Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arenenud koos koristusturuga

    Väike-Maarjast tuule tiibadesse saanud OÜ ­Puhastusekspert on kerkinud oma ala tipptegijaks Eestis ja tõestanud, et ka puhastus- ja ­koristuskoolitus võib tagada gasellfirmale väärilised majandustulemused.

    Firma juht, energiast pakatav Helge Alt on nii hõivatud inimene, et isegi sobivat kokkusaamis­aega on raske leida. Viimaks pakub ta optimaalse lahenduse: kohtume ühel aprillikuu hommikul Tartu raekoja platsi kohvikus, pärast vestlust ruttab Alt psühholoogiaalasele enesetäienduskursusele.
    Alt segab teetassis suhkrut ja ütleb alustuseks, et tal on Tartus täna juba üks kohtumine seljataga. “Tõin oma kolleegile vajalikke puhastusseadmeid ja -aineid,” seletab ta. “Tegelikult elab kolleeg Jõgevamaal Tormas ja teeb täna tööd Võrus, kus on käimas eripuhastustööde tutvustamise nädal.” Alt lisab justkui muu seas, et enne Tartusse sõitu istus ta varahommikul kodus Väike-Maarjas tunnikese arvuti taga ning toimetas pakilised tööasjad ära.
    Puhastuseksperdi põhimeeskonnas on kaheksa inimest ja kõik nad elavad Eestimaa eri paigus. “Meie inimesed ei ole iga päev koos ja see teeb meeskonnatöö eriti keeruliseks,” tõdeb Alt. “Ometi on meil väga kokkuhoidev meeskond. Meie inimesed on ääretult tublid ja kõik me oleme edu nimel vaeva näinud.”
    Ettevõtlusse õnnelikul ajal. Aastail 2010–2012 kasvas Puhastuseksperdi ärikasum ligi viis korda ja käive pea kolm korda. Alti kinnitusel olid eelmise aasta majandusnäitajad tagasihoidlikumad, kuna 2013. aastal eraldasid nad Puhastuseksperdist töötute sotsiaalse tegevuse ja muu mittepuhastusalase tegevuse ning selleks moodustati uus ettevõte OÜ Keerub.
    Väike-Maarja õppekeskuses töötanud Helge Alt, erihariduselt käsitöö- ja kodunduse õpetaja, sattus 1998. aastal ettevõtlusesse juhuslikult. Kui tollane vallavanem küsis Altilt, milline on koristajate optimaalne arv koolis, hakkas ta vastust otsima ning sai kontakti Soome firmaga Siimisoft, mis toodab koristustööde mõõtmisprogramme. Siimisofti omanik Hannu Ahlqvist soovitas Altil tõlkida programm eesti keelde ning luua oma firma.
    “Kuna ma olin parasjagu beebiootel, oli mul turvaline koolitöölt ära tulla, sest kui ma oleksin erafirmaga ebaõnnestunud, oleksin saanud pärast lapsehoolduspuhkust tagasi tööle minna,” meenutab Alt. “Tegelikult sisenesin ma ettevõtlusesse õnnelikul hetkel. Koristusturg hakkas 1990ndate lõpus vaikselt edenema. Ma sain areneda koos turuga – turg arendas mind ja mina turgu.”
    Puhastuseksperdi algne äriidee oli koristustööde mõõdistamine. Õige pea hakkas Puhastusekspert korraldama koristusteemalisi koolitusi ning 2001. aastal lisandus töötute ümberõpe. Kuna kursusi tuli korraldada kõikjal üle Eesti, vajati rohkem töötajaid.
    “Muide, mitu oma töötajat oleme leidnud just töötute kursustelt,” toonitab Alt. “Koolitus ei seisne ainult selles, et õpetame töötule, kuidas tolmu pühkida. Me aitame neil ka eneseväärikust tõsta. Et nad tunneksid, et on tööturul väärtuslikud.”
    Töötukoolitused võivad ärgitada lausa oma firmat looma. Alates eelmise aasta suvest pakub näiteks Hiiumaal koristusteenust OÜ H&R Puhastus, mille asutaja on endine töötu Kai Kallas. “Oma firma loomise idee sai alguse halvast kogemusest seoses puhastusteenusega. Mul tekkis trots tõestada, et seda teenust saab osutada palju paremini,” räägib Kallas. “Puhastuseksperdi koolitustel sain aru, et koristamine on tegelikult lahe asi. Sain koolitajatelt tohutult indu ja julgust teha oma firma.”
    Helge Alti sõnul on koristamise juures kõige olulisem saavutada mõistlik puhtus võimalikult ökonoomselt. “Koristuses on kahjuks ääretult palju mõttetut tööd, me sahmime, aga tulemust ei ole,” toonitab ta. “Meie õpetame, kuidas õige koristus aitab firmal tegelikult säästa. Puhtas töökeskkonnas on töötajate produktiivsus tunduvalt kõrgem. Hollandis näiteks mõjutas koristusturgu see, kui keegi tõestas doktoritöös, et kui koristus on halvasti tehtud, siis vähemalt viis protsenti tööajast tegelevad töötajad halva koristuse üle kaeblemisega.”
    Alt loodab, et tema meeskond on viie või kümne aasta pärast ikka koos ja neil on piisavalt väljakutseid. “Meie eesmärk on aidata võimalikult paljudel ettevõtetel koristust mõistlikuks teha. Ma väga tahaks, et ettevõtteid, kus mõistetakse puhtuse väärtust, oleks järjest rohkem,” märgib ta.
     
