Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Mon Ami võidab südameid

    Soklikorrusel asuvast restoranist jäävad meelde vaoshoitud hallikad-valged toonid ja kaunid nõud.Foto: Raul Mee

    Nooblit pidulikkust õhkub Mon Amist, Pärnu noorimast restoranist. Tagasihoidlikule asukohale vaatamata püüeldakse gurmaanlike kõrguste poole.

    Mon Ami “katusepakkuja” on uus hotell Frost. Butiikhotell, nagu nad end tutvustavad. Õnnetuseks on väikesel hotellil oma restorani jaoks ruumi jätkunud ainult soklikorrusel. Restorani kitsukestest, lae all asuvatest akendest paistavad üksnes möödujate jalad. Seljaga akende poole istudes on parem, jalad ei ulatu luksuslikkuse illusiooni rikkuma ja mõjule pääsevad värsked lilled, vaoshoitud hallikad-valged toonid ja kaunid nõud.  

    Mon Ami

    21 punkti (30 võimalikust)Toit ja jook: 8 punktiTeenindus: 7 punktiInterjöör: 6 punktiPõhiroogade hinnad: 6–18 eurot

    Aadress: Kuninga 11, PärnuTelefon: 501 3736Avatud: 12–23

    Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest

    Hotellile nime andnud Frost oli postiülem, kes kunagi ammu, umbes Vene-Rootsi sõja ajal Vene tsaaririigi alla kuulunud Pärnu postiside eest hoolt kandis. Selle info leiab koduleheküljelt. Miks on Eesti linnas Vene riiki teeninud Saksa rahvusest postiülema järgi nimetatud hotelli restoranil aga  prantsuskeelne nimi, selle kohta pole midagi kirjas. Võib ainult oletada – ehk loodetakse kuulsa gastronoomiamaa keelelt tuge maitsemaailma tippude vallutamisel?
    Erilised road
    Juba esimene lonks kohapeal valmistatud kurgi-mustsõstralimonaadi andis kinnitust, et peavooluga kaasa ei ujuta, Mon Ami suudab enamat ja sõnad “värske”, “tervislik” ja “hooajaline” pole tema puhul pelgalt lubadused. Juba kurgi tempimine mustsõstralehega iseenesest on tore idee, aga peale selle oli ka suhkruga väga mõõdukalt ringi käidud, mis on suhteliselt haruldane oskus.
    Kurk ilmus veel kord. Seekord grillitult ja krevettide lisandina. Mõõdukas küpsetamine oli vesise vilja vaid soojaks teinud, kaotamata mõnusat krõmpsu. Leebele roale andis särtsu küüslaugumajonees, maitsed olid puhtad ja väga-väga suvised. Praetud koha oli kokku pandud – ei, seekord mitte enam kurgiga, vaid küpsetatud rediste ja tomatite ning maapirnipüreega.
    Magustoidus ühines kodune kama Briti köögitraditsioonidega, mille tulemuseks oli üks selle suve parimaid desserdielamusi, kama-posset. Posset on inglaste vaste brüleekreemile, mis ka mujal maailmas viimastel aastatel populaarsust kogunud. Mon Ami peakokk oli selle maitsestanud kamaga, aga teinud seda õrnalt, justkui möödaminnes.
    Kama ilmus aga veel teiselgi kujul, kreemjale roale tekstuuri lisavate krõbedate riisikrõbuskite maitseandjana. Ja jälle oli kama ainult natuke. Rahvusroog kama võib küll olla kohalik ja oma, aga harva õnnestub tema robustset maitset parajalt balansseerida, oma maaläheduses on ta liiga võimas, et terviklikku ansamblit luua.Kiitus kokale
    Toredasti sobitus marjadega täiendatud kama-posset’i juurde dessertveinide jaotusest leitud Itaalia Fragolino. Jook oleks küll vajanud nii soovitusi kui selgitusi, restoranide veinikaartidele jõuab see kerge mulliga lahja suvejook haruharva. Nagu suvepealinna restoranile sobilik, pakuti ka klaasikaupa šampanjat ja cava’t.
    Kui maailmas valitseks üleüldine õiglus ja taevased väed jagaksid restoranidele asukohti vastavalt nende kokkade suutlikkusele, oleks Mon Ami käsutuses Pärnu parimad pinnad – merevaatega ja näoga loojangu poole. Väikese Kuninga tänava keldri-, vabandust, soklikorrusel asuva restorani peakoka looming trumpab üle nii mõnegi tuntud ja tunnustatud kolleegi loomingu. Nagu ettekandjad ütlesid, olla tegemist väga noore mehega. Temast me tulevikus veel kuuleme, julgen ennustada.
  • Hetkel kuum
5% Klubi, 99% tõenäosusega
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kevadine hinnasula aktsiaturul paiskas ostukohad lagedale
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Pauligi kontserni tippu jõudnud Mariell Toiger: tuleb lihtsalt pihta hakata
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Kaitsevägi värbas varasemast oluliselt rohkem tegevväelasi
2023. aastal asus tegevteenistusse läbi aegade suurim arv inimesi, teatas kaitseressursside amet.
2023. aastal asus tegevteenistusse läbi aegade suurim arv inimesi, teatas kaitseressursside amet.
Riik loob 50 miljoni euroga kaitsetööstuse fondi
Valitsus plaanib luua riikliku fondi, mis investeerib kaitsetööstusse raha otse ja erafondide kaudu. Praeguste ekspordigarantiide arvel suunatakse fondi 50 miljonit eurot.
Valitsus plaanib luua riikliku fondi, mis investeerib kaitsetööstusse raha otse ja erafondide kaudu. Praeguste ekspordigarantiide arvel suunatakse fondi 50 miljonit eurot.