Leedu üha kaugeneb Eestist

20. juuni 2014, 14:45

Ostujõu alusel läheb Leedu ühe rohkem Eestist mööda, ütles Leedu Swedbanki peaökonomist Nerijus Maciulis Leedu Delfile.

Maciulise väitel on Leedu SKP ühe inimese kohta ostujõu alusel kasvanud isegi 78 protsendini Euroopa Liidu keskmisest. Eurostati ametlikel andmetel on Leedu SKP ühe inimese kohta ostujõu alusel 74 protsenti ning Eestis 72 ja Lätis 67 protsenti Euroopa Liidu keskmisest. Veel aasta tagasi oli vahe Leedu ja Eesti vahel kõigest üks protsendipunkt.

Üks peamisi põhjusi näib Maciulise sõnul olevat madalad hinnad. Kui Leedus on hinnad eile avaldatud andmete alusel 65% Euroopa Liidu keskmisest, siis Eestis 80%. Lätis on vastav näitaja 71%.

Teise põhjusena toob Maciulis välja selle, et palk moodustab vaid poole leedukate sissetulekust. Ligi viiendik teenitakse äritegevusest, neljandiku moodustavad erinevad sotsiaaltoetused ning lisaks on märkimisväärne välisleedukate panus, kes saatsid emamaale mullu ligi 5 miljardi litti ehk 1,45 miljardit eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. July 2014, 11:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing