Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Võlgade nõudmine 1990ndate stiilis

    Võlausaldaja ja endine äripartner süüdistavad kiirlaenufirma SMS Laen asutajat ja endist omanikku Toomas Allikat ähvardamises. Praegu on pooleli mehe pankrotimenetlus ja talle on seatud ärikeeld.

    “Pöördusin ühe inimese poole, kelle kontakt­andmed andis mulle minu endine grupivend ja manalamees Kaimo Järvik (mupo endine pistist võtnud juht – toim),” räägib Tarvo Õng, kelle tüli Allikaga sai alguse tavalisest kinnisvaratehingust.
    Reklaamlause “Piiks, piiks – ja raha tuleb” tuntuks teinud endine kiirlaenuärimees Toomas ­Allikas otsustas 2008. aastal Viimsisse maja osta. Ta sai kaubale maja müüja Tarvo Õngega. Müüjale halva üllatusena jääb aga Allikas ostusumma tasumisega jänni. Kui võlg on intresside toel juba 180 000 eurole kerinud, katkeb Õnge kannatus ja ta algatab 2011. aasta veebruari lõpus Allika suhtes pankrotimenetluse.
    Õng meenutab, et Allikas üritas vahendajate abiga enda vastu olevat võlanõuet 2000 euroga ära osta. Näiteks teatas Allika jurist Õngele, et kui ta pole nõus võlanõuet müüma, siis järgnevad teod. Anti mõista, et võlgnik palkab noomijad. “Õnneks nad hoiatasid ette ja ma hankisin endale kaitse,” lausub Õng.
    Kaitse hankimine tähendas ka seda, et Õnge saatis Allikaga kohtumisel turvaärimees Valeri Konovalov. Tegemist on nõukogude ajal KGBs töötanud turvaspetsialistiga, kellele kuulub turvafirma ­Feba. See kakskümmend aastat tegutsenud ettevõte pakub ka ihukaitse teenust. Õnge sõnul palkas ta Konovalovi just Allika ähvarduste tõttu.
    “Ma mäletan, jah, et oli Toomas, kellega olid läbirääkimised, et ta Tarvole võla tagasi maksaks. Ma ei tea, kuidas see lõppes, kas ta maksis või ei,” meenutab Konovalov.
    Nõude müük ärritas. Võlga Õng tagasi ei saanud ja möödunud aasta juunis otsustas ta müüa võlanõude Soome päritolu ärimehele Heikki Karttilale, kes neli aastat tagasi koos Allikaga Eestis uut kiirlaenufirmat rajama asus, kuid siis temaga tülli pööras. See otsus oli Allika jaoks kui tärpentin kassi saba alla. “Toomas Allikas aktiveerus ja omal banaani­vabariigilikul moel proovib ta minu jalgealust õõnestada ning ähvardab mind mingisuguste asjadega,” räägib Õng.
    Toomas Allikas ütleb Õnge jutu peale, et ta ei ole mitte kedagi Õnge ähvardama või hirmutama palganud ja lugu on hoopis vastupidine.
    Õng ei ole aga ainus, kes Allikat 1990ndate alguses Eestis levinud äristiili harrastamises süüdistab. “Vaatan siiani sageli üle õla ja kui tööle jõuan, siis helistan naisele, et jõudsin probleemideta kohale,” meenutab Norris Koppel, endine Toomas ­Allika äripartner. Inglismaal äriga tegelenud Koppel ütleb, et talle tuli üllatusena, et ka veel praegu a­etakse Eestis äri kurikaelte abiga.
    2012. aasta keskpaigas võtab Koppeliga ühendust aasta varem Eestis ärikeelu saanud Toomas ­Allikas. Ta tahab Suurbritannias kiirlaenuäri alustada ning kutsub Koppeli äripartneriks. See partnerlus saab 2013. aasta märtsis ootamatu lõpp­akordi Pirita perearstikeskuse parklas.
