Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tootearendus kasvatab käivet

    Metallitööstusettevõte E-Profiil kavatseb juba mitmendat aastat järjest käivet kasvatada vähemalt 20 protsenti.

    Peamiselt nafta- ja gaasitööstusele metallkonstruktsioone tootev ettevõte E-Profiil on viimase viie aasta jooksul teinud umbes kümne miljoni euro eest investeeringuid. E-Profiili müügijuhi ja juhatuse liikme Argo Pakkase sõnul on viimaks kätte jõudnud aeg, mil arendused on hakanud ennast tagasi tootma. Kui 2011. aastal oli ettevõtte käive 13,4 miljonit eurot, siis selleks aastaks on E-Profiilil silme ees siht üle 30 miljoni euro suurusest käibest. Pakkas rääkis, et edu on toonud keskendumine varasemast keerukamate ja kallimate toodete pakkumisele. "Nõudlus nii öelda "võtmed kätte" toodete järgi on suur," ütles ta.
    Järgneb intervjuu E-Profiili müügijuhi ja juhatuse liikme Argo Pakkasega:
    Milliseid investeeringuid on E-Profiil viimasel ajal teinud ja millised on edaspidised plaanid?
    Eelmise aasta suurim investeering oli seotud Paldiski montaažitööde tehase kompleksiga, enne seda panustasime kokku 5,8 miljoni euro eest seadmetesse. Alates 2009. aastast oleme kokku investeerinud umbes kümme miljonit eurot, osa sellest on tehtud EAS toetuste abiga.
    Kavatseme investeeringutega kindlasti jätkata. Käesoleva aasta investeeringud on seotud tehnoloogia arendamisese ja tootmise efektiivsuse tõstmisega. Tahame laiendada toodete spektrit ja rohkem pakkuda oma kaupa nii öelda "võtmed kätte" kujul. Praegu teeme valmis kogu montaaži ja paneme selle laeva peale, edaspidi tahame aga toote täiesti lõpuni ise valmis teha ja hakata neid laevadele monteerima. Paljud arendused on seotud novembris rajatud tehasega Paldiskis. Tahame sinna juurde rajada uusi tootmishooneid.
    Möödunud aastal Eesti ettevõtete investeeringute kasv peatus, teie aga olete täiesti vastupidine näide. Mis pani teid nii suuri investeeringuid tegema?
    Meie põhikliendiks on nafta- ja gaasitööstused. Selles sektoris on hetkel väga soodne konjunktuur ja nõudlus pakutava toote ja teenuse järele on suur. Näeme, et ka lähiaastatel on see kindlasti nii. Kui lähipiirkonnas võivad näiteks ehitusmahud kahaneda, siis elektrit on ikka vaja, seega ka naftat ja gaasi. Investeeringud tasuvad ennast kindlasti ära ja täiesti mõistliku ajaga.
    Kuidas on investeeringud ennast ära tasunud?
    Praegu on käes aeg, mil investeeringud toodavad end tagasi. 2012. aastal kasvas meie käive 36 protsenti, mis on päris viisakas. Praegu jätkame kindlasti sama trendi. Möödunud aastal oli käive 24 miljonit eurot, sel aastal on plaan käive saada üle 30 miljoni, mis tähendab 20 protsendilist tõusu. Oleme mitu aastat teinud ettevalmistusi selleks, et liikuda märkimisväärselt väärtuseahelas edasi.
    Juba eelmise aasta käibe kasv tuleneb suuresti lisaväärtuse andmisest.  Pakume üha enam keerukat ja kallist tööd, mis ei ole seotud lihtsa metallitöö suurendamisega. Kuigi ega ka metallitöö lihtne ole, kõik keevitused on kõrgetasemelised ja tehtud kvalifitseeritud keevitajate poolt. Oleme ligi kolm aastat teinud tööd selleks, et sel aastal saaksime valmis esimesed täismonteeritud kraanad. See, et neid meilt telliti, on väga suur usalduse märk klientide poolt.
    Mille järgi investeeringuid tegite?
    Vaatasime, mis maailmas toimub ja tegime ajurünnakuid, kuhu, kuidas ja kui kiiresti minna. Jälgisime loogikat, kuidas on Skandinaavias tööd liikunud: kõigepealt liikus Soomest ja Rootsist välja lihtsam keevitus, seejärel keerulisem keevitus. Siis liikusid nii Soomest, Rootsist, Taanist kui ka Norrast välja inseneriteadmised, toodete kokkupanek, hüdraulika ja muud sellised tööd. Selle jälgimise tagajärjel olime valmis kogu selle töö vastu võtma nii pea, kui nõudlus tekkis. Meil oli selleks ajaks valmis Paldiski tehas, kuhu saime kohe kogu selle tootmise suunata ning jõudsime selle tulemini, mida olime juba mitu aastat ettevalmistanud.
    Suur osa teie toodetest läheb Norra. Viimasel ajal on räägitud, et Skandinaavia kehv käekäik mõjutab negatiivselt ka Eesti ettevõtteid. Kuidas tunnetate sellist olukorda?
    Loomulikult on ka nafta- ja gaasitööstuse käekäik mõjutatav maailmaturul toimuvast, kuid nagu mainitud, hetkel on meie sektori konjunktuur hea. Samuti toetavad jätkuvate investeeringute tegemist naftahindade kõrged hinnad. Meie seadmed lähevad üle maailma laiali, aga põhiklientide kontorid on tõesti Norras. Need on aga globaalsed ettevõtted. Kliente on veel näiteks ka Hollandis ja Saksamaal. Klientide arv pole teab mis suur, kuid kõik nad on oma ala tipud ja projektid on suured.
