algas Euroopa börsidel halvasti, sest Kreeka hoiatus defitsiidi eesmärkide mittetäitmise kohta kukutas pankade, autofirmade ja kaevanduste aktsiaid.

Kreeka valitsus tunnistas eile erakorralisel kabinetinõupidamisel, et ei suuda täita algselt Euroopa Liidu ja IMFiga kokku lepitud eelarvedefitsiidi kärpeplaani. Samas liiguti edasi uute kokkuhoiumeetmetega, mis näevad ette tuhandete avaliku sektori töötajate koondamisi.

Väga tugevalt on Kreeka uudised kahjustanud pankade aktsionäride investeeringuid, kuna näiteks BNP Paribas' aktsia on kukkunud ligi 7%, Societe Generale -6%, Commerzbank -5,5% ning ING Groep oli 4,5% miinuses.

Saksamaa DAX 30 indeks on kukkunud 2,47%, langust domineerivad seal autofirmad. Kolmest suurest on BMW rängima hoobi saanud, odavnedes 5,9%. Volkswagen on kukkunud 4,9% ning Daimleri aktsia on 3,1% miinuses.

Ka kaevandusfirmad rõhuvad üldist meeleolu, sest vase hind kukkus koos teiste metallidega, kuigi kuld liikus turu suunale vastupidiselt. Kazakhmys kukkus ligi 3% ning Rio Tinto langes 3,4%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. October 2011, 17:00
Otsi:

Ava täpsem otsing