Ukraina osas sündis Genfis kokkulepe

Sirje Rank 18. aprill 2014, 11:40

USA, ELi, Ukraina ja Venemaa välisministrite kohtumisel sündis neljapäeval kokkulepe Ukrainas pingete leevendamiseks.

Kui see siiski olukorra leevenemist ei too, on nii USA kui EL valmis rakendama Venemaa suhtes uusi sanktsioone, vahendas agentuur Bloomberg.

Genfis toimunud kohtumisel sündinud kokkulepe kutsub kõiki illegaalselt moodustunud rühmitusi Ukrainas relvi maha panema ning hoonete ja avalike kohtade hõivamist lõpetama. Protestides vahistatud isikud saavad amnestia. Kokkuleppe täitmist jälgivad OSCE vaatlejad. Uue põhiseadusliku protsessiga on eesmärk käivitada kogu Ukraina elanikkonda hõlmav dialoog.

"Kui me ei näe kiiret edu, et selle kokkuleppe põhimõtteid juba sel nädalavahetusel ellu viia, ei jää meil muud üle kui Venemaa jaks olukord kulukamaks muuta," ütles USA välisminister John Kerry pärast kuus tundi kestnud kõnelusi.

Kokkulepe võib aidata pingeid leevendada, kuid USA ja Euroopa Liidu ametnikud kahtlevad, kas Venemaa on valmis tagasi tõmbuma ja oma vägesid Ukraina piirilt ära viima. Venemaa president Vladimir Putin on öelnud, et tema valitsus ei ole vastutav Ida-Ukraina venekeelsete elanike rahulolematuse eest. Samas jätab ta endale õiguse kasutada Ukraina territooriumil Vene vägesid.

Kokkulepe võib aidata olukorda rahustada, ehkki sellega seotud riskid - sealhulgas raskused venemeelseid aktiviste ja Ukraina rahvuslasi relvi loovutama veenda, võivad selle nurjata, märkisid New Yorgi Eurasia Groupi analüütikud. "Uued USA sanktsioonid ei ole tõenäolised vähemalt kuni järgmise nädalani ja uued ELi sanktsioonid on praegu veel vähem tõenäolised," hindavad analüütikud.

USA president Barack Obama ütles, et on kokkuleppe reaalsete tulemuste suhtes skeptiline. "Ma arvan, et praegusel hetkel ei saa me milleski kindlad olla," ütles Obama. "Kulub päevi, enne kui me teame, kas need avaldused on tegelikult mingeid tulemusi andnud."

Obama sõnul on USA valmis kehtestama täiendavaid sanktsioone. Samas lisas ta, et USA-l pole mingit soovi Venemaa majandust veelgi enam kahjustada.

Suurbritannia peaminister David Cameron ja Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy leidsid oma telefonivestluses, et EL peab jätkama ettevalmistusi täiendavate sanktsioonide kehtestamiseks, et olla selleks puhuks valmis, kui kokkulepet ei täideta ja olukord Ukrainas uuesti pingestub.

Ukraina välisminister Andrii Deštsõtsa ütles kohtumise järel, et järgmised päevad on otsustavad ning need näitavad, kas Venemaa ka tegelikult olukorda stabiliseerida tahab.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. April 2014, 12:38
Otsi:

Ava täpsem otsing