Graanul Invest ostis lahmaka metsa

18. juuni 2015, 08:15

Raul Kirjanen Graanul Invest AS juhatuse liikme Raul Kirjaneni sõnul plaanib kontsern üha...
Foto: Väinu Rozental

Euroopa üks juhtivaid pelletitootjaid Graanul Invest teeb järjekordse hiigelostu ja omandab poole metsandusettevõttest Roger Puit, mis on üks suurimaid erametsa omanikke Eestis.

Graanul Invest teeb üha jõulisemaid investeeringuid ja laiendab oma tegevust nii Eestis kui ka Lätis. Alles mõni nädal tagasi teatas ettevõte, et omandab Läti suurima pelletitootja Latgran. Selle tehingu jõustumisega tõusis Graanul Invest Eesti suurimate ettevõtete nimekirjas pea 30 koha võrra ja jõudis TOP 20sse.

Nüüd ootab Graanul Invest konkurentsiametilt koondumisloale positiivset vastust, et osta osalus ASis Roger Puit. Äripäeva hinnangul võib Roger Puidu väärtus olla umbes 44 miljonit eurot, mis tähendab, et tehingu suurusjärk võib jääda 22 miljoni euro piiresse. Roger Puit, kelle eelmise aasta käive oli 2,8 miljonit eurot, kergitab Graanul Investi Eesti suurimate ettevõtete nimekirjas veelgi kõrgemale. Tehingu osapooled ostutehingu maksumust ei kommenteerinud, öeldes vaid, et tegu on konfidentsiaalse infoga.

Kaua otsitud partner

Roger Puidu üks omanikke Margus Meimer ütles, et ettevõte on partnerit otsinud juba mitu aastat. Kui alguses prooviti ise ostuhuvilist leida, siis lõpuks anti ülesanne ettevõttele Lumi Capital. Läbirääkimisi peeti Meimeri sõnul mitme ettevõttega, ent kaubale saadi lõpuks Graanul Investiga, kellega ühtis nägemus ettevõtte strateegiast ja tulevikust. “Oleme piisavalt kaua Roger Puiduga tegelenud, nii et miks mitte pool osalusest müüa,” märkis Meimer.

Kommentaar
  • Graanul Investi kasvamsiest kasu kogu sektorile
  • Martin Arula, Toftan AS juhatuse liige
  • Toftan on küll saematerjali tootja, ent ka meil on 10 000 hektarit metsamaad. Meie ärile Graanul Investi laienemine ohtu ei kujuta, sest me ei konkureeri päris samadel alustel. Samas on võimalik, et tulevikus võib meil nii mõnigi metsatükk nüüd nende pärast ostmata jääda.
  • Metsaomandi valdkond, milles Graanul Invest nüüd osaluse saab, on viimastel aastatel üsna stabiilne olnud. On ettevõtteid, kes laienevad ja ka firmasid, kes püsivad samal tasemel. Graanul Investi põhitegevus on pelleti- ning energiatootmine ja Roger Puidu ja Valga Puu kaudu siseneb kontsern nüüd turule nii öelda kännujuure tasandil, et kogu tootmisahelat hõlmata. See tundub loogiline areng ja mingit ohtu ma selles ei näe. On siiski üllatav, et kui tavapäraselt laienetakse oma põhivaldkonnas ja siis sisenetakse oma hankijate või ostjate äri üle võtma, siis Graanul Invest teeb korraga mõlemat
  • Graanul Investi jõuline laienemine viimase aasta-pooleteise jooksul tuleb tervele Eesti metsatööstussektorile kasuks. Tal on puidujääkide ja madalama kvaliteedi puidu väärindamisel suur roll täita. Tselluloosisektor Eestis praktiliselt puudub ja energeetika ja pelletisektor peabki seda asendama. Vastasel juhul ei saaks ka mehhaaniline puidutööstus eksisteerida, kuna neil poleks jäätmeid kuskil mõistliku väärtusega kasutada.
  • Ka Toftanil on sel aastal suuremad investeeringud käsil, kuid sellest räägiks täpsemalt pisut hiljem. Puidusektoris tervikuna on aga investeerimisplaane siin ja seal, valdkond areneb jõuliselt edasi

Ta lisas, et tehing peaks kõigi lootuste järgi lõplikult teostuma kuu aja jooksul. Selleks tuleb saada konkurentsiametilt luba koondumiseks. “Arvan, et saame neilt positiive vastuse, kuid enne ei tasu hõisata, kui kõik on tehtud,” ütles ta.

