Bundesbank hoiatas

Romet Kreek 21. mai 2014, 11:05

Finantsstabiilsust võivad ohustada uued riskid, mida toovad kaasa keskpanga helde rahapoliitika ja investorite tootluste otsing madala intressimäära oludes, ütles Bundesbanki nõukogu liige Andreas Dombret.

„Näeme riske vaatamata sellele, et turud on rahulikud,“ ütles Dombret eile intervjuus Bloombergile. „Kinnisvaraturud mõnes Euroopa riigis on üsna õhku täis, ettevõtete võlakirjade väärtustasemed paistavad ülepingutatud ja kõrged. Madal volatiilsus laseb turuosalistel arvata, et riske ei ole vaja maandada.“

Hispaaniast Iirimaani rekordmadalad võlatootlused on lisatõend, et investorid jätavad euroala võlakriisi minevikku, kirjutab Bloomberg. Saksamaa DAX aktsiaindeks on kõigi aegade kõrgeima taseme lähedal. Sellele vaatamata kerkivad tarbimishinnad aeglaselt, mis on pannud Euroopa keskpanka kaaluma ehk juba tuleval kuul rahapoliitiliste stiimulite lisamist.

54aastane Dombret võtab mais Bundesbankis üle Saksamaa panganduse ja finantssektori järelevalve, olles eelnevalt juhtinud finantsstabiilsuse osakonda. Uus roll annab talle koha Euroopa Keskpanga järelevalvenõukogus, mis vastutab alates novembrist euroala umbes 130 panga järelevalve eest. Dombreti vaade on, et regulaatorid ei tohi nõuda pankdelt täielikku riskimudelite hamoniseerimist.

„Kui me ühtlustame riskimudelid, siis viib see karjakäitumiseni ja see omakorda toob kõigile negatiivse mõju, selles puuduvad pangaspetsiifilised mõõdikud, mis on olulised hajutamiseks,“ ütles ta. „Olen suur uskuja seniste riskimudelite kasutamisse ja nende võrdlemisse võimendusemääradega.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2014, 13:57
Otsi:

Ava täpsem otsing