Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Milline riietus lõpuaktusele?

    Lõpuaktusele sobiv kleit.Foto: Kaubamaja

    Kevadel, mil paljudel noortel läheneb koolilõpp ning pidulik aktus, tekib lõpetajate kõrval ka vanematel küsimus, mida sobiks sel tähtsal päeval selga panna, kasulikke nõuandeid jagab Äripäeva Koolilõpu erileht, mis ilmub 18. mail.

    Kooli lõpuaktus – aktus ehk pidulik koosolek on suvine sündmus, mis toimub reeglina päevasel või pärastlõunasel ajal. Etiketist lähtudes tuleks sel päeval kõigil osalistel valida asjalik ja korrektne riietus ning vältida liigset paljastust. Kuid mida siis ikkagi täpsemalt jälgida, et tähtpäevast kujuneks meeldivalt meeldejääv sündmus?
    Meesterahva teeb šikiks kena ülikond
    Tähtpäeva muudavad meeldejäävaks ning pidulikuks paljud kriteeriumid, näiteks ruumi kujundus, inimeste eneseväljandus ning kindlasti ka osaliste riietus. Etiketiõpetaja Inge Ojakäär seletab, et aktustel on välja kujunenud kindlad rituaalid ja kombed, mis dikteerivad ka riietust. Lõpuaktuse kutsele on näiteks sobiv rõivastuskoodiks märkida “tume ülikond“, mida võib suvel asendada ka hele ülikond – beež, hall, kreemjalt valge. Tume ülikond kutsel tähendab meestele ühest ja samast kangast viigipükse ja üherealist või kaherealist kuube, päevasärki ning lipsu.
    Samas seletab stilist Minni Valdmees, et kui varem peeti oluliseks seda, et pintsak ja püksid on samast kangast, siis tänapäeva moemaailmas see enam nii kindel reegel ei ole. Lisades, et pidulikkust lisab kindlasti lips ja näiteks meestemoes on pika lipsu kõrval populaarsust kogumas kiki, mida ei kanta enam sugugi vaid smokinguga. Kikilipse leiab laias värvi- ja mustrigammas ning isegi puidust kikilipsud on leidnud tee paljude meesterahvaste kaela ümber ja südamesse. Ojakäär soovitab lipsu tooniks eelistada suviselt heledaid toone, küll mitte väga kireva ja ülemeeliku mustriga, pigem klassikaliselt ühevärvilist või geomeetriliste mustrikujunditega. Pikk lips ulatugu pükste värvlini ning unustada ei tasu ka lipsunõela ülesannet.
    Tõenäoliselt on kõigile selge, et teksad, T-särgid ja spordijalatsid ei kuulu piduliku aktuse rõivastusse, kuid ka smoking ei ole sobiv variant. Smokingut kantakse kokteili- ja tantsuõhtutel ning vabama meeleolu üritustel. Minni Valdmees soovitab igal tublil isal leida see aeg pärast tööpäeva koju põigata, kinganinad läikima lüüa ja vahetada trendikad kulunud teksad viigipükste või ülikonna vastu. Kui rõivastuda suviselt kergelt, siis võib päevasärki kanda ka lahtise kaelusega. Ning Ojakäär lisab, et kuue võib soojal suvepäeval seljast võtta, kuid siiski alles pärast aktuse ametlikku osa. Kingad on soovitatav valida paeltega ning värvivalikul tuleb arvestada riietuse tooniga, nagu ka sokkide puhul.
    Lõpuaktusel säragu lõpetajad
    Võrreldes meesterahvaste valikuga on naisterahvaste võimalused ja valikud palju laiemad. Ojakäär märgib, et lõpuaktus ei eelda naistelt suuri õhtutualette. Naistel sobib kanda kauneid suvekangast kleite, aga ka heledamas toonis kostüüme ning pidulikke pluuse-seelikuid. Kindlasti pole emadel kohane võistelda tütarde tütarlapseliku stiiliga, sealjuures ka seeliku minipikkusega, mis võib tekitada segadust, kumb on lõpetaja. Arvestada tasub, et maksipikkusega kleit vajab väljakandmist, kõrgemate kontsadega kingi ning ruumi, kus selles ennast hästi tunda. Kleidiosa pikkuseks on sobiv klassikaline põlvesilm või midi. Sündmuse kellaajast tulenevalt ei tasuks valida ka suuri väljalõikeid ei seljal ega dekolteel.