    Kuidas mõjutab teid Eestit kimbutav tööjõupuudus ja palgasurve?
    Headest spetsialistidest on alati puudus, ükskõik, kas tööjõuturul on natuke lahedamad või pingelisemad ajad. Praegu on meil tööl umbes 250 inimest. Neist umbes 30 toimetavad üsna värskes Paldiski tehases. Kui sealsed laiendamised saavad tehtud, siis suureneb Paldiski tehase töötajate arv kaks-kolm korda. Aegajalt kasutame ka renditööjõudu. Kuna me ei saa kasutada tööjõudu, kes täna tuleb ja homme läheb, siis tööjõurendi kasutamise korral on meil lisatingimused. Enne nende palkamist peame kindlad olema nende oskustes ja kvalifitseerituses.
    Usun, et meie palgad on konkurentsivõimelised, üle turu keskmise. Palgasurve on siiski koguaeg, alati on inimesi, kes küsivad palka juurde.  Meil on hea seltskond ja kollektiiv, kuhu inimesed tahavad tulla. Kui siia juba tullakse, siis reeglina jäädakse ka mitmeteks aastateks.
    Aastal 2012 tõusis teie palgakulu ligi 14 protsenti. Kas samasugune palgatrend jätkus ka möödunud aastal?
    Nii suurt tõusu ei ole enam toimud. See tõus tulenes sellest, et antud perioodil kohandasime end targema töö peale ja tööle võeti rohkem kõrgema tasemega inimesi, nagu näiteks insenere.
    Kommentaar
    Aivar Koplimets, Terasman OÜ omanik
    E-Profiil on oma sektoris kõva tegija ja nad teavad, mida teevad. Kui nafta-ja gaasivaldkonnas, kus nad tegutsevad, on piisavalt tööd ja nõudlust, siis loomulikult peab investeerima.
    Tuleb tunnistada, et metallitööstuse jaoks on üldiselt majandusolukord ebastabiilne: kui üks aasta on hea ja käive tõuseb, siis järgmisel aastal enam nii ei ole. Kuidagimoodi meil ikka läheb, aga ebakindlus on päris suur. See tuleneb klientide käekäigust, mis meid suuresti mõjutab. Oleme puhtalt allhankefirma ja kõik sõltub meie kundede tellimustest.
    Eelmisel aastal jäi meie käive 2012. aasta tasemele, kuid hinnatase langes 8-10 protsenti. See tähendab, et tegime sama käibe nimel kümme protsenti rohkem tööd. Selle aasta eesmärkide kohta ei julge rohkem midagi öelda kui seda, et arvatavasti jääb käive jällegi samaks.
    Et käive taas kasvama hakkaks on vaja teha struktuurimuudatusi või kasutada mõnda muud retsepti tulemuse parandamiseks. Oleme igal aastal investeeringuid teinud, kuid peab jälgima, et need läheksid ikka õigesse auku. Möödunud aastal panustasime palju seadmetesse ja tootmise laiendamisesse. Ka tänavused investeeringud on juba käsil.
    Taust
    E-Profiil
    Alustas tegevust 1997. aastal.
    Põhitegevus nafta ja gaasitööstustele suurte metallkonstruktsioonide ja seadmete tootmine.
    Kontor ja tootmistšehh Ülemiste Citys, 2013. aasta  novembris rajati montaažitehas Paldiskis
    Alustas tootmispindade laiendamisega aastal 2005. Järgmise kolme aasta jooksul hakkas tootma kraanasid, vintse, tasakaalustussüsteeme ja A-raame.
    Olulised investeeringud uutesse seadmetesse alates aastast 2009.
    5,8 miljoni euro eest investeeriti tehnoloogiaarendustesse aastal 2012, sellest 1,9 miljonit eurot tuli Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt.
    2012. aastal rekonstrueeriti tehas.
    Töötajaid umbes 250.
    Käive 2013. aastal 24 miljonit eurot, käesoleva aasta käive prognoositud üle 30 miljoni euro suuruseks.
    Autor: Eliisa Matsalu, Marta Jaakson
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ekspert: ärme rabista kohustuslike e-arvete jõustamisega
Ettevõtetel tasub juba praegu lepingus paika panna arve esitamise viis, muidu võib valitsusest riigikogu menetlusse saadetud eelnõu järgi enese teadmata nõustuda e-arve esitamise kohustusega, kirjutab äriõiguse ekspert ja kauaaegne ettevõtjate õigusnõustaja, advokaadibüroo RASK partner Annika Vait.
Ettevõtetel tasub juba praegu lepingus paika panna arve esitamise viis, muidu võib valitsusest riigikogu menetlusse saadetud eelnõu järgi enese teadmata nõustuda e-arve esitamise kohustusega, kirjutab äriõiguse ekspert ja kauaaegne ettevõtjate õigusnõustaja, advokaadibüroo RASK partner Annika Vait.
Tallinna Sadama käive ja kasum langesid
Tallinna Sadama käive langes esimeses kvartalis ning kulude kasvu tõttu vähenes ka kasum.
Tallinna Sadama käive langes esimeses kvartalis ning kulude kasvu tõttu vähenes ka kasum.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Michal: Eesti tööstus kasvaks kliimaseaduse tuules kaks korda
Kliimaminister Kristen Michal räägib, milline on äsja kaante vahele saanud kliimakindla majanduse seaduse mõju Eesti ettevõtetele.
Kliimaminister Kristen Michal räägib, milline on äsja kaante vahele saanud kliimakindla majanduse seaduse mõju Eesti ettevõtetele.