    Mehed tungivad džiipi. Koppel on vaevalt džiibi ära parkinud, kui aknale koputab närviline meesterahvas. Nii kui aken irvakile saab, hüppab nurga tagant välja veel teinegi mees ning nelja käega surutakse suure ja robustse džiibi klaas alla. Üks ründajatest istub auto tagaistmele, teine juhi kõrvale. Tagaistmele maandunud tundmatu teatab, et Koppel on neid petnud ning nüüd tuleb hakata raha maksma.
    Ta näitab pabereid, millel on kirjas, et raha tuleb hakata maksma kõrvalistmel istuvale mehele ja ühele ettevõttele.
    Edasi saab Koppel teada, et tema auto, milles vestlus toimub, ei kuulugi enam talle, ning käeraudu klõbistavad dressipükstes tüübid annavad detailse ülevaate Koppeli viimase aja käimistest. Nad teavad, kus ta oma autot pargib, millises lasteaias käivad tema lapsed ja milliseid riideid on lapsed viimastel päevadel kandnud.
    Perearstikeskusse varjule. Kui Koppelile hakatakse kirjeldama metsa, kus kõnelused takerdumise korral jätkuvad, lööb ta autoukse lahti ja hakkab appi karjuma. Juhusliku mööduja sekkumine võimaldab Koppelil rahvarohkesse perearstikeskusesse pageda. Praegu on see juhtum politseis menetluses.
    “Ma ei ole selliste asjadega harjunud. Isegi palju näinud politseinikud ütlesid, et nad ei ole sellist asja väga palju aastaid näinud. Selline 1990ndate stiil,” ütleb Koppel.
    Koppeli jutu peale raiub Allikas nagu rauda, et miski sellest ei vasta tõele. Tema sõnul on Õng ja Koppel ise allilmaga seotud. “Nad on mõlemad minevikus korraliku jamaga hakkama saanud, mille kohta on ka tõendid olemas. Nüüd, kus nad on omavahel tuttavaks saanud, on lihtsalt väga hea võimalus olukorda ära kasutada ja selliseid süüdistusi minu kaela ajada,” on Allika versioon toimunust. Allikas kinnitab, et ta teab, kes Õnge ja Koppelit ähvardasid. “Eesti on väike, inimesed tunnevad üksteist, vanast ajast.”
    Küsimusele, kas ta ise on allilmaga seotud, vastab Allikas, et erinevate inimeste tundmine ei tähenda allmaailmas olemist või sellega seotud olemist.
    See oli 2006. aasta kevadel, kui Toomas Allikas asutas koos äripartner Aimar Jürimäega kiirlaenufirma SMS Laen. Kaks aastat hiljem müüb ta oma osaluse äripartneriteks olnud Aare ja Aaro Sosaarele. Vaatamata müügitehingule ei suuda Allikas aga Tarvo Õngele samal aastal Viimsisse ostetud maja eest tasuda. Allikas väidab, et teda veeti SMS Laenu müügitehinguga ninapidi ja talle tegi külma ka endine äripartner Aimar Jürimäe.
    Politseis on pooleli uurimine, milles Allikat süüdistatakse tapmisähvarduste tegemises. Ühe vargusjuhtumi uurimise politsei aga lõpetas eelmisel aastal, sest ei leidnud Allikal süüd. Vargusjuhtumi algatas Allika kunagine äripartner Heikki Karttila, kes ostis Tarvo Õngelt 180 000eurose võlanõude Allika vastu. SEB panga järel on Karttila suuruselt teine võlanõudja. Siiski tegi ta halva investeeringu. Sel teisipäeval kuulutas Harju maakohus välja Karttila pankroti, mille tagamaadest järgnevalt.
