Kristjan Pruul • 7. detsember 2017
Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Kütusehindade kasv andis hinnatõusust ühe viiendiku
Kütusehindade kasv andis hinnatõusust ühe viiendiku  Foto: Raul Mee

Tulevaks aastaks prognoosib Swedbank Eestile 3protsendilist hinnatõusu, millest ühe kolmandiku annab kasvav alkoholi, tubaka ja bensiini aktsiisitõus.

Samal ajal kahaneb inflatsioon tänavuselt 3,5 protsendilt 3 protsendile, ütles Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik kommertspanga pressiteate vahendusel. "Hinnatõusu aeglustumise taga on väliste hinnasurvete leevenemine: nii nafta kui muude toorainete hinnatõus peaks järgmisel aastal pidurduma," ütles ta.

Novembris statistikaameti mõõdetud viie aasta kõrgeim aastainflatsioon Elmikule üllatusena ei tulnud. Toiduainete 8protsendilise tõusu taga olid ebasoodsad ilmad ja tugev nõudlus. Hinnaindeksit kergitavad ka viimased aktsiisitõusud alkoholile, tubakale ja mootorikütustele.

"Viimast tõstis ka toornafta hinnatõus. Novembris oli toornafta hind eurodes 23% kõrgem kui aasta tagasi. Nafta hind on ülespoole liikunud maailmamajanduse elavnemise järel tugevnenud nõudluse, OPECi tootmismahtude vähendamise ja poliitiliste pingete kasvu toel, eelkõige Saudi Araabias. Novembris otsustas OPEC pikendada tootmiskvoote järgmise aasta lõpuni," rääkis Elmik.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt