Puhkepäev. Muuseumiöö täheparaad

16. mai 2014, 00:00

Tänavune muuseumiöö, mille teemaks on "Öös on tähti", toob publiku ette erinevad tähed – muuseumides saab näha  sabaga ja sabata tähti, kirjatähti, rahatähti, öise metsa tähti, kunsti- ja sporditähti.

Homne üle-eestiline muuseumiöö teemaüritus pakub mitut sorti meelelahutust nii üksikkülastajatele kui ka peredele. Tallinna Botaanikaaed, mis sel aastal esimest korda muuseumiööl uksed avab, kutsub inimesi uurima, kuidas taimed kosmosekliimale vastu peavad ning lubab, et kiigata saab ka teleskoopidesse. Kunda Tsemendimuuseumis uuritakse gastronoomiavalla tähti ja toidukultuuri. Süvahavva villavabrik-muuseumist minnakse aga tähistaeva all matkama.

Kokku osaleb muuseumiöö haridus- ja meelelahutusprogrammides ligikaudu 130 muuseumi, lisaks mitmed arhiivid, näitusepaigad ja kirikud. Lisaks sõidavad Harju-, Tartu-, Põlva- ja Ida-Virumaal ning veel mitmes maakonnas muuseumide vahel ringi tasuta või väikese tasuga muuseumiöö bussid, külalisi aitavad muuseumides vastu võtta öö vabatahtlikud.

Muuseumide uksed on tasuta külastusteks avatud laupäeva õhtul vahemikus 18–23, mõni muuseum on lahti juba varem. Info toimuva kohta leiab aadressilt: www.muuseumioo.ee.

 

Fookuses

  • Valik põnevaid sündmuseid muuseumiöö programmist

Eesti Bussiajaloo Selts – toob Tallinnas tänavatele ajaloolised bussid, sõitudega alustatakse kell 20 Tallinna bussijaamast.
www.facebook.com/EestiBussiajalooSelts

Eesti Panga Muuseum – õpetab õigetel ja valedel rahatähtedele vahet tegema, lisaks kavas rahateemaline viktoriin.
http://muuseum.eestipank.ee

Eesti Põllumajandusmuuseum – tutvustatakse tehnikatähti – kl 18 ja 20 saab näha hobust ja hoburiistu näitusel "Talurahva veovahendid". Meisterdamisoskusi saab proovida puidutöötoas ja sepikojas.
www.epm.ee

Järvakandi Klaasimuuseum – kavas on filmiprogramm "Elu punatähe all". Toimub laisulekirja ning klaasipuhumise kursus, kätt saab harjutada tähtede klaasile graveerimises. 
www.klaasimuuseum.ee

Kuressaare linnus – kavas kontsert koorilt Kelot, Eesti Saarte Noorte Puhkpilliorkestrilt ja ansamblilt Rondo, Allikabändilt ja Julia Savitskajalt. Lisaks toimub taevatähtede vaatlus.
www.saaremaamuuseum.ee

Narva linnus – toimuvad õpitoad, näidatakse teadusfilme tähesüsteemist, kavas on malesimultaan, saab vaadata tantsustuudio Varjud etteastet, kuulata Boriss Paršini džässkontserti.
www.narvamuuseum.ee

Rahvusarhiivi filmiarhiiv – korraldab Tallinnas kaks jalgrattaretke, kell 17–19 ja 20–22 mööda ajaloolisi võttekohti Põhja-Tallinnas. Kavas on ka filmiprogrammid teemadel kodu- ja välismaised filmistaarid ning ajaloolised võttepaigad.
www.facebook.com/rahvusarhiiv

Tartu Linnamuuseum – pakub lisaks näituste vaatamise võimalusele ka täheharjutusi, tähtsaid ja tähendusega tekste ning kirju, mis kirjutatud paberile, vahatahvlile, kasetohule ning savile. Kavas ka kalligraafia õpituba.
http://linnamuuseum.tartu.ee

Tartu Ülikooli tähetorn – kavas programm "Tähed võtavad mõõtu", mis sisaldab meisterdamist, taeva- ja tähtedeteemalisi planetaariumietendusi, 90 aastat vana ulmefilmi "Aelita" linastust ja tähevaatlust.
www.muuseum.ut.ee/tahetorn

Tallinna Tehnikaülikool – viiakse läbi Guinnessi rekordikatsetus – kui palju inimesi mahub 15kuupmeetrisesse kaevanduskoppa? Lisaks võimalik külastada TTÜ muuseumi näitusi: "Eesti energeetika" ning "Eesti jälg kosmoses – kosmose jälg Eestis". Toimuvad loengud ja katsetused, töötoad. Avatud on TTÜ tähetorn.
www.ttu.ee/muuseumioo

Vihula mõis – toimub giidiga uitamine mõisapargis. Viinamuuseumis teemaarutlus "Eesti viin maailmakirjanduses".
www.vihulamanor.com/et

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2014, 16:29
Otsi:

Ava täpsem otsing