    Investorite hüpnotisöör
    Mõni aasta tagasi Eestisse elama asunud ja end eduka ärimehe ning näitleja George Clooney naabrimehena esitlenud Soome pensionär hullutas investoreid suurejoonelise kiirlaenuäri projektiga. Usalduse võitmiseks kasutas ta võltsitud SEB panga maksekorraldusi.Soome päritolu ärimees Heikki Jaakko Juhani Karttila (70) on teda kohanud inimeste sõnul hurmav mees, kelle sõnad ja retoorika lausa hüpnotiseerivad ning aitavad tal leida investoreid maailma muutva kiirlaenuäri käivitamiseks. Mõni aasta tagasi jõudis Karttila otsaga Eestisse. Sel teisipäeval kuulutati siin välja tema pankrot. Karttila võlausaldajate ring on rahvusvaheliselt kirju.
    Villa Como järve ääres. Äripäev kohtub Karttilaga esimest korda möödunud aasta suvel. Põhjuseks on tema võlavaidlus SMS Laenu ühe asutaja Toomas Allikaga. Karttila esitleb end usaldusväärse ning miljonitesse ulatuvate tehingute taga oleva ärimehena, kes praegu pensionipõlve naudib. Ta räägib, et viibib sageli Itaalias Como järve ääres asuvas villas, mille naabruses elab ka kuulus näitleja George Clooney. Karttila toonitab vestluse ajal, et ei soovi suurt tähelepanu ja eelistab ajada oma äriasju ilma suurema avaliku tähelepanuta. Seetõttu ei ole ta ka oma äriprojektidega sattunud ajalehtede veergudele.“Karttila on aferist,” ütleb aga Sulev Valimaa, kes rentis Karttilale Viimsis asuva vastuvõtusaalidega villa ja sai valusa õppetunni. Karttila esitles end kui Soome ärimeest, kellel on plaan Itaaliast Eestisse kolida ja kes vajab ruume, et hakata korraldama suurejoonelisi vastuvõtte. “Kui mees asju täis tuubitud väikese Nissaniga kohale ilmus, siis mõtlesin küll, et siin on midagi kahtlast, aga jah...,” jätab Valimaa lause lõpetamata.
    Saunas ilma vee ja elektrita. Villa eest tasus Karttila üüri vaid kaks kuud ning jäi lõpuks võlgu ligi 10 000 eurot. Võlgade tõttu lülitati majas välja elekter ja keerati kinni vesi. Külmade ilmade tulekuga kolis Karttila koos elukaaslasega, nagu muiste, villa sauna elama ja mõne aja pärast lahkus.“Kui ta oli sealt minema läinud, siis ma nägin, kuidas ta oma mutiga seal elanud oli. Elektrit ja vett neil ei olnud, nad elasid saunas. Isegi kaminat ei osanud nad kütta, siibrit ei osanud lahti teha, kogu maja oli seda haisu täis,” kirjeldab Valimaa.Päev pärast Karttila lahkumist kohtas Valimaa villa hoovis noormeest, kes tuli rendiauto järele, ent pidi tühjade kätega lahkuma. Karttila jäi 1000 eurot võlgu United Motorsile, selle võla sissenõudmise on ettevõte teinud ülesandeks inkassofirmale.Äriregistri andmetel ei kuulu Eestis Karttilale ühtegi ettevõtet. Temaga seotud firmade omanikud ja juhtorganite liikmed on tema tütred ning tema siinne partner oli kiirlaenufirma SMS Laen üks asutajatest Toomas Allikas. Karttila ja Allikas tutvusid umbes neli aastat tagasi. Nad otsustasid rajada Eestisse uue kiirlaenufirma. See plaan ebaõnnestus ja kumbki mees ei hoia nüüd ajakirjanikuga kohtudes oma kunagise äripartneri tegemistest rääkides värvidega kokku.“Kui Allikas avastas, et ei saa minult enam rohkem raha välja pressida, mind petta ja minuga manipuleerida, alustas ta minu, minu pere ja minu äride vastu kättemaksu,” kurdab Karttila. Ta lisab, et Allikas on pannud tema laimamiseks püsti veebilehe www.karttila.com.Allikas räägib, et Karttila oli talle kui isa ja kui soomlasel ei olnud Eestis kuskil elada, siis pakkus ta Karttilale ning tema elukaaslasele peavarju oma ema korteris. Karttila jäi aga kommunaalmaksete eest võlgu ja Allikas pidi lõpuks oma ema korterisse ehk Karttila elukohta sisse murdma.Möödunud suvel saadab Allikas Karttilale kirja ettepanekuga sõlmida