Hinnasõda Balti piimaturul

08. juuli 2016, 08:30
Maido Solovjov: hinnasõda käib nii lõpptoodete kui ka toorpiima pärast.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160708/NEWS/160709830/AR/0/AR-160709830.jpg

Valio Eesti ASi juht Maido Solovjov võtab kokku piimaturul toimuva ja vaatleb Balti riikide konkurentsi nii toorpiima kui ka lõpptoodete rindel.

Balti riikides toodetakse päevas 7400 tonni toorpiima, mis on oluliselt rohkem, kui kohalik turg tarbib. Sellest peaaegu pool ehk 45% tuleb Leedust. Kuna piimasektoris on isevarustatuse tase kõigis kolmes riigis suhteliselt kõrge, siis on oluline fookus nii toorpiima kui ka valmistoodete ekspordil. Toorpiima saab aga eksportida vaid 700-800 kilomeetri kaugusele, mistõttu kaugematesse riikidesse läheb eelkõige piimapulber või kauem säilivad valmistooted.

Toorpiima ostab Balti riikides peamiselt seitse ettevõtet. Suuremad ostjad on just Leedu tööstused ning suurusjärgu võrra väiksemad Läti ja Eesti omad. Samas on nende ettevõtete vahel väga tihe konkurents nii toorpiima hankimises kui ka lõpptoodete müügis. See loob olukorra, kus toorpiima hinnatase pole enam riigi-, vaid regioonipõhine.

Loe edasi Äripäeva põllumajanduse teemaveebist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2016, 08:58
Otsi:

Ava täpsem otsing