Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Suurärimees Aivar Kokk väljub edukast ettevõttest

    Livonia Partnersi partner Rain Lõhmus.Foto: Eiko Kink

    Rain Lõhmuse osalusega erakapitalil põhinev uus fond Livonia Partners ostis Baltikumi suurima saunatootja Ha Servi suuromaniku Aivar Koka osaluse. Uus omanik peab oluliseks keskendumist olemasolevatele klientidele ja ei pea esmatähtsaks üle maailma uute klientide otsimist.

    Ha Serv OÜd, mille enamusosalus kuulus seni edukale ärimehele Aivar Kokale, on viimasel viiel aastal juhtinud viiest väikeaktsionärist koosnev juhatus, kelle käes on kokku 10 protsenti ettevõtte osalusest. Nüüd otsustas viis aastat tagasi juhtimisest taandunud Aivar Kokk ettevõttest täielikult väljuda. Tehingu hinda osapooled ei avalikustanud, kuid see võis olla suurusjärgus 15 miljonit eurot.
    Nimelt on fondi investeeringute maksimummäär 15 miljonit eurot. Äripäeva hinnangul oli Ha Serv OÜ väärtus 2014. aasta aruande kohaselt 18 miljonit eurot, millest Koka osaluse väärtuseks võis hinnanguliselt olla 16,2 miljonit eurot. Osaluse müügihind võis jääda Äripäeva arvutatud väärtusest natukene madalamaks, sest Ha Serv on olnud ka lahke omanikutulu maksja. Näiteks teenisid osanikud ettevõttest 2014. aastal dividenditulu 1,2 miljonit eurot ning sarnane summa plaaniti maksta välja ka möödunud aastal.
    Väikeaktsionäridest koosneva juhatuse töö on olnud niivõrd tulemuslik, et Livonia Partners valis selle oma esimeseks investeeringuks. „Just sellest hetkest saati on tehtud väga tublit tööd ja selliseid ettevõtteid meie erakapitali fond plaanibki toetada,“ selgitas fondi partner Kaido Veske. Ta märkis, et Livonia Partners soovib investeerida professionaalselt juhitud Baltikumi ettevõtetesse, kellel on ette näidata edukas ajalugu. Ha Servi senine suuromanik Aivar Kokk ja ka väikeosanikud ei soovinud müügitehingut kommenteerida, öeldes et selgitusi jagab ainult Livonia Partners.
    Uued omanikud hindavad stabiilset kasvu
    Toodangut rohkem kui 25 riiki eksportiva Ha Servi majandusaasta aruanded näitavad ettevõtte stabiilset kasvu, tipnedes 2014. aasta aruandes rohkem kui 20 miljoni euro suuruse käibega. 
    „Ei ole vaja, et ettevõte kasvaks rohkem kui 7-10 protsenti aastas. Oluline on see, et kasv on olnud hästi stabiilne. Baltikum on täis ettevõtteid, mis kasvavad hüppeliselt üles-alla. Me pigem eelistame seda, kui ettevõte on kasvanud stabiilselt viimase 10-15 aasta jooksul ja me näeme, et see on jätkusuutlik,“ selgitas Veske uue fondi investeerimise strateegiat.
    Fond soovib kontrollpositsiooni
    Veske lisas, et enamusosaluste ostmine on fondi käekiri ja seda seetõttu, et neil on ettevõtetele kontrollivas positsioonis palju juurde anda. „Me oleme professionaalsed investorid ja teeme teatud muudatused alati, kui me ettevõttesse investeerime. Kindlasti parandame raporteerimist ja fookust strateegiale. Seda on palju tõhusam teha, kui sul on ettevõttes enamusosalus,“ sõnas Veske. 
    Vaatamata enamusosaluse ostule ei kavatse fond ettevõttele Veske väitel midagi ette kirjutada. Küll aga on ta veendunud, et Ha Serv ei peaks keskenduma üle maailma uute klientide otsimisele, vaid eeskätt olemasolevatele kliendisuhetele.
    „Ettevõte on viimastel aastatel võidelnud hästi palju selle pärast, et leida uusi kliente. Meie pigem oleme seda meelt, et kui sul on juba üle 200 kliendi nii mitmes riigis, siis pead korraks hoogu maha võtma ja neile keskenduma,“ rääkis Veske. „Kuna Ha Servi tooted on kõrge kvaliteediga, siis tuleks müüa enda tooteid samadele klientidele lihtsalt rohkem,“ lisas ta. 

    Aivar Kokk oli Äripäeva 2014. aasta rikaste TOPis 14,7 mln euroga 170. kohal

    25. kohal oli Aivar Kokk jaanuari lõpus ilmunud Äripäeva dividendide TOPis, tema omanikutulu kokku oli 1,5 miljonit eurot

    Kokale kuuluvad ettevõtted A & K Holding ja PuuhallA & K Holding omas 90 protsenti Ha Servist

    Livonia Partners

    Üle kahe aasta tagasi tegevust alustanud investeerimisfond investeerib 70 miljonit eurot, panustades ühte ettevõttesse 3-15 miljonit eurotTegevust alustades oli eesmärk osta viie aasta jooksul osalused 8-12 Balti ettevõttes

    Partnerid

    Rain Lõhmus – Hansapanga ja LHV Panga üks asutajatest, LHV Capitali asutaja

    Kaido Veske – on töötanud Londonis ja New Yorgis investeerimispangas Bear Stearns, liitus aastal 2012 LHV Capitaliga