rahu. Allikas kirjutab soome keeles, et on Karttila pärast kaotanud kõik, kuid soovib vaatamata sellele lõpetada sõja ning leppida kokku, et teineteise ega teineteise pere vastu nõudeid ei esitata. Kui aga Karttila rahuettepanekuga ei nõustu, siis ähvardab Allikas, et jätkatakse sõda, ning lubas hoolitseda selle eest, et Google’ist on võimalik leida kogu tõde Karttila kohta. “NB! Kui Sina lõpetad minust valede rääkimise, lõpetan mina sinust tõe rääkimise!” teatab Allikas oma kirjas. Rahusõlmimise kuupäevaks määrab ta 19. juuni 2013 kell 12. Selle tähtaja kukkumise järel saab avalikuks veebileht, mis kutsub üles kõigil Heikki Karttila ohvritel ühendust võtma.Allika ja Karttila konfliktiga tegelenud politseiesindaja võtab juhtumi kokku vanasõnaga “pada sõimab katelt”. Mõlemal on praegu pooleli pankrotimenetlus. Karttila vastu esitas nõude Rootsi päritolu ettevõtja Peter Lars Eddysson ning Allika vastu talle Viimisse maja müünud Tarvo Õng.
    Karttila esindaja: ta pole Eestiga seotud. Sel teisipäeval Harju maakohtus toimunud Heikki Karttila pankrotiistungil teatab Karttila esindaja Dmit­ri Tšimpoaka, et Karttila ei ole Eestiga kuidagi seotud. Üüritud elupinnad on olnud vaba aja veetmiseks ja üksikuteks ärireisideks Eestisse, ent mitte mõeldud siin elamiseks. Kolm Karttilaga seostatavat äriühingut on kõik täisealise tütre Laura Louisa Charlotta Kuismani nimel. Karttila sõnul ei ole temal nendega mingit pistmist ning ta on vaid tütrel abiks olnud. Selle väite lükkab ümber kohtule kirja saatnud Karttila maksunõustaja, hollandlane Leo E.C. Neve, kes tutvustab mitmest firmast koosnevat äriahelat, mis viib Karttilani.Karttila ise võlgniku vande andmiseks kohtusse ei tule. Ta teatab pankrotihaldur Urmas Trossile, et viibib Itaalias. Trossi sõnul on selline piiriülene isikupankrot haruldane ning plaanis on Karttila suhtes alustada pankrotimenetlust ka Itaalias.Karttilale Viimsi villa rentinud Valimaa aga ütleb, et alati peab inimeste tausta kontrollima. “Ärge arvake, et välismaalased on ausamad ja paremad,” võtab Valimaa õppetunni kokku.
    SEB panga võltsitud maksekorraldus aitas aega võita
    Soome kodanik Heikki Karttila võltsis SEB panga maksekorraldusi, näidates võlausaldajatele, et raha on teel, kuigi tegelikult ei olnud mingit makset tehtud ja tegemist oli kelmusega.“Ma tegin seda, et aega võita,” ütleb Karttila intervjuus, kus tunnistab, et võltsis SEB panga maksekorraldusi koos Toomas Allikaga. Mõni tund pärast intervjuud saadab Karttila e-kirja, milles kirjutab, et tema isiklikult ei ole maksekorraldusi fabritseerinud ning ei ole selleks ka võimeline kehva arvutikasutamisoskuse tõttu. Juhul kui sellised maksekorraldused eksisteerivad, peab selle taga olema Toomas Allikas, kes on tema identiteedi varastanud, kirjutab Karttila.Allikas aga ütleb, et Karttilal on SEB panga maksekorralduse võltsimiseks Wordi dokument, mida vajadusel PDFiks muudetakse.Üks võltsitud maksekorralduse ohver oli Rootsi päritolu investeerimispankur Lars Peter Eddysson, kes on praegu Karttila üks suuremaid võlausaldajaid. Eddyssoni sõnul näitas Karttila oma arvutis talle maksekorraldust, et on raha teele pannud, kuid raha Eddyssoni kontole ei laekunud. Petta said ka soomlasest advokaat Juhani Ripatti, kes samuti on Karttila võlausaldajate nimekirjas, ja USA pankur Ryan Nelson.SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu ütles, et selliseid pettuseid esineb siiski haruharva ning keegi ei tohiks enam uskuda juttu tehtud maksest, mille ülekandmine pangal pikalt aega võtab. “Siseriiklik makse toimub kahe tunni jooksul ja välisriiklike maksetega võib aega minna üks päev,” ütles ta.
