Artikkel
  • Kuula

    Käes on kortermaja renoveerimise aeg

    20 aastat tagasi asutatud ehitusega tegelev ettevõte Nexirem tähistab tänavu oma juubelit. Ettevõtte omaniku Andrei Antipenko sõnul on nende aastate jooksul olnud nii edukaid hetki kui ka väljakutseid. Esimesed viis aastat, mil ettevõte arenes, olid põhikliendid korteriühistud ja siis mindi üle eramutele. Nende aastate jooksul on ettevõte töötanud Tallinnas, Jõhvis, Keilas, Tartus, Narvas. Täna on ettevõte valmis ehitama eramuid ja renoveerima korteriühistuid. Praegu töötab ettevõte kolmes valdkonnas: elamuühistute ehitus- ja remonditööd, eramute ehitamine ja suured üldlepingud, töö äriklientidega. Igal osakonnal on oma kogenud meeskond, kellel on oma projektijuhid, kes ei kattu.

    “Alguses, kui olin tudeng, töötasime ka ise, tegime tööd oma kätega,” rääkis Antipenko endast ja äripartner Vladislav Petrovitšist. “Aja jooksul tulid kliendid, kes ütlevad, et ehitage meile maja, siin korteriühistus olete teinud nii lahedalt. Mingi naine tuleb samast üheksakorruselisest majast välja ja ütleb, et ehitate nii toredasti, aga mul on suvemaja Muugal, tehke see mulle majaks,” tõi Antipenko näiteid. Nii see kõik algas, ehitati üles meeskond ehitajatest, tarnijatest, meistritest, saadi kontakte, partnereid ja püsikliente.
    Rääkides väljakutsetest, tõdeb Antipenko, et kõige raskem periood oli 2008. aastal, kui oli kriis. “Siis muidugi sai ka meie ettevõte kõvasti pihta. Me töötasime toona suure firmaga, mis langes kokku nagu kaardimajake. Meil oli seal kinni palju raha, samas olid meil kohustused ehituspoodide ja töötajate ees,” rääkis ta. Too ettevõtte läks pankrotti ning nemad ei saanud sealt midagi. “Meil sõna otseses mõttes seisid juuksed püsti, see oli õudusunenägu, katastroof,” nentis Antipenko. Tema sõnul on tema ja ta partner Vladislav ära õppinud oma äri ajama nii, et nad peavad alati kõigiga läbirääkimisi.

    Me ei peida end kunagi, ei jookse kunagi ära, ei lülita kunagi oma telefone välja. Kui on probleem, siis see tuleb lahendada.

    Andrei Antipenko
    Selleks, et ellu jääda, läksid nad ühel hetkel isegi tööle eri kohtadesse, Vladislav jäi tööle Tallinna, juhtides projekte Jõhvis, Andrei läks Moskvasse.
    “Minu partner ja mina oleme 50/50 ettevõtet juhtinud juba 20 aastat ja ma ei mäleta, et meil oleks olnud mingeid tülisid või erimeelsusi,” mõtiskleb Antipenko. “Mina olen hea politseinik, tema on halb politseinik ja nii õnnestub meil hästi firmat juhtida ja arendada: käive kasvab, kasum kasvab, klientuur kasvab.”

