Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Päevakauplejale toob edu X-faktor

    Päevakaupleja Margus Kokk kinnitab, et ettevõttele on 9 aasta pikkuse tegutsemisaja jooksul edu taganud turuoludega kohandumine.Foto: Andres Haabu

    Margus Kokk (32) keerutab juba enam kui 7 aastat Hollandi kauplemisfirma alt Euroopa börsidel iga päev miljoneid eurosid. See on amet, kus edu saadab vaid üksikuid.

    Tallinna kesklinna büroomajas, üsna Panoraami ööklubi vastas madistab investeerimismaailma parimate peadega temaga koos tootluse nimel 5 päevakauplejat. Et Hollandi emafirma Nyenburgh Holding B.V. alla kuuluval investeerimisfirmal Tallinn Hill OÜ on hoog sees, reedab tõik, et meeskonnast pooled värvati alles eelmise nädala algul 30 kandidaadi seast.
    Veel neli aastat tagasi oli börsihuntide tiim siiski poole suurem ja praeguse koduse kontori asemel asuti suurel äripinnal Rotermanni kvartalis. „Turg jäi vaikseks, suuremaid liikumisi vähemaks ja enamus meist ei suutnud enam kasumit teenida. Tuli otsi kokku tõmmata,“ meenutab Kokk. „2014. aasta oli väga hea ja praegu on optimistlik vaade tulevikku.“

    Tallinn Hill OÜ

    Asutatud 2006. aastal.

    Töötajaid: 6. Omanik Hollandi kodanik Bert Muller (57). Põhitegevusala on kauplemine lühiajaliste väärtpaberitega Euroopa börsidel. Ettevõtte 2013. aasta puhaskasum oli 103 868 eurot, keskmine töötajate arv 4 ning nendele makstud töötasu 159 623 eurot. Lisaks Tallinna üksusele on ettevõtte emafirmal Nyenburgh Holding B.V. väiksemaid kodukontoreid ka Amsterdamis ja Bolswardis. Kodust kaubeldakse veel Lõuna-Aafrikast ja Rotterdamist. Margus Kokale teadaolevalt Eestis rohkem Euroopa turge põhitööna kauplevaid ettevõtteid pole.

    Allikas: Äriregister, Margus Kokk

    Börs saatis igapäevatööd
    Uute inimeste leidmine pole aga sugugi kergete ülesannete killast ja nõnda on väga paljud ettevõtte töötajad ajapikku turgudele alla vandunud. Kusjuures elu on näidanud, et edukaks kauplejaks ei tee ei finantsharidus ega ka varasemad kogemused rahamaailmas. Töötajate ridades leidub nii endisi IT-mehi kui pokkerimängijaid.
    Kokk ise hakkas turgudel toimuva vastu huvi tundma juba teismeeas ja tegi esimese aktsiatehingu 13 aastat tagasi. Üsna pea jäi turvalisest ja pikaajalisest investeerimisest väheks ning järgnesid lühiajaline üksikaktsiate kauplemine, penny stockid (aktsiad, mis maksavad alla 5 dollari ehk nn rämpsaktsiad – toim) ning toorainete futuurid.
    Enne Tallinn Hilliga liitumist teenis ta enda sõnul aasta aega töö- ja puhkeviisaga elatist Austraalias tehastes juhutöid tehes ja vabal ajal börsidel tooraineid kaubeldes. Sellele eelnenud kahel aastal töötas ta Iirimaal supermarketis ning ka siis täitsid puhkehetki aktsiatehingud. „Oli aegu kui oli kasumlik, oli aegu kui oli kahjumlik. Toorainete kauplemine jäi lõpuks ikkagi kasumisse,“ meenutab Kokk, kelle sõnul on börsidel skoorimiseks tarvis meeletut huvi ja kirge. Ent pahatihti ei piisa sellestki.
    Valgustatuks saavad vähesed
    „Oleme proovinud väga paljusid inimesi ja vähesed jõuavad kasumlikkuseni,“ kinnitab ta. „Olen näinud inimesi, kes püüavad väga-väga aga ei saa ja olen näinud inimesi, kes teevad seda nagu muuseas ja tuleb välja. Ma ei tea, mis see X-faktor võiks olla, aga eks see iseloomus kinni on.“
    Ka vankumatu huvi on võtmetähtsusega, sest algaja aktsiakaupleja õpiperiood on väga pikk. Et kaupleja kuuteenistus on otseselt seotud tulemustega, võib esmane vaimustus üsna pea vaibuda. Pole haruldane, et enne kasumisse jõudmist kulub inimesel 9-10 kuud. „See on ettevõtte poolt investeering. Teame, et kõige ära õppimine võtab kaua aega ja ettevõte lihtsalt peab selle riski võtma. Muud võimalust ei olegi,“ räägib Kokk, kel endal kulus kasumisse jõudmiseks 4-5 kuud.
    Selle perioodi jooksul õpib algaja kogenud kauplejate käe all väikseid liikumisi tunnetama, lugema infot ja seda tõlgendama ning tajuma momentumi. „Ja üks hetk on niimoodi!“ ütleb Kokk, lüües samal ajal sõrmedega nipsu, „kaupleja saab pointist aru ja ülemus ütleb „you're seeing the light!“.“