     
    Kes on kes
    Toomas Allikas
    2006. aastal asutas koos partner Aimar Jürimäega tuntud ettevõtte SMS Laen, mis praegu kuulub Aivar Riimetsale ja Aaro Sosaarele. Allikas oli ettevõtte juhatuse liige kuni 2007. aastani ja nõukogu liige 2008. aastani.Alates 2011. aasta juunist on Toomas Allika suhtes kehtestatud täielik ärikeeld kuni pankrotimenetluse lõppemiseni. 2011. aasta  juunis kuulutati välja Toomas Allika pankrot, millega arestiti mehe vara ning luksuslik maja Viimsis läks haamri alla.Allika pankrotimenetlus on siiani pooleli.
    Allika asutatud ettevõtted, mis tegutsevad ka praegu:SMS Laen ASVirtual Invest OÜKAS Business Consulting OÜBusiness Foundation OÜCreditor Holding OÜRV Invest Group OÜOÜ Elegants O&I
    Ettevõtted, millega on Allikas olnud seotud ka pärast ärikeelu kehtestamist:Tagatislaen OÜ, juhatuse liige kuni 29.10.2012Miniloan Estonia OÜ, juhatuse liige kuni 04.07.2013Miniloan S.A., Allika äripartnerile Heikki Karttilale kuuluv ettevõteOÜ Laenupikendus, juhatuse liige kuni 22.02.2013Mittetulundusühing Invaturism, juhatuse liige kuni 31.08.2012
    Allikas: Äriregister
     
    Taust
    Heikki Jaako Juhani Karttila võlausaldajad
    Karttila suhtes algatatud pankrotimenetluses on nõude esitanud:
    võlausaldaja nimi, nõude suurus (eurot)Lars Peter Eddysson 273 000Soome riik 254 856Helena Paavola 98 068Advokaadibüroo Raff & Massenbach  61 154Juhani Ripatti 7075Anne Allikas 4651
    Nõuet ei ole pankrotimenetluses esitanud:
    võlausaldaja nimi, nõude suurus (eurot)Sulev Valimaa ligi 10 000United Motors 1645USA pankur Ryan Nelson 2937EMT 783OÜ Plaanikoda 1200Karttila tütre kavaler Riccardo Tosi 6000
    Mitu end Karttila ohvriks nimetanud inimest ei soovi avalikkuse ees välja astuda ning nad lausuvad, et valus kogemus Karttilaga oli neile õppetunniks.
    Allikas: Äripäev
     
    Tasub teada
    Kuidas mitte sattuda võltsitud maksekorralduse ohvriks?
    Ainus kindel kinnitus makse toimumise kohta on laekumine. Maksekorralduse kviitung võib olla vaid informatiivne dokument, sest klient võib tehtud makse ka tühistada. Seega võib maksekorralduse väljatrükk olla õige, kuid makse siiski ei laeku, sest see on pärast makse tegemist tühistatud.Makse kinnitamiseks võib makse ootaja paluda makse saaja panga kinnitust.Ära igat paberit või näidatud maksekorraldust usu.Ära usu jutte, et pank on teinud mingi vea ja seetõttu ei ole makse nädal või enam üle tulnud.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.