Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Disaineri asemel tegutses sekretär

Kadrin Karner, Rivo Sarapik 15. juuli 2014, 16:31

Sisekujundajate ideed ja hinnad ei rahuldanud Nõo Lihatööstust, nii et firma uues kodus tegi sisekujunduse äsja tööle tulnud sekretär.

Ehituse vastuvõtmine on võrreldav suure paraadiga, sest enne uue maja tarvitamiskõlblikuks tunnistamist marsib sellest läbi terve armee eri valdkonna spetsialiste, aga mitte ainult, kirjutab 16. juuli Äripäeva rubriik Ehitus Nõo Lihatööstuse näitel.

Vaidlused vaieldi töö käigus. "Kõigepealt tuleb vastuvõtukomisjon. Pärast seda, kui kõik üle vaadatud ja kinnitused saadud, hakkasime tasapisi tegelema tehnoloogilise varustamise ja tehnoloogiliste protsesside juurutamisega," võttis pika protsessi lühidalt kokku mais uue tootmishoone avanud Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük. Vaidlusi vastuvõtmisel ei tulnud.

"Vist ei ole olnud, et objekti vastuvõtmisel tekiks vaidlusi," vastas Kruustük, meenutades ka varasemaid Nõo Lihatööstuse juurdeehitusi. Juhi sõnul on ette tulevad vaidlused juba töö käigus ära vaieldud. Ehituse eelarvest rääkides, ütles Kruustük, et tegemist on igikestva kompromisside leidmise kohaga, kus "vaidlus käib praktiliselt iga saja euro pärast". "Püsisime eelarves ja see ongi peamine."

Sisekujunduse korraldas sekretär. Kruustüki sõnul käisid neile oma nägemust esitlemas ja hinnapakkumisi tegemas mitmed sisekujundajad. "Vaatasime nende töid, aga hinnasoove kuuldes leidsime, et meie sisekujundajat ei soovi," ütles ta ning lisas, et sisekujundamine jäi seetõttu äsja tööle tulnud sekretäri ülesandeks. "Koos tema ja kogu juhtkonna heakskiitmisega sai tulemus selline nagu ta on," märkis Kruustük ja lisas, et neil oli algusest peale kindel, et iga kabinetti ise nägu tegema ei hakata. Kuna vanas hoones asunud kontori suurim probleem oli vähene valgus, siis uues majas on igas kabinetis aken.

Üks etapp valmis, järgmised ootel. "Planeeritud ehitusetappidest esimene sai nüüd valmis. Oleme juba ehitajaga arutanud, kuidas uusi hooneid senisest veelgi odavamalt, kiiremini ja efektiivsemalt ehitada," rääkis Kruustük ja lisas: "Paljude asjade peale ei ole osanud me varem tulla, projekteerijad samamoodi, nüüd püüame värske ehituskogemuse kokku panna ja fikseerida."

Kümne aasta jooksul peaks kõik kolm ehitusetappi tehtud saama. Oma järge jäävad ootama laod, vorstitoodete tootmise osakond ja väljastus ehk komplekteerimine, pakendamine.

"Meid on juba selle ehituse eest ka tunnustatud. Tihti kipuvad tööstushooned olema sellised, et pole neis esinduslikkust ega rohelist ümbrust. Meid on kiidetud, et me kumbagi unustanud pole." Samuti on Nõo Lihatööstuse uus tootmishoone esitatud võistlusele Tartumaa Kaunis kodu 2014.

***

Uus kodu, uued harjumused
Uutel ruumidel oli oma mõju ka olemasolevatele seadmetele. Näiteks, kui alguses oli plaanis asju konveieril liigutada, siis hiljem selgus, et sellest ei piisa ning vaja on soetada tõstuk.

Samuti selgus tehnoloogia tootmisahelasse panemise järel, et siin või seal oli tarvis juurde teha mõni laud või tõsteseade. Seadistamine Kruustüki tema sõnul nii kaua aega ei võtagi, kuna alati on teada, mida tahetakse ja tavaliselt täpselt vajadustele vastavad seadmed ka saadakse.

"Tehnoloogia kohandamine on see, mis aega nõuab ning inimestele seletamine, tööharjumuste ja töökorralduste muutmine," rääkis Nõo Lihatööstuse juht ja lisas, et palju on töökäsupõhiseid tööülesandeid ja nende täitmist. "Kogu käskude jada oli vaja uuesti läbi käia. Oleme väikeettevõttest päris suureks kasvanud."

Nõo Lihatööstuse tooteportfelli kuulub 300 erinevat toodet, kuid nende tootmiseks ei ole mõistlik omada 300 erinevat seadet. Lisaks sellele, et see rahaliselt mõistlik pole, ei mahuks seadmed kunagi ka tööstushoonesse ära. "Lähtudes meie toodete spetsiifikast, püüame kompromisse leida," selgitas Kruustük.

Milliseid koolitusi uue maja ja uute seadmete tööle rakendamine kaasa tõi? "Viimane uus seade saabus juuni alguses. Kokkulepe on alati selline, et seadme müüjafirma tuleb ja koolitab koha peal ka meie tehnikaosakonda," rääkis Kruustük ja lisas, et iga koolituse läbimine lõpeb selle kohta allkirja andmisega. Mis puudutab tooraine ehk lihaga ümber käimist, siis sellel teemal koolitab Nõo Lihatööstuse tootmisjuhte ja tootmistöötajaid ettevõtte peatehnoloog.