    Miks otsustasite aastaid tagasi kauplemisüksuse avada just Eestis?Vastab Bert Muller, Nyenburgh Holding B.V. tegevjuh

    Esiteks soovisime ülikoolist ligi meelitada beta taustaga noori (inimesed, kes on õppinud matemaatilise komponendiga aineid – toim) ja palgad on siin konkurentsivõimelisemad kui Hollandis. Teiseks, erinevalt Hollandist ei pea Eestis ettevõttena maksma ettevõtte tulumaksu. Kolmandaks on Eestis kontori pidamise kulubaas madalam kui Amsterdamis.

    Selgeks ei saa amet kunagi
    Isegi kui algtõed on selged ja selja taga aastate pikkune kogemus, ei muutu amet kauplejate kinnitusel lihtsaks mitte kunagi ja ka kõige andekama börsihai investeerimiskontol võib täna teenitud suure kasumi asemel juba homme laiutada suur miinus.
    Praegu teevad Talinn Hilli päevakauplejad aktsiatehinguid valdavalt Saksamaa, Prantsusmaa, Hollandi, Belgia, Portugali ja vähemal määral ka Inglismaa börsidel. Õnne on aga katsutud lugematul hulgal teiste riikide turgudel alates Brasiiliast, Kanadast ja Türgist kuni USA, Hispaania ja Rootsini.
    Koka sõnul alustati Euroopa turgudel kauplemist põhjusel, et Hollandi emafirma poolt olid välja ehitatud väga kiired liinid ja serverid asusid börsidega ühes majas. Sellega saavutati teiste turuosalistega võrreldes märkimisväärne kiiruse eelis. „Kui terve Euroopa vajutas ühel hetkel nuppu, siis meie olime need, kes said aktsiaid ja kõigile ei jätku. See tekitas momentumi meie kasuks,“ selgitab ta. „See oli siis kui me alustasime, aga nüüd meil kiiruse eelist enam nii palju ei ole, sest tehnoloogia on arenenud ja kõik on sellele järele jõudnud.“
    Praegu on Euroopa turgudele tema sõnul kindlaks jäädud pelgalt seetõttu, et turge ja aktsiate liikumist tuntakse teiste börsidega võrreldes oluliselt paremini.
    Kodus kauplemine keerulisem
    Kuigi Tallinn Hill kuulub Hollandi firmale ja kõik riskid kooskõlastatakse peakontoriga, on kauplejate kinnitusel neile antud üsna vabad käed. Eriti siis kui suudetakse kasum edukalt koju tuua.
    Ettevõtte kasutatav kauplemisplatvorm töötati kunagi samuti välja Amsterdami emafirma poolt, võttes arvesse kauplejate endi soovitusi kiireloomulise kauplemise jaoks ja info hangitakse Reutersi platvormilt. Et ise ollakse turu liikmed, ei tule pankadele maksta ka hiiglaslikke teenustasusid.
    Makromajanduse tõmbetuuled, aga ka börside liikumise suund, ei tähenda Koka sõnul nende kauplemisüksusele mitte vähimatki, sest keskendutakse väga lühiajalistele üles ja alla kõikumistele ja väikest kasumit püütakse võtta mitu korda. Tehingute pikkus vaheldub mõnest sekundist mõne minutini.
    Kaupleja töö algab pool tundi enne turgude avamist argipäeva hommikul kell 9.30. Just siis otsitakse välja aktsiad, mis võivad mingite suurte uudiste peale liikuda, kuvatakse need endale ekraanile ja hakatakse neid turu avanedes kauplema. Päev lõppeb kell 18.30 õhtul, mil turud sulguvad.
    Iseseisvalt kodus kaubeldes oleks Koka kinnitusel kasumi teenimine oluliselt raskem, sest mida rohkem silmapaare korraga turgu jälgib, seda rohkem võimalusi leitakse. Samuti tuleb ettevõtte poolt vajalik kapital.
    „Siia tulles ma nägin, et on väga palju erinevaid viise turul raha teenimiseks. Aktsiakauplemine on sama lai termin nagu sport. Seal on tuhat alajaotust. Ma ei tajunud neid võimalusi ja siiamaani kuulen läbi Amsterdami tuttavate uute kauplemisviiside kohta,“ räägib Kokk ja lisab, et raske ja stressirohke päevakaupleja töö kasuks räägivad veel ka korralik ja enda tööst sõltuv teenistus, vaba õhkkond ja suhteliselt vabad käed. „Elan suhteliselt mugavat elu, aga miljonär veel ei ole. Kui läheb igavaks, suurendame positsioone, on jälle põnev. Nii ta käib.“
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.