Euroala võlakirjade ralli ähvardab uue kriisiga

Rainer Saad 10. juuni 2014, 10:00

Madalad intressimäärad ja lõtv Euroopa Keskpanga rahapoliitika on tekitanud suure nõudluse euroala perifeeriavõlakirjade järele, kuid nõrk majanduskasv ja madal inflatsioon võivad sellele rallile pidurit tõmmata ja uue kriisi tuua.

Eile langes esimest korda pärast 2010. aasta aprilli Hispaania kümneaastase võlakirja tootlus alla USA kümneaastase võlakirja tootlust. Hispaania kümneaastase tähtajaga võlakirja tootlus oli 2,556%, sama USA omal 2,623%. Võlakriisi haripunktis 2012. aastal oli Hispaania sama tähtajaga võlakirja tootlus üle 7%.

Ka Iirimaa kümneaastase võlakirja tootlus langes esmaspäeval 2,39%ni, mis on rekordmadal tase. Samal ajal on Itaalia sama pika võlakirja tootlus langenud 2,7%ni, mis on madalaim pärast 1945. aastat.

Võlakirjade ekspert Marc Ostwald ütles MarketWatchile, et praegune perifeeria võlakirjahindade ralli on tingitud eelkõige investorite soovist leida tootlust. "Pikaajaliselt on see tee järgmise kriisini," lisas ta.

ICAPi turustrateeg Phil Tyson on samuti ettevaatlik Euroopa pikaajalise tähtajaga võlakirjade pärast, kuid tema arvates ei ole võlakirjahindade ralli veel möödas. Tyson usub, et võlakirjaturg võib lühiajaliselt minna üles, kuna otsitakse tootlust praeguses madalas intressikeskkonnas.

Tyson hoiatas aga teise poolaasta eest, kuna siis võivad investorid karta, et majandustaastumine pole nii sujuv olnud ning deflatsioonioht pole kuskile kadunud. "Lõppkokkuvõttes pole see hea perifeeria võlakirjadele," ütles ta.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2014, 13:11
Otsi:

Ava täpsem otsing