Aktsiisid kergitavad inflatsiooni ka tuleval aastal

07. detsember 2017, 10:30
Kütusehindade kasv andis hinnatõusust ühe viiendiku
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171207/NEWS/171209808/AR/0/AR-171209808.jpg
Ainult tellijale

Tulevaks aastaks prognoosib Swedbank Eestile 3protsendilist hinnatõusu, millest ühe kolmandiku annab kasvav alkoholi, tubaka ja bensiini aktsiisitõus.

Samal ajal kahaneb inflatsioon tänavuselt 3,5 protsendilt 3 protsendile, ütles Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik kommertspanga pressiteate vahendusel. "Hinnatõusu aeglustumise taga on väliste hinnasurvete leevenemine: nii nafta kui muude toorainete hinnatõus peaks järgmisel aastal pidurduma," ütles ta.

Novembris statistikaameti mõõdetud viie aasta kõrgeim aastainflatsioon Elmikule üllatusena ei tulnud. Toiduainete 8protsendilise tõusu taga olid ebasoodsad ilmad ja tugev nõudlus. Hinnaindeksit kergitavad ka viimased aktsiisitõusud alkoholile, tubakale ja mootorikütustele.

"Viimast tõstis ka toornafta hinnatõus. Novembris oli toornafta hind eurodes 23% kõrgem kui aasta tagasi. Nafta hind on ülespoole liikunud maailmamajanduse elavnemise järel tugevnenud nõudluse, OPECi tootmismahtude vähendamise ja poliitiliste pingete kasvu toel, eelkõige Saudi Araabias. Novembris otsustas OPEC pikendada tootmiskvoote järgmise aasta lõpuni," rääkis Elmik.

Hinnatõus oli novembris aastases võrdluses 4,2 protsenti, mis on statistikaameti andmetel kõrgeim 2012. märtsist alates. Kaubad olid 2016. aasta novembriga võrreldes 5,4 ja teenused 2,1 protsenti kallimad. Suurima panuse andis tarbijahinnaindeksi tõusu toidu, mootorikütuste, alkoholi ja tubakatoodete hinnakasv, mis moodustas kogu tõusust kolm viiendikku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. December 2017, 10:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing