Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ametlikult kütuseäris tagasi

    Kevadel kinnitas kohus GT Oil Estonia pankrotimenetluse lõpparuande, mille järgi jäi raha saamata seitsmeteistkümnel võlausaldajal.Foto: Peeter Kümmel/Sakala

    Kütusefirma GT Oil Estonia pankrotiga võlausaldajatele 12 miljonit eurot maksmata jätnud Margus Kukk on kütuseäris ametlikult tagasi.

    Sel kevadel kinnitas Harju maakohus GT Oil ­Estonia pankrotimenetluse lõpparuande, mille järgi jäi seitsmeteistkümnel võlausaldajal kokku saamata 11,75 miljonit eurot. Kuke juhitava ettevõtte omanikeks olid 51 protsendiga Soome firma Argentia OY ning 49 protsendiga kuritegeliku minevikuga Janek Paklinski ettevõte MK Kütusekaubandus OÜ. Viimase juhatuse liikmeteks on varem olnud ka Kukk ja Veiko Huuse.
    GT Oil Estonia kustutati äriregistrist selle aasta maikuu keskel. Paar nädalat hiljem asutas firmade likvideerijana tuntust kogunud Kalev Sakjas ettevõtted GT Baltic OÜ, A3C GT OÜ ning A24h OÜ. Kõigi kolme ning ka nende omanikfirma Tank­Stat Holding OÜ juhatusse on suvel Sakjase asemele liikunud Kukk.
    Hoiatus äriregistrilt. Sakjase firmale Waterfront OÜ kuulub ka 2009. a sügisel tegevust alustanud kütuste jae- ja hulgimüüja GT Kaubanduse OÜ. GT kaubamärki kasutava ettevõtte kodulehe andmetel on neil Eestis kaheksa tanklat. “Ettevõte on iseenesest veel alles noor, aga meie juhtkonna töökogemused ja teadmised kütusevaldkonnas ulatuvad juba kümne aasta taha,” teatatakse kodulehel.
    GT Kaubanduse viimane majandusaasta aruanne pärineb 2011. aastast ning äriregister on seetõttu koostanud ettevõttele registrist kustutamiseks hoiatusmääruse.2012. aasta sügisel kommenteeris Margus Kukk GT Kaubanduse esindajana ajalehele Sakala, miks Kõpu tanklas saab ainukese maksevahendina kasutada ainult ettevõtte kliendikaarti.Lisaks sai temast suvel ka Rakveres ja Viljandimaal Abja vallas asuvate tanklakinnistute omanikfirma GTC Mainland OÜ ning üle Eesti nelja kinnistut ja ühte hoonestusõigust omava Gunbirdy OÜ juhatuse liige.See näitab, et GT Oil Estonia pankrotist ja miljonivõlgadest hoolimata on Kukk jätkuvalt kütuse­äris tegutsenud.
    Kahjukannatajad hoiatavad. “Kindlasti ei soovita ma Margus Kukega äri ajada,” sõnas Igor Raikhelgauz, Ukraina kodakondsusega tallinlane, kelle Šveitsis registreeritud ettevõttel Magrat Commodities S.A. tuli GT Oil Estonia pankrotiga korstnasse kirjutada üle 5 miljoni euro. Samas suurus­järgus kannatas kahju ka SEB Pank.
    2006. aasta lõpus kütusefirmas Olerex oma osaluse GT Oil Estoniale müünud Toomas Vaarmannil jäi pankrotipessa 929 000 euro suurune nõue. Nõue pärinebki osaluse müügist saamata jäänud rahast.“Aitäh info eest! See on minu jaoks uudis, et ta on juhatustesse ilmunud. Tuleb härra Kukele ­helistada ja küsida, mis toimub,” sõnas Vaarmann üllatunult.
    Maksuametil jäi pankroti tõttu saamata ligi 80 000 eurot, ASil Milstrand 101 000 eurot, ­OÜ-l ­Intopex Forward ligi 124 000 eurot ning OÜ-l Mark Oil 195 000 eurot. Teiste võlausaldajate nõuded olid väiksemad.“Kirjutage oma küsimused meilile, siis on lihtsam vastata,” lausus Kukk telefonis. Kuid lõpuks teatas ta korduvalt saadetud küsimuste peale vaid, et ei soovi teemat kommenteerida.
    Kuke tegevust uuris majanduspolitsei
    AS GT Oil Estonia pankrot kuulutati välja 2009. aasta 20. aprillil. Äripäev kirjutas 2010. sügisel, et pankrotihaldur Oliver Ennokile avanes ettevõttes pilt, kus kütusemüüja tehingud ei olnud raamatupidamises korrektselt kajastatud ja raske oli tuvastada, kuhu ja mis summad ning varad on liikunud. Esitamata oli ka 2007. aasta majandusaruanne.“Tellisime audiitorilt erikontrolli, et tuvastada maksejõuetuse aega ja põhjuseid, aga audiitor ei saanudki seda pädevalt teha, kuna talle esitati puudulikud andmed,” märkis Ennok toona. Ka võlgnikult polnud ta pädevaid vastuseid saanud.
    Raamatupidamine korrast ära. Audiitor Peep Parmaksoni aruandest selgus, et arhiveeritud raamatupidamisdokumentide hulgas ei olnud kontode väljatrükke ning igakuised saldoandmikud kontodel toimunud liikumiste kohta olid juhuslikud. Andmete kogumise käigus ei esitanud ettevõtte juht raamatupidamisregistreid, tuues erinevaid ettekäändeid alates raamatupidamise asumisest Haapsalus kuni arvuti kõvaketta loetamatuks muutumiseni.
    Sellise aruande peale esitas pankrotihaldur avalduse kriminaalasja algatamiseks, mis liideti võlausaldaja Magrat Commodities S.A. varem esitatud avaldusega. Politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talitus uuris kahtlusi karistusseadustiku pankrotiavalduse esitamise kohustuse täitmata jätmise ning raamatupidamisnõuete teadvate rikkumiste ­paragrahvi alusel.
    Kuriteoavalduse järgi teadis GT Oil Estonia juht Margus Kukk pikka aega ettevõtte püsivast maksejõuetusest, kuid ei esitanud pankrotiavaldust. Samuti heideti Kukele ette, et ta rikkus teadvalt raamatupidamise nõudeid. Bilansid ja kasumiaruanded on osaliselt vastuolulised ning raamatupidamisregistrid on koostamata või säilitamata. Mõne aja pärast kriminaalasi küll lõpetati.Kukk oli kütuseäris tuntud tegija, räägiti tema headest ärisidemetest Venemaal. Omal ajal oli GT Oilil 15 müügikohta ning jõuliselt üritati ka laieneda.
    Nii osteti 2006. aasta lõpus Toomas Vaarmannilt ja Martin Reinikult 50 protsenti Olerexi aktsiatest. Kuna aga Olerexi teised omanikud kasutasid aktsiate ostueesõigust, kadus GT Oil Estonia aktsionäride ringist ­õige varsti.2009. aasta kevadel rääkis Kukk Äripäevale, et GT Oil Estonia raskuste põhjuseks on üldine olukord finantsmaastikul ning Eesti-Vene suhetes.
    Võlausaldajate kommentaarid
    Kindlasti ei soovita ma Kukega äri ajadaGT Oil Estonia pankrotiga üle 5 miljoni euro kaotanud Magrat Commodies S.A. esindaja Igor Raikhelgauz:"Meie advokaadid esitasid prokuratuuri ­kuriteoteate, sest GT Oil Estonia raamatu­pidamine oli hävitatud ning raamatupidamise aruandlust ei olnud esitatud. Firma läks pankrotti, kuigi juhatuse liikmele Margus Kukele oli ettevõtte majanduslik seis teada ja ta oleks pidanud ise pankrotiavalduse esitama. Minu arvates oli siin kaks väga selget kuriteo koosseisu – raamatupidamise aruandluse mitteesitamine ja pankrotist mitteteatamine. Kahjuks otsustas prokuratuur pärast aasta ­aega kestnud uurimist kriminaalasja lõpetada. Mind võttis see otsus sõnatuks. Kui keegi varastab 65 000 eurot, siis saab ta vangla­karistuse, kui aga kõrvaldatakse miljoneid, siis tegutsetakse rõõmsalt edasi. Kindlasti ei soovita ma Margus Kukega äri ajada."
    GT Oil Estonia mured said alguse pronksiööstMark Oili juhataja ja omanik Jaan Soomets:"GT Oil Estonia pankrotipesas on tõesti üleval Mark Oili nõue summas 195 000 ­eurot, teema on üleval vanast ajast ja seotud bensiin 95 tarnega. GT ettevõtete mured said minu arvates alguse veel nn pronksiööst, mille tulemusel Venemaa kütusetarned peatusid. Seoses vanade võlgadega oleme teinud Margus Kukega pooli rahuldava kompromissi ning vaatame ka lootusrikkalt tulevikku. Mis puutub temaga äritegemisse, siis on alati ju kaks poolt ja kui tingimused on paigas ja toimetamised tagatud, siis ei näe probleemi temaga uuesti tegevust alustada. Kuke nn comeback kütuseturule ja põhjused peaksid olema tema enda selgitada, praegu Mark Oilil ärilist tegevust Kukega seotud ettevõtetega pole."
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti indeks tõusis jõudsalt
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.