Läbi võetakse teemad nagu liha temperatuur, lõikamine, pakkimine, ohutustehnika jpm. Samuti korraldati uues majas tuletõrjeõppus. Kruustüki sõnul seda kohustuseks tehtud pole, kuid tihti kipuvad inimesed kriitilistes olukordades valesti käituma, mistõttu korraldati neljatunnine õppus kõikidele lihatööstuse töötajatele.

SAMM SAMMULT
Kes peavad ehituse kõlblikuks tunnistama?
1. Esimesi on päästeameti kontroll, kus vaadatakse, kas ehitus vastab projektile, aetakse näpuga järge, kas olemas on suitsuärastused ja atsid ehk hoiatussüsteemid ning kontrollitakse nende töötamist.
2. Ehitusjärelevalve. Seejärel on au valla ehitusjärelevalvel. Samuti vaadatakse esmalt, kas see, mis projektis lubatud, on ka reaalsuseks saanud. Vald annab nii ehitus- kui kasutusloa ja võib seda teha alles siis, kui Päästeamet on omad load väljastanud.
3. Veterinaar- ja toiduamet koostab akti ning väljastab hoonele mitte ehitusliku, vaid kasutusloa selle kohta, et uued ruumid on toiduainetööstuse tootmiseks kõlblikud. Enne seda tuleb kirjeldada, kuidas tooted majas liiguvad, kus mida hoitakse, kõik see tuleb ametiga kooskõlastada ning alles seejärel minnakse uue majaga tutvuma.
4. Keskkonnaamet. Toidutööstuse ehituse puhul on oluline roll ka veekasutusloal. Ehituse korral tehakse alati veeproovid, see on seotud toidu ja hügieeniga.
5. Tööinspektsioon. Nõo Lihatööstusel tuli töökaitsest lähtuvalt ehitada juurde paar piiret, mis oli üksik projektiga seotud väike muudatus. Ülejäänud piirded olid vajalikes kohtades olemas ning töökaitse võis rahule jääda.
Allikas: Nõo Lihatööstus

KOMMENTAAR
Ehitamisel tuli tehas töös hoida
Marko Raudsik, Ehitustrust AS juhatuse liige:
Võtsime töö vastu eelprojekti staadiumis, kui töö käis paralleelselt projekteerimisega. Seetõttu oli suur osa tööst muudatuste juhtimisel, et kõik tellija soovid saaksid täidetud. Ehitades toiduainetööstust, tuleb teada selle erinõudeid.
Kuna tööstuses käideldakse lahtiseid toiduaineid, peavad kõik pinnad olema kergesti puhastatavad ja vastava sertifikaadiga. Näiteks sügavkülmakambrid peavad olema maapinnast isoleeritud, et välistada igikeltsa teket. Toiduainetööstusele töötamine ei ole väga keerukas, kuid kui projekteerimine ja ehitustööd käivad käsikäes, peab ehitaja tööstuse nõuetega kursis olema.
Meie töötajail oli varasem toiduainetööstuse ehitamise kogemus, seepärast tööd sujusid. Samuti oli tellijal tugev visioon sellest, mida ta soovib. Ehituse käigus tuli tagada lihatööstuse pidev töö ning materjalid - nii seinte soojapidavus, uksed jms pidid olema kvaliteetsed.

Lihatööstused investeerivad agaralt
Lihatööstussektor investeeris tänavu esimeses kvartalis 70% rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Suurimad investeeringud tehti hoonete ja rajatiste ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks.
Selle üheks põhjuseks võib olla, et mullu teeniti 10,9 miljonit eurot kasumit (27% aasta varasemast enam) ning sektori ettevõtetel oli aasta algul vabu vahendeid investeeringuteks.
Samuti võisid mõjutada investeerimist madalad laenuintressid. Esimeses kvartalis oli lihasektori käive 68,7 miljonit eurot, kasvades aastaga 0,7%. Statistikaameti esialgsetel andmetel tegutses sektoris 60 ettevõtet, kus töötas kokku 2670 inimest ehk 19% toiduainetööstuses hõivatutest.

TASUB TEADA
Nõo Lihatööstuse uus hoone
Hoone hind: veidi üle 2 miljoni euro.
Hoone suurus: 2000 ruutmeetrit.
Ajajoon: aastal 2010 alustati uue hoone planeerimisega. Juuli lõpus 2013 läks ehitus käima, augustis kinnitas Nõo valla volikogu detailplaneeringu, septembris pandi nurgakivi. Märtsis 2014 oli valmimistähtaeg.
Hoone otstarve: poole uue hoone pinnast moodustavad tootmisruumid ja külmlaod, 1000ruutmeetrisele teisele korrusele ehitatati töötajate riietumis-, pesemis- ja puhkeruumid.
Loodav töökohtade arv: vähemalt 20 kohta oskustöölistele.
Peatöötvõtja: OÜ Ehitustrust AS

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2014, 14:21
Otsi:

Ava täpsem otsing