Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Puhkepäev. Maitsete ja värvide pillerkaar Tallinna uues restoranis

    Vaikselt ja märkamatult on Tallinn saanud ühe restorani võrra rikkamaks – sadamapiirkonna uue büroohoone esimesel korrusel on kohvik-restoran Enzo. Peaaegu et mereäärerestoran, kuigi merd akendest ei paista.

    Millest on muidugi kahju, sest aknad on suured ja nende taga praegu vaid tühermaa ja auto­parkla. Annan aga aru, et vaate puhul on restaurateur’idel suhteliselt vähe kaasa rääkida, ja tunnen rõõmu akende taga säravast päikesest. Ja ka toidust, sest see sadamarestoran ei sihi vaid pidutujulist turisti. Nii menüü kui ka eriti teostuse järgi võib oletada, et sihtgrupiks peetakse juba teatava restoranikogemusega nõudlikku ja naudingutest lugupidavat klientuuri.
    Barokselt külluslikud road. Sisekujundus on kaunis ja modernne, kuid mitte trendipüüdev – selline uus restoran võiks asuda mistahes Euroopa suuremas linnas. Tagasihoidlik disain annab võimaluse toidul särada ja seda ta ka teeb. Ei mingit maalähedust ega vaoshoitust, valitseb värvide, vormide, maitsete ja tekstuuride pillerkaar.
    Isegi mõnevõrra baroksena tundub selline külluslikkus viimasel ajal domineerima hakanud lihtsate ja selgete maitsete taustal. Triibud, täpid, vahud ja pulbrid on jälle tagasi, aga õnneks käib nendega koos ka paras annus maitsvat toitu, nii et peakoka kulinaarset tulevärki imetledes kõht tühjaks ei jää, portsjonid on parajalt suured.
    Vana hea kombe kohaselt toodi enne tellitud roogasid lauale amuse-bouche, restorani poolt pakutav suupistekene, mille ülesandeks on juhatada sisse maitsemeeled ja anda aimu pakutavast. Külluslikult dekoreeritud suitsulõhe-mascarpone-kreem oli iseloomuga amps,  tugev, kuid mitte jõuline, kaunis, kuid mitte ilutsev, ning – nagu õhtusöögi jooksul kinnitust leidsin – andis tõepoolest lühikokkuvõtte peakoka stiilist.
    Mina jätkasin klassikalise Vichisoisse’i supiga, lauakaaslane grillitud kammkarpidega. Pearoaks sõime praetud kohafileed ja pardirinna konfiid. Sel moel, ilma lisandite üleslugemiseta jääb maitstud roogadest kahvatu mulje, kuid ainuüksi supiga koos saabusid murulauguribad, spinat, 42 °C juures kuumutatud vutimuna ja mingid värvilised lehekesed. Praadide juures oli mitut sorti püreesid, vahte, kastmeid, köögivilju, lillelehti ja nii edasi ja nii edasi. Barokne küll, aga oli tunda meistrikätt – maitsed olid rikkalikud ja heas tasakaalus.
    Prae läbimine oli kui seiklus – hakkad ühest servast peale ja koged järjest uusi ja uusi üllatusi. Meeldivaimaks neist oli pardirinna konfii – pannil praetud pardirind on viimase paari hooaja menuk olnud paljudes restoranides, aga konfiina oli see eriliselt hõrk ja õrn.
    Vaatemänguline teenindus. Vaatemängu jätkus ka mujale kui taldrikutele: ettekandjad, valged kindad käes, üheaegselt meile praade ette tõstmas; külmast aurav remise en bouche ehk maitseid puhastava vahepalana pakutud jõhvikamahlajää ja laual põleva alkoholiga üle valatud brülee­kreemid.
    Ainult see viimane show oli pigem ilus kui maitsev – kreem läks liiga soojaks, suhkrukate aga kõvaks ja osa liköörist jäi põlemata, nii et õrn kreem maitses pigem napsi kui muna ja koore järgi. Mis puudu jäi, selle kompenseeris kreem­brüleed saatev imemaitsev vaarikaparfee.
     
    Maitseelamus
    Enzo
    Aadress: Laeva 2, TallinnTelefon: 607 1150Avatud: E–N 12–23, R–L 12–24, P 12–23
    Hinnang: 26toit 8teenindus 9interjöör 9
    põhiroogade hinnad: 15–24 eurot
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.