Tehnoloogiasektor mullitab taas

24. aprill 2014, 00:00

Riskifondi Greenlight Capital juht David Einhorn kirjutas uudiskirjas, et panustab tehnoloogia­aktsiate langusele, kuna üha enam silmab märke, et see sektor on mullistunud, vahendas Bloomberg.  Einhorn lisas, et firmad, mille aktsiate langusele ta panustab, võivad kukkuda vähemalt 90%, kui investorid hakkavad kunagi jälgima traditsioonilisi väärtustaseme mõõdikuid.

Einhorn viitas tehnoloogiafirmade IPOdele. Tema hinnangul on firmad tegelenud vähesega peale “ristsõnade lahendamise” ja kaasanud riskikapitali (venture capital). See näitab, kui suureks on mull paisunud.

Greenlight on eelkõige tuntud Lehman Brothersi aktsia langusele panustamisega 2008. aastal, enne selle USA juhtiva investeerimispanga hävingut. Nüüd panustab riskifond mitme firma aktsiatele, kuna üksikutele aktsiatele panustamine on muutunud liiga kulukaks. Mis firmadest käib jutt, seda Einhorn ei öelnud.

“Praegune mull on eelmise tehnoloogiamulli järelkaja,” teatas ta. Einhorn viskas õhku kahtluse, kas tehnoloogiafirmad suudavad hoida oma leival heade oskustega töötajaid, kui nad lõpetavad suurtes mahtudes aktsiate emiteerimise. Raske on ignoreerida tulevast aktsiaosaluste lahjendamist, kuna töötajatele makstakse tihti aktsiates. “Ja juba jälle on meil ägedad firmad ja kooris kisavad analüütikud, kes teesklevad, et aktsiates makstav töötasu ei ole kulu, sest see ei ole rahapõhine,” jätkas ta.

Esimene kvartal läks Greenlightile kehvasti.  Greenlight kaotas 1,5%, samal ajal kui teised riski­fondid teenisid keskmiselt 1,4%. Green­light ostis suured osalused Jaapani pangas Resona Holdings ja päikesepaneelide tootjas SunEdison.

Resona aktsiad osteti 547 jeeniga ja see pidavat olema odav nii aboluutselt kui ka suhteliselt. SunEdisoni aktsiad soetati keskmiselt 15,55 dollariga. Päikeseenergia tootmise kulu vähenemine ja tõusvad elektrihinnad peaksid Sun­Edisonile hästi mõjuma. Greenlight ostis ka keskmise suurusega osalused Luksemburgis asuvas Altice’i ja Texase elektroonika ja kodumasinate müüjas Conn.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. April 2014, 18:57
Otsi:

Ava täpsem otsing