Tööandja ei usalda tõbiseid

10. mai 2016, 09:45
Samelini juht Leida Kikka näeb, et haiguslehti ei võta ainult haiged.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160510/NEWS/160509713/AR/0/Leida-Kikka.jpg

Järgmisest aastast muutub esimeste haiguspäevade hüvitamine tööandja jaoks soodsamaks, kuid kõik ei tõtta seda kasutama.

Valitsus jõudis riigieelarve strateegia heakskiitmise eel kokkuleppele selles, et tulevast aastast saavad tööandjad vabatahtlikult hüvitada töötajale teise ja kolmanda haiguspäeva ilma selle eest sotsiaalmaksu tasumata. Sotsiaalministeerium soovib sellega motiveerida tööandjaid esimesi haiguspäevi hüvitama ning seekaudu hoidma oma töötajate tervist.

Tööandja tahab näha diagnoosi

„Jah, alustame juba sellest, et andke neile see võimalus," ütles tööinspektsiooni töötervishoiualase järelevalve talituse juhataja Silja Soon soodsama haiguspäevade hüvitamise kohta. "Kui neile anda võimalus, siis kindlasti neid tahtjaid, kes selle võimaluse ka leiavad, on kordades rohkem,“ sõnas Soon. Ta loodab, et vabatahtlik hüvitamine midagi muudab, sest kui ei ole võimalust, leitakse vabandus.

Soone sõnul on haigena tööl käimine suur probleem ja mida varem saaksid töötajad hüvitist, seda vähem riskiksid nad haigena kodus püsides nii enda kui ka teiste tervisega. Samelini tegevdirektor Leida Kikka aga haigena tööl käimise probleemi enda ettevõttes ei näe ja nii on ta suurema hüvitise maksmise vastu.

„Nii kaua, kui mul puudub arstide üle kontroll ja võetakse fiktiivseid haiguslehti, ei ole ma sellega nõus. Kui ma maksan, siis ma tahan teada, mille eest ma maksan,“ ütles Kikka. Praegu ei ole tal tööandjana õigust teada, mille eest töötajale haigusleht kirjutatud on. „Ainult ühel tingimusel - et ka tööandja siis teab, kas see inimene on haige ja tal ei ole haiguslehte seoses alkoholi liigtarvitamisega,“ jäi Kikka skeptiliseks.

Haiguslehte kasutatakse ära

Telia Eesti personalidirektori Janika Kuusiku sõnul toetab nende ettevõte igati plaanitavat muudatust. Telia võimaldab praegugi oma töötajatel võtta erakorralistel juhtudel kuni viis vaba päeva aastas, säilitades sealjuures päeva töötasu. „Erakorraliste juhtude alla käib loomulikult ka haigestumine või vajadus hoolitseda haigestunud lapse eest. Teeme seda, et töötajal oleks võimalik end kohe korralikult ravima asuda ning kiiresti taastuda,“ ütles Kuusik ja lisas, et töötajad hindavad seda võimalust kõrgelt.

Kikka näeb aga Samelinis, et probleem ei ole haigena tööl käimine, vaid haiguslehe võtmine ilmaasjata ja ka lihtsalt puhkusele minekuks. Samelinis tehakse tükitööd, mistõttu on Leida Kikka kohanud ka seda, et haiguslehel olevad inimesed on käinud tööl edasi ja pole tööandjat oma „haigusest“ teavitanud. Nii maksab töötegijale haigekassa haiguspäevade eest ja tööandja tükitöö eest korraga. „Meil käib 30 protsenti haiguslehe ajal tööl ja võtab haiguslehe selleks, et lihtsalt rohkem raha saada,“ rääkis Kikka probleemi tõsidusest.

Leida Kikka ütles, et ta hüvitaks esimesi haiguspäevi kauaaegsetel headel töötajatel, kes on tõesti haiged. Paraku kohtab ta aga rohkem juhtusid, kus töötaja teatab, et tahab minna puhkusele, aga võtab selleks haiguslehe. „Nii kaua kui meil on väljend „ma võtan haiguslehe“, siis andke andeks, ei. Nii kaua kui me „võtame“ haiguslehti, kui me ise tahame, ei.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. May 2016, 09:57
Otsi:

Ava täpsem otsing