Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Draghi ralli viis aktsiate väärtused kõrgtasemele

17. juuni 2014, 00:00

Kaheaastane aktsiaralli on taastanud enam kui 4 triljonit dollarit Euroopa ettevõtete turuväärtust. See on viinud aktsiaturu hinna-kasumi suhtarvu tasemele, mida ei ole nähtud terve aastakümne jooksul. Investorid pöörduvad eemale rekordmadalatest võlatootlustest, vahendas Bloomberg. Tõusu tagajärjel on Stoxx Euroopa 600 indeksi P/E kerkinud 17,5-le. See on kõrgeim tase alates 2002. aastast.

“Kui ettevõtete dividenditootlused ületavad võlatootlusi kaks aastat pärast Euroopa Keskpanga (EKP) juhi Mario Draghi stiimuleid, meelitab see investoreid ettevõtetesse õigustamatute väärtustasemete juures,” ütles Exane BNP Paribase aktsiastrateeg Graham Bishop. “Väljamaksed, mis ületavad Saksa valitsuse võlakirju enam kui kahe protsendipunkti võrra, pakuvad vähest mugavust, kuna ettevõtete kasumi kasv on takerdumas ja majanduskasv on sattunud surve alla.”

Stoxx 600 indeks tõusnud 48%. Seda alates 2012. aasta juunist, mis on ajanud indeksi P/E suhtarvu näidu 26% üle aastakümne keskmise taseme. Aktsiate, nagu Totali ja Banco Santanderi, tõus on isegi kiirenenud, kui analüütikud on kärpinud indeksi aasta kasumiootust 6% võrra. 2012. aasta juunis oli indeksis olevate ettevõtete turuväärtus kokku 7,9 triljonit dollarit, mis on nüüd kasvanud 12,1 triljonile dollarile. 2012. aasta juulis lubas Euroopa Keskpanga juht teha, mida tahes, et aidata eurot.

Tänavu 5. juunil tutvustas ta seninägematuid meetmeid, et stimuleerida majandust, mida ähvardab deflatsioon. EKP kärpis baasintressimäärasid, maksustas intressimääraga keskpangas hoiuseid hoidvaid panku ja teavitas 400 miljardi eurose likviidsuskanali loomisest.

“Keskpanga likviidsusplaanid avaldavad suurt positiivset mõju vaid siis, kui turud on olnud väga ülemüüdud,” ütles Miller Tabaki ­aktsiastrateeg Matt Maley. “Seekord on Euroopa aktsiaturud juba stiimulid hindadesse arvestanud. Aktsiaturg on jõudnud kaugele ette fundamentaalnäitajatest.”

Stoxx 600 ja euroala aktsiatest koosnev ­Euro Stoxx 50 indeksid on tänavu tõusnud vastavalt 5,7 ja 5,6%.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2014, 19:42
Otsi:

Ava täpsem otsing