    Mis on mis
    OÜ Puhastusekspert
    Asutatud 30.10.1998 Väike-Maarja vallas.Tegeleb puhastus- ja koristuskoolituse ning -nõustamisega.Tänavuses Gaselli TOPis 251. kohal.2009. aastal oli Gaselli ­TOPis 60. kohal, võitnud koolitusfirmade TOPi 2009 ja 2012. aastal.Omanikud: Helge Alt ja Ivar Alt.Töötajaid 8.1999 – alustas koristusalaste koolitustega.2001 – hakkas tegelema töötute ümberõppega.2003 – sai puhastusvaldkonnas kutseandjaks.2010 – avas kontori ja koolitusklassi Tallinnas.Koolitanud kokku ligi 12 000 inimest.
     
    Kes on kes
    Helge Alt
    Lõpetas 1993 Tallinna ­Pedagoogikaülikooli käsitöö, kodumajanduse ja joonestamise õpetajana.Kaitses 2008 Tartu Ülikoolis magistrikraadi koristamise õpetamise teemal.Aastail 1993–1998 töötas Väike-Maarja õppekeskuses täiendõppeosakonna juhataja ja arendusdirektorina.Puhastusteeninduse kutsete kutsekomisjoni esimees.Jagab koristusnõuandeid veebikeskkonnas vastused24.ee.
     
