Käo vahetas Balbiino kriisiaegse juhi välja

Anne Oja 27. november 2011, 17:28

Suurärimehe Jüri Käo juhitav AS NG Investeeringud vahetas novembri alguses jäätisetootja Balbiino senise juhi Jaak Muugi sama ettevõtte endise ostujuhi Kaido Saluranna vastu.

Jüri Käo ütles hiljuti, et kriisiaegsed juhid ei sobi praegu ettevõtteid juhtima ja nad tuleks välja vahetada. Mida ta sellega täpsemalt mõtles, miks Muugile Saluranda eelistas ning mida uuelt juhilt ootab, Käo Äripäevale sel reedel ei selgitanud.

Kaido Salurand ütles, et kavatseb teha Eestis tunnustatud jäätisetootjast tunnustatud eksportööri. „Balbiino on ja jääb küll ennekõike jäätisetootjaks, kuid külmavaldkonna eksperdina on meie ülesanne ennast selles valdkonnas senisest palju jõulisemalt kehtestada,“ lausus ta.

„Balbiino jäätiseeksport on viimastel aastatel tõesti mõned protsendid kannatanud,“ kommenteeris Salurand viimastel aastatel Balbiino kogetud tagasilööke private labeli ja eksporditoodetega. „Rõõmustavalt oleme leidnud ja leidmas meie toodetele uusi turge ja väljundeid. Tänavu on meie ekspordiportfelli lisandunud Saksamaa ja Ameerika Ühendriigid.“

Salurand ütles, et nii ekspordis kui kui ka siseturule suunatud müügis on Balbiino prioriteediks oma kaubamärkide arendamine ning kasvatamine. „Oma märgi all jäätiste eksportimine nõuab aga suuri turunduskulutusi ning kaugemate turgude puhul on tegemist ennekõike private labeli toodete ekspordiga. Ühegi välismaise jäätisetootja omandamist me ei planeeri,“ selgitas ta.

Balbiino ihaldab Eestis esikohta

Salurand märkis ühtlasi, et näeb nii enda kui töötajate eesmärgina valmistada naturaalsest koorest parimat Eesti jäätist. „Täpsetest majandusprognoosidest hoidudes saan kinnitada, et 2011. aastal kasvab nii Balbiino käive kui ka kasum,“ ütles Balbiino juht. Suuruselt Eesti teine jäätisetootja avaldab majandustulemusi vaid kord aastas, kuid 10 kuu tulemusi vaadates on mullusega võrreldes kasvanud nii jäätise kui ka külmutatud toodangu müüginumbrid.

2008. aasta lõpust ainsa juhatuse liikmena ametis olnud Jaak Muug juhtis Balbiinot tähtajalise lepinguga, mis lõppes tänavu 31. oktoobril. Enne teda suunas Balbiino kurssi pisut üle kümne aasta Riho Niils.

„Hetkel puhkan ja pühendan rohkem oma aega lähedastele. Juhina oli paratamatult selleks vähem aega,“ kommenteeris Muug Balbiinost lahkumist. Muug ütles, et ta on saanud juba ka uusi tööpakkumisi, kuid käsi veel kellegagi löönud pole. „Tööpakkumisi on olnud, täpsemalt on veel vara rääkida. Kindlasti asun üsna pea kuhugi ametisse, käed rüpes ei suuda kaua olla,“ ütles Muug.

Eesti suurima jäätisetootja Premia juht Kuldar Leis tunnistas, et Balbiino juhivahetus tuli talle ootamatult. „See tuli jah, üllatusena. Aga ei saa ka eeldada, et üks inimene juhib ettevõtet mitukümmend aastat. Olen ka ise erinevaid ettevõtteid juhtinud,“ ütles Leis.

Konkurent loodab sõjata läbi saada

„Jaak Muug on olnud meile mõistlik konkurent, me pole üksteise kõri kallal olnud, nagu ehitus- ja kinnisvarafirmad. Oleme ühte riiki ära mahtunud,“ rääkis Leis. Ta tunnistas samas, et ei oska Muugi Balbiino uue juhiga võrrelda, kuna pole Salurannaga varem kokku puutunud.

„Ma ei usu küll, et meil sõjaks läheb. Turuosad on suhteliselt stabiilselt paigas olnud ja kui need kõiguvadki 2-3%, pole see oluline. Olukord on hea ses mõttes, et kuskil 60% jäätiseturust on kodumaiste tootjate käes ja ostjad eelistavad kodumaist,“ sõnas Leis.

AS Balbiino uus juhataja Kaido Salurand töötas alates 2010. aastast ettevõttes ostudirektorina. Enne seda oli Salurand aastatel 1999-2008 AS Norma ostudirektor ja juhatuse liige. Salurand on lõpetanud TPI tööstuse planeerimise alal cum laude ja täiendanud ennast juhtimises nii Eestis kui ka Prantsusmaal.

 

 

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. November 2011, 17:29
Otsi:

Ava täpsem otsing