USA otsib sanktsioneeritud venelaste "kalleid mänguasju"

Rainer Saad 15. mai 2014, 12:29

USA julgeolekuteenistus asus otsima sanktsioone saanud venelaste eralennukeid, jahte, villasid ja teisi "kalleid mänguasju".

Julgeolekuteenistuse arvates on sanktsioonide nimekirjas olevad venelased peitnud enda luksusesemeid, pangakontosid ja investeeringuid Ameerika riiulifirmade taha.

USA valitsus on musta nimekirja lisanud 19 Vene ettevõtet, 45 poliitikut ning ärijuhti, kellest neli on Putini lähikondsed. Kõik leitud varad külmutatakse USA rahandusministeeriumi poolt, kirjutas Bloomberg.

Capital Economicsi arenevate turgude peaanalüütik Neil Shearing usub, et varade külmutamine võib tuua suuremad poliitilised pinged Venemaaga. "Vene oligarhid tegid raha Venemaal ning nautisid vilju läänes," ütles ta.

Kremli kõneisiku Dmitri Peskovi sõnul ei hoiatanud neid keegi, kuid tema jaoks pole see ka üllatus.

Eelmisel aastal võeti Venemaal vastu seadus, mis keelab valitsusametnikel ning riigifirmade juhtidel omada välismaal pangakontot. Lubatud on omada välismaal kinnisvara juhul, kui see on deklareeritud ning teada, kust kohast tuli ostuks raha.

Juba aastaid on Vene oligarhid oma raha välismaale peitnud, seda juhuks kui nad kaotavad Putini soosingu. Esimeses kvartalis põgenes Venemaalt 51 miljardit dollarit (37 miljardit eurot), mis on suurim kvartaalne langus pärast 2008. aastat.

USA kehtestas Venemaale sanktsioonid Krimmi okupeerimise ja Ukraina idaosas pingete kruvimise eest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. May 2014, 13:27
Otsi:

Ava täpsem otsing