    Tasub teada
    Mis on kiire kasvu põhjused?
    1. Töösse suhtumine. Kui teed midagi südamega, midagi sellist, mis teeb teise inimese elu paremaks, siis tulevad kõik muud asjad, nagu näiteks edu ning kasum, nagu iseenesest.
    2. Kindel meeskond. OÜ Puhastusekspert põhimeeskond on olnud väga püsiv. Tegutsemisaastate jooksul on firmal ­ainult kaks endist töötajat ehk et vaid kaks inimest on firmast lahkunud. Koolitusfirma hulbib nagu ookeanilainetel – kui saadakse hange, on tööd üle pea, ja kui hankeid ei ole, tuleb nuputada, kuidas inimestele stabiilne töö tagada. Et paat ­ookeanilainetel ümber ei läheks, on panustamine meeskonda äärmiselt tähtis.
    3. Pidev enesearendamine. OÜ Puhastusekspert töötajad peavad olema kompetentsed ja pädevad koristusvaldkonnas ja samas olema ka head õpetajad. See, et sa oskad ise koristada, ei tähenda veel, et oskad teisi inimesi hästi õpetada.Mitu Puhastuseksperdi inimest on omandanud praeguse töö kõrvalt pedagoogilise kõrghariduse.
    Koristuskoolitaja kolm soovitust
    1. Kasvata eneseusku. Sa pead ise uskuma, et see, mida teed, on õige asi. Kui sa ise oma tegevusse ei usu, ei usu seda ka sinu koostööpartnerid ja kliendid. Muidugi oli mul alustades hetki, kui kahtlesin, kas olen piisavalt hea nii koolitaja kui ka firmajuhina. Kahtluseuss peab samuti olemas olema, sest kui eneseusk on liiga suur, on oht ülbeks minna samuti liiga suur.
    2. Tee kõike võimalikult hästi. Hiljuti kommenteeris üks puhastusvaldkonna inimene meie firma Facebooki leheküljel irooniliselt, et Eestis on teenuse valdkonnas tõeliselt heal tegijal päris lihtne läbi lüüa, sest nii palju pakutakse meil madalat hinda ja kehva kvaliteeti. Seega peaks just väikefirma motoks olema: see, mida teed, tee hästi.
    3. Ära pelga abi küsida. Ei pea sugugi kõike ise leiutama ja tegema. Võid isegi ju lõpp­tulemuseni jõuda, aga see võtab tunduvalt rohkem aega ja energiat. Ära häbene abi küsida oma ala professionaalidelt. Meie firma annab nõu koristusalal, aga samas oleme me ise abi küsinud näiteks meeskonna arendamisel. Ettevõtteväline inimene näeb olukorda hoopis teise pilguga ning tema nõuanne on värskendav.
    Allikas: Helge Alt
     
    Kommentaar
    Koristus vajab koordineerimist
    Õie Aasna, Eesti Maaülikooli kinnisvaraosakonna administraatorEsimest korda osalesin Helge Alti koolitusel 2001. aastal ja hiljem olen koolitustel käinud regulaarselt. Koristus on nii innovaatiline, et muidu jääd rongist maha, kui vähemalt üks kord viie aasta jooksul ei koolita end.Puhastuseksperdi inimesed on alati kursis sellega, mis koristusvaldkonnas muutumas. Nad on hästi abivalmis, ükskõik mis probleem mul on olnud, olen alati neilt nõu saanud.Mina vastutan Maaülikooli peahoone ja spordihoone puhtuse eest. Puhastusekspert on pööranud mind usku, et koristada saab ka n-ö ilma veeta. Samuti olen aru saanud, et koristustegevust tuleb osata koordineerida.
     
    Üks küsimus
    Milline vanasõna iseloomustab kõige paremini teie tegevust?
    Helge Alt, OÜ Puhastusekspert juhtKui tahad liugu lasta, pead ka kelku vedama. Enne liuglemist ehk tulemuse nautimist tuleb tohutult tööd teha ja vaeva näha. Samas pole need pikad tööpäevad ja magamata ööd minu jaoks niivõrd vaev, vaid on lausa põnev olnud. Tegelikult ei saa vaid nii, et rühid ja rühid tuimalt mäkke ja vahepeal üldse kelguga alla ei lase. Meile meeldib ikka vahepeal liugu ka lasta. Meie firmas on raudselt kaks üritust aastas – jõulupidu ja suvepäevad –, kuhu on oodatud kõik pereliikmed.
     
    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väike­firmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOP ilmus 20. veebruaril. Lähteandmeteks olid müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2010–2012. 2010. aasta käive pidi olema üle 100 € ja 2012. aasta oma alla 13 mln €. TOPi jõudistänavu 1115 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti indeks tõusis jõudsalt
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.