50% osaluse müük Roger Puidu juhatuses, juhtimises ja ettevõtte strateegias Meimeri sõnul muutusi kaasa ei too. “Lähme edasi ikka samasuguste plaanidega, nagu oleksime läinud ilma investoriteta,” ütles ta. Uued omanikud toovad vaid stabiilsust küttepuude müügi valdkonnas, mis on Meimeri sõnul alati probleemne olnud. Roger Puit pakub see-eest Graanul Investile tuge ja kindlust kontserni ambitsioonikates plaanides kindlustada oma positsiooni turul. “Arvan, et ettevõtete liit annab sünergiat mõlemale poolele,” ütles Meimer.

Sel aastal pole Roger Puidul muud plaani kui vaid kasvada ja suurendada metsamaa pinda nii palju kui võimalik. Eelmisel aastal oli ettevõte üks suuremaid erametsaomanikke Eestis, omades umbes 15 000 hektarit metsamaad

Kinnitab liidrikohta

Graanul Investi juht Raul Kirjanen tehingut kommenteerida ei soovinud. Vaid mõni nädal tagasi ostetud Lätis asuv, kuid Soome ja Rootsi omanikele kuulunud Latgran oli Kirjaneni sõnul mahult suurim tehing, mida Graanul Invest on teinud. Latgrani ostuga kasvab kontserni selle aasta tootmismaht üle 1,8 miljoni tonni, mis teeb Graanul Investist Euroopa suurima pelletitootja.

Latgrani ostutehingu ajal rääkis Kirjanen, et kontsern on juba aastaid kasvule suunatud ja äri on kasvatatud nii tootmisüksusi ise ehitades kui ka üle võttes. “Pelletiäri on muutumas üha globaalsemaks kütuseäriks ja väikestel tootjatel on raske ellu jääda,” rääkis ta.

 

USAS vaiksem kui Euroopas

Samal ajal, kui Graanul Invest laiendab oma tegevust Eestis ja Euroopas, püsib kontserni tegevus USAs vaiksemana. 2013. aasta aprillis muudeti Graanul Investi USAs asuv tütarettevõte Rentech Graanul LLC ühisettevõtteks.

Varem Fulghum Graanul LLC nime kandnud ettevõttes muutus osalus pärast täiendava aktsiakapitali emiteerimist, mille käigus teine aktsionär Rentech Inc omandas lisaks senisele 40% osalusele täiendavalt 10% aktsiaid.

Algselt oli Graanul Investil ühisettevõte Fulghum Fibresiga, mis on üks suurimaid kvaliteetse puiduhakke tootjaid maailmas, varustades hakkega tselluloositootjaid Ameerika Ühendriikides, Lõuna-Ameerikas ja Aasias.
Rentech on New Yorgi börsil noteeritud ettevõte, mille põhilised tegevused on väetiste tootmine ning bioenergeetika. Ühisettevõtte eesmärk on arendada ja ehitada pelletitehaseid Ameerika Ühendriikidesse ja Kanadasse. Pärast ühisettevõtte moodustamist jäi Graanul Investi rolliks ettevõttes tehaste ehitamine ja sellega seonduva tehnilise töö tegemine.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

Facebook 23:37 27. juuli 2016

Facebookilt plahvatuslik kasv

Facebook teatas oma kvartalitulemused, mis ületasid pika puuga analüütikute ootusi, vahendab CNBC.
11:45 27. juuli 2016

Harju Elektri tugevad tulemused

09:20 27. juuli 2016

Leedo müüb oma Regula riigile

4

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 842 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

10:25 27. juuli 2016

Aasia turud püüavad tippe

08:33 27. juuli 2016

Twitter jäi ootustele alla

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.