Magusakaupmehed ennustavad hinnatõusu

27. oktoober 2014, 14:31
Elevandiluuranniku kakaokasvatajaid vaevab üha süvenev töökäte nappus.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141027/BORS/141029721/AR/0/AR-141029721.jpg

Kakao toorme tänavune ligemale 14% hinnatõus ja hirm, et Ebola viirus võib Lääne-Aafrikas levida suurematesse tootjaregioonidesse, aga ka kasvav magusaisu Aasias ja Indias ei jäta külmaks Eesti kaupmehi.

Aina volatiilsem toormeturg võib tähendada, et tulevikus tuleb šokolaadibatooni eest maksta märksa krõbedamat hinda kui täna. Kalevi tegevdirektori Kaido Kaare hinnangul näib, et esmane paanika kakaoturul seoses Ebolaga on möödas ja praegu ollakse äraootaval seisukohal. Kuigi Lääne-Aafrika annab ligikaudu kaks kolmandikku kogu maailma kakaotoodangust, tuleb lõviosa sellest Elevandiluurannikult ja Ghanast, kuhu Ebola viirus levinud ei ole.

Kui surmatõbi sealgi võimust võtab, on selle mõju Kaare kinnitusel kakaohinnale kindlasti väga suur. "Võib öelda, et olukord kakaoturul on hetkel üsna segane ja ennustusi teha keeruline. Seda kinnitavad ka aastaid kakaoturgu analüüsinud spetsialistid," toonitas ta.

Hinnatõusu kütab Aasia nõudlus

Fazer Eesti maiustuste kategooriajuht Triin Aasma tõdes, et 75% kontserni šokolaadides kasutatud kakaost tuleb just Lääne-Aafrika riikide kasvatajatelt. Ülejäänud 25% kakaost tarnitakse Ecuadorist. Siiski pole tema hinnangul Ebola kakao hinnatõusus seni rolli mänginud ning hinnad hakkasid kerkima juba enne haiguspuhangute algust.

Tema sõnul on praegu keeruline spekuleerida, kas ja mil määral võiks epideemia laienemine kakao hinda mõjutada. Ta selgitas, et tõenäoliselt sellel otsest mõju kakaokasvatusele polekski, kuid võimalikud kaasnevad liikumispiirangud võiksid raskendada ka kakao transporti ning seeläbi kaudselt kergitada ka kakao hinda.

Ka maailma suurima toidutootja Nestle allharu Nestle Balticsi avalike suhete juht Ariana Rastauskaite rääkis Äripäevale, et praeguses etapis on veel liiga vara ennustada, milline mõju võib Ebolal nende sealsele ärile olla, kuid omaltpoolt tehakse kõik, et viirus tootmist ei tõkestaks.

Ettevõte tegutseb 22 Kesk-ja Lääne-Aafrika riigis ja annab tööd rohkem kui 6300 töötajale, seal hulgas suurimates haiguskolletes Guineas, Libeerias ja Sierra Leones. "Oleme piiranud oma reise nendesse kolme riiki ja lähme sinna ainult siis, kui see on absoluutselt vajalik," lausus Rastauskaite.

Nii Aasma kui Kaare nentisid, et kakaohind on kasvutrendis olnud juba pikka aega ja veel paar nädalat tagasi oli see viimase kolme aasta kõrgeimal tasemel. Hinnatõusu ühe olulisema põhjusena tõi Aasma välja šokolaadi nõudluse pideva kasvu väljaspool Lääne-Euroopat ja USAd asuvatel turgudel, kus šokolaadisöömise harjumust inimestel seni eriti ei olnud.

Näiteks on Aasma sõnul šokolaadi järjest rohkem avastamas hiinlased ja indialased. "Tänaseid trende vaadates kakaohinna langust kahjuks oodata ei ole ning tundub, et ka hinnalagi pole veel kätte jõudnud," märkis ta.

Pakkumine jääb nõudlusest maha

Aasma möönis, et suurim kakaoturu riskifaktor ongi see, et nõudlus kakao ja šokolaadi järele arenevatel turgudel, nagu Hiina ja India, kasvab kiiremini kui mahud, mida kakaokasvatajad suudavad pakkuda. Suured Aasia turud on võrreldes Euroopa ja USAga šokolaaditarbimise poolest veel lapsekingades ning nende kasvupotentsiaal on suur.

"Seepärast on oluline, et tootjad oma tootmisprotsesse pidevalt arendaksid ja laiendaksid ning paljudel šokolaaditootjatel on selle toetamiseks oma programmid," selgitas ta. "Pole võimatu, et nn vanade kakaomaade sekka lisandub tulevikus ka uusi riike, kes hakkavad kakaokasvatamisega tegelema."

Tänini ei ole tooraine saamisega probleeme olnud ning seepärast on ka hinnad seni muutumatuna püsinud, lausus Aasmaa. "Samas kakao hinna jätkuv tõus ning ka pähklihinna pidev kasv võivad tulevikus meie tootehindadesse korrektuure tuua."

Lisaks eelpool toodule mõjutab Kaido Kaare hinnangul kakaoturgu ka mure tootmise võimaliku vähenemise pärast lähiaastatel. Ta selgitas, et kakaokasvatajad asendavad järjest enam kakaopuid muude, tasuvamate põllukultuuridega, noored ei ole aga tihti enam huvitatud tööst farmis ning siirduvad linnadesse.

"Kuna kahjuks ei ole kliimatingimuste tõttu võimalik kasvatada kakaopuid Eestis, sõltume ka meie siin täielikult maailma kakaoturul toimuvast," rääkis Kaare, kelle sõnul pärineb Kalevi kakaoubademass Ghanast, kakaovõi ja -pulber erinevatest Aafrika riikidest. Osa kakaotoormest valmib töötlemistehastes Aafrikas, osa Euroopa tehastes.

"Rääkides kõige mustemast stsenaariumist, siis ei ole välistatud, et šokolaaditoodetest saab tulevikus luksuskaup, millel on ka oluliselt kõrgem hind," tunnistas Kaare, viidates, et ühel hetkel jõuab maailmaturul kerkiv kakaohind paratamatult lõpptoodete hinda. "Loomulikult ei taha šokolaaditootjad ühtegi hinnamuudatust teha kergekäeliselt, kuid teatud hetkel ei ole enam valikut, kui küsimus on ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamises. Selle probleemiga seisavad silmitsi kõik šokolaaditootjad maailmas," selgitas ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2014, 14:31
Otsi:

Ava täpsem otsing