Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ühistud võiksid puhast elektrit toota

10. märts 2014, 00:00

Enamik korteriühistuid võiks toota ökoloogiliselt puhast elektrit või soojust. Selleks tuleks ühistulisel alusel luua ettevõte.

Vaatan Tallinna “mägedel” asuvaid halle korrusmaju ja mõtlen, et kui palju tühja pinda otsafassaadide ja aknaaluste näol. Kui palju lagedaid katuseid, kus enam pole ühte antennigi. Kõik selle lageda pinna võiks katta päikesepaneelidega, katused täis panna portatiivseid tuulegeneraatoreid.

Ühistulisel alusel toimiva, ökoloogiliselt puhast elektrit või soojust tootva ettevõtte suur­osanik oleks Eesti riik, kuid sellega võivad liituda kõik kodanikud ja Eesti juriidilised isikud. Riik võiks sinna paigutada Eesti Energiast jm saadavaid dividende. Riigi osalus on vajalik, sest tegu on strateegilise valdkonna ja suurte investeeringutega, ka hoiaks see tarbijale hinnad all.

Esmalt sise- siis välisturg. Loodava ettevõtte ülesandeks on esmalt varustada siseturgu, kuid pikemaajalises perspektiivis võib elektrit toota ka välisturule. Loomulikult on vaja seadmete asjus leida parimad lahendused ning kalkulatsioonid, mis võtab aega. Kindlasti on projekti tasuvusaeg pikk, kuid see nihkub järjest kaugemale, mida hiljem sellega alustada. Kui käivitada kas või ühe energialiigi suurtootmine, võib sellest tulevastele põlvedele strateegiliselt tähtsas energeetikavaldkonnas suurt kasu olla.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi “Edukas Eesti” raames.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. March 2014, 19:50
Otsi:

Ava täpsem otsing