    Valdmehe hinnangul näevad emad alati armsad ja imekaunid välja oma lemmikkleidis või suvises kostüümis. Suvepäeva pidulikul sündmusel on naisterahvastel kindlasti kohane kanda õhukesi, näiteks 8 den sukki. Kingad tuleb valida riietusele ja enesetundele vastavad, väike konts on alati sobilik, liiga kõrge aga seismiseks ehk väsitav. Kingi võib päeva jooksul ka vahetada, isegi ühe sündmuse raames. Peakatteks võib olla riietusele sobiv peaehe või suvine kübar, mida võib ka ruumis kanda. Ojakäär lisab, et mustvalge asjalik lõige on suvepidulikkuseks ehk liigselt range, kuigi see on klassikaline aktuse rõivastus.
    Lõpuaktused on tavaliselt varasuvel ja kauaoodatud päikesepaiste soosib heledaid ja helgeid toone ka moemaastikul. Kevadsuvisel ajal on sõltumata aastanumbrist au sees pastelsed ja kreemikad toonid, turvalise musta armastaja võiks eelistada pigem tumesinist.
    Akadeemilise sündmusena ei ole lõpuaktusel päris kohane viimase trendi järgi riietuda, kuid kindlasti võib ja tasub hetkemoest vihjeid otsida ning neid riietuses aktsendina kasutada. Praegu on moes tugevalt esindatud meremehestiil – valge ja tumesinise kooslus ning triibud.
    Vähem on rohkem
    Riietuse kõrval on olulised ka naisterahva jumestus ja soeng, mis võiksid olla pigem tagasihoidlikud ning rõhutada kandja ilu. Vältida tasub kindlasti aksessuaaridega liialdamist – less is more. Aksessuaarid on hea võimalus minimalistliku joonega riietele iseloomu lisada. Kui aga rõivad ise on mõne põneva detailiga, siis tasub lisanditega tagasihoidlikuks jääda. Kindlasti ei maksa end ehetega üle kuhjata, näiteks efektne kaelaehe üksinda on juba täiesti piisav. Valdmees soovitab nippi, mille järgi tuleks alati viimasena lisatud detail ära võtta.
    Materjal olgu kvaliteetne
    Moelooja Hanna Korsar puutub nii lõpetajate kui ka nende vanematega palju kokku. Korsar leiab, et etiketti tasub järgida ning näiteks oleks viisakas õlgu mitte paljastada, samas kunstnikuna ei suuda ta näiteks raskeid õllasalle soovitada. “Tavaliselt on aktusesaalid palavad ja lämbed, lõpetajad ärevil ja nii kahju on vaadata ka täiskostüümis pidulisi higistamas. Meie oleme oma ateljees püüdnud kompromissi leida – kui kaelus on avar, siis pikkus napp ei ole,” lisab Korsar.
    Soovitatav on hoiduda materjalidest, mis ei sobi palavasse ruumi. Tema hinnangul sobib emadele ilus kerge kleit ideaalselt, mis võiks olla siidist, peenest puuvillasest batistist või viskoosist. Need materjalid on hingavad ega aja higistama. “Märksõnadeks oleks kanga hingavus ja mudeli sobivus figuuriga, helged suvised värvid ja kõige olulisem kandja enesetunne selles. Mina väldiks sünteetilisi materjale, tähelepanelik tuleks olla ka voodritega, sest kui kleit ise on puuvillane, aga all on polüestervooder, siis see nullib pealmise kanga kvaliteedi ära. Minu põhimõte on luua ajatuid rõivaid ja kindlasti ei soovi ma, et see jääks kliendil vaid korra kandmiseks,” seletab Korsar.
    Valmiskleitide puhul võib õige mudeli ja materjali leidmine olla mõnevõrra keerulisem, kuid kindlasti mitte võimatu.

