Venemaal süveneb Stalini-ihalus ja Gorbatšovi-viha

01. märts 2016, 16:08

stalin Tänavu 23. veebruaril Moskva tänavatel toimunud kodumaa kaitsjate paraad.
Foto: epa

Levada-keskuse värske uuringu järgi leiab 40% venemaalastest, et Jossif Stalini valitsusaeg tõi nende riigile rohkem head kui halba. Vastupidist leiab 38% protsenti küsitletutest. Toetus Stalinile on võrreldes 2012. aastaga kasvanud tervelt 13%.

Tänavu veebruaris läbiviidud küsitluse põhjal leiab 51% venemaalastest, et Leonid Brežnevi valitsemise ajal saadeti korda rohkem head kui halba. Neli aastat tagasi jagas seda arvamust 9% vähem inimesi. Nikita Hruštšovi tegevusele antud hinnang on aga nelja aastaga langenud – oktoobris 2012 leidis 33% vastanutest, et Nikita ajal oli rohkem head, ning vastupidi arvas 19%. Nüüd olid vastavad numbrid 31% ja 29%.

Järjest halvemini hindavad venemaalased Jeltsini ja Gorbatšovi aega. Mihhail Gorbatšovi ajastus näeb pigem head 12% venemaalastest (2012. aastal 14%), tervelt 67% leiab, et sel ajal tehti rohkem halba (2012. aastal 50%). Boris Jeltsini valitsemise ajas näeb head 11% (2012. aastal 12%) ning halba 68% (2012. aastal 55%) venemaalastest.

Märkimisväärselt on kasvanud toetus Vladimir Putini tegemistele riigijuhina. 2012. aastal leidis 51% venemaalastest, et ta on korda saatnud rohkem head. Täna on see protsent 70. Venemaalasi, kes leiavad, et Putin on teinud rohkem halba kui head, on 11% (2012. aastal 14%).

Levada-keskus viis küsitluse läbi veebruari lõpul, küsitledes 1600 üle 18aastast inimest Venemaa 48 piirkonna 137 asustatud punktis.

Telekanal Dožd palus küsitluse tulemusi kommenteerida sotsioloog Aleksei Graždankinil, kes märkis, et nelja aastaga on kasvanud just karmide ja autoritaarsete riigijuhtide toetus. Nii mõjub tema sõnul Venemaa elanike suuremale osale retoorika, mida korrutab massimeedia. Graždankin selgitas, et venemaalaste vaated muutusid 2014. aasta kevadel pärast Maidani sündmusi, mis Venemaa elanike arvates pöörasid Ukraina demokraatlikud muudatused riigipöördeks.

„Püüd mitte lasta Venemaal vallandada samasuguseid arenguid toobki ihaluse karmi poliitikaga tugeva liidri järele, kes suudab kõike ohjata ja mitte anda vabadust lammutavatele tegevustele,“ kommenteeris Graždankin.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

leedo, praamid, regula 15:00 29. juuli 2016

"Äripäev eetris": Leedo magus tehing ajas vaidlema

Praamid, bussid ja ohtlikud sõidukid teedel olid selle nädala tähtsamad teemad.
18:11 29. juuli 2016

Halb üllatus USAst

13:00 29. juuli 2016

Uus sool Kreeka haavadele

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 725 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Exxoni kasum tegi suure languse
19:30 29. juuli 2016

ExxonMobili kasum kukkus 60%

11:56 29. juuli 2016

Barclaysi kasum kahanes

11:15 29. juuli 2016

Aprangalt head tulemused

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.