    Kristīne Bērziņa – töötas üle kümne aasta PwC ja IBM´i juures Riias, New Yorgis ja Londonia, hiljem Läti telekommunikatsioonifirmas Lattelecom ettevõtte arendamise juhina

    Mindaugas Utkevičius – asutas koos Lõhmusega LHV Capitali. Enne seda oli DHL´i tegevjuht Leedus

    Julge tootearendaja
    Ha Servi saunamaterjale kümmekond aastat müünud Puumarketi tegevjuht Marti Rehemaa kiidab senist pikaajalist ja kvaliteetset koostööd. Firma sisemisest tugevusest annab Rehemaa sõnul aimu probleemide tekkimisel lahenduste leidmine, mistõttu ei ole koostööpartneritel jäänud ükski mure lahendamata. Rehemaa hinnangul on Ha Servi tugevus ka uuenduslikkus, mis on väljendunud suures panustamises tootearendusse. „Kui me kunagi alustasime ainult toodetud saunamaterjali müügist, siis tänaseks on nad jõudnud ikkagi väga laias valikus valmissaunade ja igasuguste tarvikute pakkumiseni ja lisaks veel termotöödeldud puit.“
    Valdava osa (15,5 mln eurot) müügitulust teenis Ha Serv 2014. aastal saematerjali tootmisest ja müügist. Saunade ja nendega seotud toodete käive oli 5 miljonit eurot. 
    Saunamaterjalide väiketootja Pakkpuit juhataja Jüri Hendriksoni sõnul on saunatootjate turul konkurents väga tihe ning ettevõtetel ei ole sugugi lihtne. Ha Servi eelis on aga, et lisaks saunamaterjalidele ja valmissaunadele valmistavad ja müüvad nad ka termotöödeldud puitu. Lisaks on olnud ettevõttel julgust. „Nemad julgesid investeerida ja oma tootmist arendada edasi ja muuta asju optimaalsemaks ka rasketel aegadel, kui siin need esimesed suuremad majanduslangused olid,“ selgitas Hendrikson.
    Marti Rehemaa näeb Ha Servi kasvupotentsiaali valmissaunade müügi osas, sest Eesti inimesed on hakanud aru saama, et kõike ei pea ise tegema. „Valmismoodulid ja valmissaunad on Eestis veel väikest turuosa omav, aga arvan küll, et seal on kasvutrendi kõvasti.“
    Ha Servi peamised turud on Soome, Eesti, Saksamaa ja Rootsi. Teiste riikide osakaal jääb alla kümne protsendi. Kõige olulisem turg on Soome, kust teenitakse 46 protsenti müügitulust.
    Rehemaa sõnul müüb Ha Serv valmistooteid eeskätt Eestist välja, kuid ta on kindel, et nad hakkavad lähiajal ka Eesti turul selles valdkonnas oluliselt suuremat rolli mängima. Lisaks tõdeb Rehemaa, et Ha Serv pakub tarbijale järjest laiemat termopuidu sortimenti. Kõik ei pea tegema endale haavast sauna, vaid erinevaid materjale on üha rohkem hakatud omavahel komplekteerima ja sulandama. See suundumus on põnev, lisas ta.
    Oluline tööandja
    Tartumaal Ülenurme vallas, kus ettevõte asub, on Ha Serv sealse vallavanema Aivar Aleksejevi sõnul üks olulisemaid ettevõtteid. Vallavanem loodab, et uued omanikud jätkavad firma sama edukat käekäiku. Tema lootuse põhjuseks on asjaolu, et Ha Serv on vallas üks suurimaid tööandjaid. „Seal käib töö kolmes vahetuses. Palju on töötajaid ka väljaspoolt valda ja nagu kunagi vanasti olid tööliste bussid, on nüüd nendelgi tööliste buss. Nad veavad töötajad linnast kohale,“ kirjeldas vallavanem Aleksejev.
    Livonia Partnersi partner Kaido Veske ei soovinud avalikustada, millal võiks fondi järgmine ostutehing aset leida. „Me ei ole ühegi tehinguga jõudnud veel nii kaugele, et teil oleks põhjust mulle lähiajal helistada.“ Livonia Partners kavatseb investeerida sektoritesse, mis on seotud tööstuse, äriteenuste, tarbimise, finantsvaldkonna, telekommunikatsiooni, energeetika ja tervishoiuga.
    Kommentaar
    Konkurentfond: Kohaliku tiimiga fonde võiks rohkem ollaBaltcapi partner Peeter Saks 
    Soovin neid õnnitleda esimese tehingu puhul ja loodetavasti läheb firmal väga hästi. On tore kui eksportivad ettevõtted kasvada saavad ja igal juhul on hea meel, et Livonia Partners olemas on ja käima läks. On kindlasti hea, kui turul on rohkem fonde, kes erainvesteeringutega tegelevad. Siis on asi rohkem turu moodi. 

    Unknown body type: x-im/content-part infopank

    Viimasel aastal oleme me neid ikka mõnes tehingus tähele pannud ja ma loodan, et seda saab siis olema rohkem. Ida-Euroopa fondid ikka käivad siin aeg-ajalt ja teevad investeeringuid ja East Capital on siin toimetanud. Neid tegijaid natuke on, aga kindlasti sellised kohaliku tiimiga fonde võiks rohkem kindlasti olla. Tundub, et Baltikumis areneb asi päris ilusti.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.