    1. Alustada tasuks teadmisega, milline soovitakse oma lapse elutee ühel tähelepanuväärsemal sündmusel välja näha.

    2. Unustada ei tasu oma lapsevanema rolli ehk mitte võistelda tütarde/poegade noorusvallatu välimusega.

    3. Riietus olgu mugav ja sobigu kandja loomusega ning oma isikupärase keha proportsioonidega.

    4. Kanga puhul on oluline hooajalisus ning kvaliteetne materjal.

    5. Õige riietuse leidmiseks tasub inspiratsiooni otsida internetist, võtta aega ja jalutada kauplustes, konsulteerida stilistide ja moeloojatega.

    6. Aksessuaaride valikul tuleb silmas pidada seda, mis endale meeldib ja sobib. Väärisehteid ja autoritöid tuleb kanda vastavalt oma stiilile. “Vähem on rohkem” on siingi parim retsept.

    7. Kapis juba olemasolevat pidulikku riietust võiks värskendada uue ridiküli, aksessuaari või muu lisandiga (sall, jakk).

    8. Uut rõivastust tasub veidi kanda enne kodust väljumist, et tunnetada selles oma energiat, siis pakub riietus ka kandjale vabadust ja rõõmu.

    9. Kui tunned ennast hästi rahvarõivaid kandes ja need on kapis olemas, siis lõpuaktus on just see õige sündmus, kus neid kanda.

    10. Tervik pidulikus rõivalahenduses tähendab kooskõla – kangas, sobiv tegumood, aksessuaarid, ridikül, sukad, kingad, soeng, jumestus ja hea enesetunne.

    Riietus olgu ilus ka piltidel
    Britta RatasKaubamaja ajakirja Hooaeg peatoimetajaLõpuaktuseks valmistudes võiks ka lapsevanem meeles pidada, et tegu on piduliku sündmusega, mis jääb terveks eluks meelde ning nii olulisest sündmusest tehakse tavaliselt ka palju pilte. Oluline on jääda endaks ja oma riietes end hästi tunda. Kuid kindlasti on lõpuaktuse puhul hea võimalus rõhutada naiselikkust kleidi või seelikuga.
    Praegune rõivamood soosib ka pükskostüüme, mis on just sobiv variant neile, kes pole harjunud kleiti või seelikut kandma.
    Naisterahvad võiksid sel suveperioodil vaadata heledate pastelsete toonide poole või siis eelistada hoopis kirkaid ühevärvilisi rõivaid.
    Kuna aktused on tavaliselt pikad ning kestavad mitu tundi, peaks vaatama, et riided ei oleks väga kortsuvast materjalist ning näeksid ka pildil head välja. Kangad ei tohiks olla üleliia läbipaistvad ning kleidisabad liiga lühikesed.
    Meesterahvaste kohta on üsnagi sarnased nõuanded, kuid nii tähtsa sündmuse puhul võiks meesterahvas eelistada pintsakut ja korralikku triiksärki, särgi varrukad võivad olla küll lühikesed, kuid võiks arvestada ka võimalusega, et pintsak tuleb päeva jooksul ära võtta ning ka nii peab riietus viisakas ja pidulik välja nägema. Kui palava ilmaga tundub lips liiast, siis võib selle asendada kelmika rinnarätiga, mis annab hetkega välimusele pidulikuma mulje.Vältida võiks lühikeste pükste kandmist.
    Jalanõude valikul võiks eelistada ajatut klassikat. Kuigi jalatsimood soosib mugavust ning sportlikkust, siis seda teed minnes võiks naisterahvad jälgida, et jalatsitel oleks pidulikud detailid või kaunistatud pinnad. Härrad võiksid vältida sandaale ja otsustada viisakate kingade kasuks, mis loomulikult ei pea olema musta värvi.
    18. mail ilmuvast Koolilõpu erilehest saab veel palju ideid, mida teha kooli lõpetamisel, kuidas korraldada lasteaia lõpupidu ja ennast suvel harida.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.