Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Swed: tööstus peaks aasta teisel poolel paranema

31. märts 2016, 11:01
Tööstustoodangu näitajad peaks aasta teisel poolel paranema.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160331/NEWS/160339948/AR/0/prognoos.jpg

Nõudlus meie peamistel eksporditurgudel peaks sel aastal mõnevõrra tugevnema, märkis Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

„Euroopa Liidu majanduskasv jätkub. Soome majandus tasapisi taastub ja ka Venemaa majanduslangus peaks selle aasta teisel poolel läbi saama,“ prognoosis Elmik kommentaarina statistikaameti täna avaldatud tööstustoodangu näitajatele.

Statistikaameti teatel vähenes tööstustoodangu maht veebruaris aastases arvestuses 11. kuud järjest. Veebruaris toodeti 2% vähem toodangut kui aasta tagasi. Toodangu maht vähenes energeetikas ja mäetööstuses ning suurenes töötlevas tööstuses.

Elektritootmist pidurdas soodsama hinnaga Põhjamaade elekter, sh veebruarist turule lisandunud Rootsi–Leedu merekaabel, mis vähendas Eesti tootjate osalust lõunanaabrite elektribilansi puudujäägi katmisel. Põlevkivi kaevandamine on vähenenud energiatoodete ulatusliku hinnalanguse tõttu.

Töötleva tööstuse tootmismaht pöördus pooleaastase vaheaja järel veebruaris taas tõusule. Toodangu maht kasvas aastases arvestuses 2/3 harudes. Kasvu panustasid kõige rohkem puit, elektriseadmed ja mööbel. Toodang vähenes elektroonika, metalltoodete ning toiduainete tootmises (kala-, piima-, leivatööstus).

Konjunktuuriinstituudi igakuine küsitlus näitab, et töötleva tööstuse ettevõtted tunnevad ennast tänavu kindlamalt. Tellimuste maht on veidi suurem ja ebapiisav nõudlus takistab arengut vähem kui pool aastat tagasi. Swedbanki tööstusettevõtete uuring näitas, et tööstusettevõtted plaanivad sellel aastal käibe 4%-list ja ekspordi 6%-list kasvu. Suurimat käibe kasvu oodatakse trüki-, tekstiili-, mööbli-, puidu- ja rasketööstuses.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. March 2016, 11:07
Otsi:

Ava täpsem otsing