    Ettevõte pakub eelkõige mugavust

    Andrei Antipenko sõnul kliendid hindavad neid, ootavad neid ja teevad oma tööd kvaliteetselt. “Kui pakume erakliendile maja ehitamist, siis pakume talle mitte ainult maja ehitamist, vaid ka seda, et ta saaks seda aega mugavalt veeta – et ehitus läheks kergelt, et nad naisega ei lahutaks, et keegi ei hakkaks tülitsema.” Antipenko võrdleb end psühholoogiga, kes püüab manööverdada mehe ja naise vahel.
    Kui me räägime äriplaanist, siis Antipenko kirjeldusel on nad alati töötanud nii, et äriplaani ei ole. “Me ei joonistanud ega kirjutanud seda, me ei ole selle peale mõelnud. Kõik käis iseenesest, me oleme fookustatud pigem töö tulemusele, mis rahuldaks klienti täielikult. Kui projekt tuleb, siis me hakkame kohe seda arvutama ja teeme ära. Mitte alati ei olnud need projektid edukad, esimesed projektid olid sageli miinustes. Aga me oleme alati projektid lõpetanud, pole kunagi pooleli jätnud,” meenutas ta.
    Kuna väljas on kevad ja paljud korteriühistud mõtlevad oma fassaadi renoveerimisele, andis Antipenko neile nõu. Selleks, et saaks korteriühistut renoveerida, peab olema korteriühistu koosoleku nõusolek. “Hea, kui on olema juba ka projekt, kui klient tuleb minu juurde projektiga ja ütleb, et tahab seda teha, siis läheb lihtsamalt ja kiiremalt. Kui projekt on olemas, siis mina saan teha kohe kalkulatsiooni, leppida kokku tähtajad ja kuupäeva, millal töödega alustame,” rõhutas Antipenko. “Kui projekti ei ole, siis saame ka kokku leppida, et teeme, meil on partnerprojekteerijad olemas, kes saavad sellega abiks olla.”
    Mis puudutab tasumist, siis Antipenko sõnul on alati võimalik kokku leppida. “Me alati suhtleme kliendiga. Näiteks kui korteriühistu esimees tuleb ja ütleb: siin on meil projekt sada tuhat aga meil on hetkel olemas ainult 50 000. Kuna me ei ole pangandusasutus, siis ei ole meile kasulik anda laenu või osamakseid, aga kuna meil on piisavalt hea kapital, siis saame need kulud enda peale võtta ja leppida kokku summad ja maksmise graafiku, mida tellija saab endale lubada.”
    Iga korteriühistuga on eraldi kokkulepped ja sõbralikud läbirääkimised. Mis puutub ehitusmaterjalide hinnatõusu, siis Antipenko sõnul olid sellised olukorrad, kus eelmisel aastal pidi hinnatõusust rääkima kohe ning hind erines pakkumise ja reaalsuse poolest, kuna pakkumine tehti eelmisel kuul ehk kuu ajaga võisid hinnad muutuda.
    Nexirem võtab vastu iga töö. “Alles hiljuti alustasime ühe maja edasi ehitamisega, mida alustasime viis aastat tagasi. Üks külg, siis teine, siis kolmas ja tänavu saime selle maja täielikult valmis.”
    Neile, kes mõtlevad, kas teha maja osade kaupa või tervenisti, annab Antipenko nõu, et oluline ja peamine on alustada. “Sa tahad alati tulla oma majja ja tahaksid, et see näeks väljastpoolt ilus välja. Lähed väsinuna töölt koju ja juba kaugelt näed maja, mis teeb sind õnnelikuks. Sa lähed ilusasse majja, lähed puhtasse trepikotta, kus kõik on kenasti värvitud, ilusad plaadid. Sa tunned juba mingit jõudu, energiat,” kirjeldas Antipenko. Lisaks tõi ta esile, et fassaadide soojustamine, mis esialgu tundub kulukas töö, on oluline, sest pikemas perspektiivis on elektriarved madalamad.
    Mis puutub tulevastesse ehitushindadesse, siis Antipenko sõnul on ehitusturul langus, ehitushinnad on madalamad ja paljud ehitusmaterjalid on odavnenud. “Ma usun, et praegu on kõige kasumlikum aeg ehituse ja remondi jaoks. On palju firmasid, kes on kaotanud suuri alltöövõtulepinguid ja on valmis tegema midagi väiksema raha eest, see on kindel,” selgitas ta.
    Teine soovitus, mida ekspert andis, on see, et peamine on valida pakkujate vahel mitte kõige odavam, sest kõige odavam võib võtta ettemaksu, alustada ja siis kaduda. “Seda juhtub väga tihti. Meie töötame alati ilma ettemaksuta, alustame, teeme tööd ja alles mõne etapi pärast esitame arve juba valmis töö peale,” nentis ta.
    Antipenko sõnul on alati võimalik kokkuleppele jõuda, kui inimesed on avatud. “Kui korteriühistu esimees on avatud ja ütleb, et neil on sellised raskused, siis pakun alati mingeid variante sellest lahendusest, et kõigil oleks mugav,” tõi ta näite.
    Küsimusele, millele peaks esimees veel tähelepanu pöörama, vastas ta, et ainult see, et pakutakse madalat hinda, ei tähenda, et see tehakse täiuslikult ja kvaliteetselt. Tasub ka vaadata, kas Teatmik on maksuvõlgadega. “Kindlasti küsige portfooliot, mida nad on teinud, milliseid töid nad on teinud, milliseid fassaade,” soovitas spetsialist.

    Ettevõtte poole saab pöörduda meiliaadressil [email protected], helistada telefonil 5340 6756 või täita vorm era.nexirem.ee/et/kontaktid

  • Hetkel kuum
Artur Praun: ettevõtted hakkavad varem või hiljem omaenda digiprügisse uppuma
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
USA aktsiaile tähtis nädal algas börsiindeksite tõusuga
USA peamised indeksid alustasid rohelise värviga nädalat, mil keskpank Föderaalreserv otsustab, kas langetada Wall Streeti kergenduseks baasintressimäära või mitte.
USA peamised indeksid alustasid rohelise värviga nädalat, mil keskpank Föderaalreserv otsustab, kas langetada Wall Streeti kergenduseks baasintressimäära või mitte.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Legolinn sai valmis, nüüd on golfi aeg. Eestist lahkunud Sami Seppänen elab investeerimisportfellist
„Kui ma vaatan, kuidas dividendid kontole tulevad, siis on põhjust olla oma aktsiatesse armunud,“ ütleb pikalt Elisa Eestit juhtinud Sami Seppänen. Ta loobus tippjuhi ametist ja elab nüüd investeerimisportfellist.
„Kui ma vaatan, kuidas dividendid kontole tulevad, siis on põhjust olla oma aktsiatesse armunud,“ ütleb pikalt Elisa Eestit juhtinud Sami Seppänen. Ta loobus tippjuhi ametist ja elab nüüd investeerimisportfellist.
Tuntud ettevõtte turundusjuht leevendas Mihkel Raua süütunnet
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Valmistoidutootja tuli kahjumist välja
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Kinnisvara palga TOPi võitja maksab töötasuks pea 8000 eurot kuus
Kinnisvara palga TOPi esikolmikusse jõudsid kinnisvara ettevõtted, kelle juures ületas kuupalk tabeli kolmveerandi oma kahekordselt. Kuid on ka neid ettevõtteid, kelle palk hoopiski langes.
Kinnisvara palga TOPi esikolmikusse jõudsid kinnisvara ettevõtted, kelle juures ületas kuupalk tabeli kolmveerandi oma kahekordselt. Kuid on ka neid ettevõtteid, kelle palk hoopiski langes.