Eesti ostab padrunid Brasiiliast

30. aprill 2014, 00:00

Kaitseväe teatel tellisid nad mullu ligi 90% laskemoonast Brasiilia tootjalt Compania Brasilera de Cartuchos (CBC). Padrunid olid mullu rohkem kui 7 miljoni euroga suurim impordiartikkel Lõuna-Ameerikast.

Kaitseväe logistikakeskuse teabeohvitser kapten Marek Miil ütles, et võrreldes enimkasutatud standardpadrunite hinnaga on CBC pakutav keskmisest turuhinnast poole soodsam. “Muude kaliibrite lõikes võib see meie ekspertide hinnangul olla 5–20%,” märkis ta.

Reaali kukkumine hinda ei mõjuta. Leping CBCga on sõlmitud 2015. aasta lõpuni. Tõik, et aastaga on Brasiilia reaal euro suhtes 12% nõrgenenud, Miili hinnangul tehingu hinda otseselt ei mõjuta, sest leping on tehtud eurodes.

Kaupa tehtud 10 aastat. Kaitseväe logistikakeskuse hanke­teenistuse juhataja ­Neeme Kass ütles, et Brasiilia tootja kasuks on rääkinud konkurentidest oluliselt madalam hind ja toodete vastavus nõuetele. Tema sõnul on laskemoona riigihangete tulemusena Brasiiliast ostetud alates 2004. aastast. Enne seda sõlmis lepingud kaitse­ministeerium.

Ostetud laskemoona kaliiber jääb vahemikku 5,56–12,7 mm. Täpseid koguseid Kass avaldama ei soostunud.

CBC laskemoona kasutatakse Kassi kinnitusel peamiselt välja­õppes pauk- ja lahingumoonana, aga ka reservüksuste tarbeks.

Erilaskemoon sportlastele ja snaipritele on tema sõnul hangitud teistelt tootjatelt.

Aastaid tagasi vilksatas leheveergudel, et 2006. aastal sai Brasiilia firma just tänu Eesti ostuhuvile oma 5,56 millimeetristel padrunitele NATO sertifikaadi. Nimelt esitas Eesti toona NATOle taotluse padruneid Inglismaa laboris testida, mispeale CBC saigi vajaliku tunnistuse. Toona oli see Euroopa konkurentidele valus löök, sest pärast Eesti algatatud sertifitseerimist andis ka Suur­britannia kaitseministeerium sisse tellimuse, mis oli padrunitootja senise ajaloo suurim.

 

Mis on mis

  • CBC

Üks maailma juhtivaid laskemoonatootjaid.
Asutatud 1926.
Gruppi kuuluvad nt Tšehhi laskemoonatootja Sellier & Bellot, Saksamaa MEN ja Suur­britannia Precision.
Tsiviilturule müüb tooteid kaubamärgi Magtech all.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2014, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing