Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rahakott avalikuks – avameelsed investeerimisblogid paeluvad tuhandeid

    Eesti üks menukaim finantsblogija Jaak Roosaare.Foto: Andres Haabu

    Kuigi Eesti inimesed ei soovi naljalt oma rahaasjadest isegi lähedaste ringis rääkida, siis oma isiklikus rahakotis toimuvat peensusteni kirjeldavate investeerimisblogijate pidev juurdetulek ja inimeste suur huvi nende vastu viitab kivistunud mõttemallide murenemisele.

    Millistel kodu- ja välismaistel finantssaitidel silma peal hoida?

    Kodumaised leheküljed:

    RahaFoorum (rahafoorum.ee) – autor Taavi Pertman

    Money is your Friend (moneyisyourfriend.eu) – Kristi Saare

    Kuidas saada rahaliselt vabaks? (roosaare.com) – Jaak Roosaare

    Rahapuu (isepankur.wordpress.com/rahapuu) – Tauri Alas

    Developer’s Financial Freedom Journey (ilvestaavi.wordpress.com) - Taavi Ilves

    Money Matters (blogi.djjance.com) – Janar Malmström

    Jooksen ja investeerin (jooksenjainvesteerin.blogspot.com)

    1mees (1mees.blogspot.com)

    „Finantsvabadus“ (facebook.com/groups/finantsvabadus)

    rahaasjad.ee – Madis Müür

    LHV finantsportaal (http://lhv.delfi.ee/forum/?locale=et)

    Välismaalt:

    Dividend Mantra (dividendmantra.com)

    Dividend Diplomats (dividenddiplomats.com)

    Lend Academy (lendacademy.com)

    Lending Memo (lendingmemo.com)

    Mr Money Mustache (mrmoneymustache.com)

    Man vs Debt (manvsdebt.com)

    I Will Teach You To Be Rich (iwillteachyoutoberich.com)

    The Simple Dollar (thesimpledollar.com)

    Early Retirement Extreme (earlyretirementextreme.com)

    Get Rich Slowly (getrichslowly.org/blog)

    „On märgata, et iga paari nädala tagant ilmub mõnda investeerimisfoorumisse või gruppi järjekordne postitus, et keegi on hakanud blogi pidama,“ kirjeldas ligi poolteist aastat inglisekeelset finantsblogi pidanud kooliõpetaja ning naisinvestorite klubi juht Kristi Saare, kelle blogil on autori kinnitusel iga kuu ligi 10 000 või enam vaatamist ning lugejate hulk tuhande inimese ringis. „Kuni meid oli blogijate seltskonnas alla kümne, suutsin veel järge pidada, aga hetkel vist on arv juba kahekümne kandis ja kasvab.“
    Tema hinnangul hakkavad majanduskasvu ajal inimesed rohkem investeerima ning oma rolli on finantsblogide võidukäigul mänginud erinevate investeerimisklubide edukus, mistõttu inimesed tunnevad, et on aeg julgemalt hakata investeerimisest rääkima. Motivatsiooni annab ka teistelt saadav positiivne tagasiside, mida võib olla oma tutvusringkonnas keeruline leida.
    Tulevik ei pruugi olla aga sama roosiline, sest finantsblogi on Saare kinnitusel väga hea pidada olukorras, kui turg tõuseb, sest siis saab lihtsa vaevaga rääkida sellest, kuidas portfell muudkui kasvab ja kõik hästi läheb. „Majanduslanguse olukorras, mis ühel hetkel siiski kindlasti tuleb, on palju vähem motivatsiooni kirjutada, kui pead mitu kuud või aastat järjest kirjutama, et portfell on miinuses,“ nentis ta. „Paljudel inimestel kaob ka investeerimistuhin langeval turul ära ja siis on oht, et polegi enam millestki kirjutada.“

    Mida tuleks arvestada alustaval blogijal?Taavi Pertman, väikeinvestor ja RahaFoorumi autor

    Sul peab olema pidevalt ideid, millest kirjutada. Esimesed paar kuud on lihtne, aga peale seda, kui teema ei ole ikkagi sulle kutsumuseks ja huvitavaks hobiks, läheb see järjest raskemaks.

    Sa pead leidma aega, et regulaarselt kirjutada. Isiklikult püüan näiteks viimased paar kuud kord nädalas esmaspäeviti uue postituse avaldada. Mõni põhjalikum või rohkem uurimistööd nõudnud postitus on ka üle 8 tunni aega võtnud ja paar tundi kulub praktiliselt alati.

    Kõige ebasobivamal ajal tekivad erinevad tehnilised probleemid, mis sul tuleb ära lahendada ja omast kogemusest tean, et kui selles vallas ennast väga koduselt ei tunne, võib ka see olla üsna frustreeriv ja täiesti arvestatav ajakulu.

    Samuti peab ka omajagu promo tegema, et blogi üldse inimesteni jõuaks, sest kui ainsad lugejad peale sinu on su vanaema ja elukaaslane, siis motivatsiooni pikaks ajaks ei jätku.

    Enamik inimesi on lihtsalt tarbijad ehk loevad postituse läbi, aga mingit tagasisidet kommentaariumis ega e-mailiga ei anna, nii et see töö on sageli ka üsna tänamatu ja üksildane, sest sageli sul pole aimugi, kas see oli nüüd hea postitus või täielik jama, või kas keegi seda üldse ka luges. Sellises olukorras ilma missioonitunde ja püsivuseta ilmselt kaua vastu ei pea.

    Kui mõni aasta tagasi üritasin teisi samal teemal blogijaid Eestis üles leida, leidsin tegelikult ka rea investeerimisblogide vrakke, kus viimane sissekanne oli aastaid tagasi, nii et seda mõtet kinnitavaid märke võib ka minevikust leida.

    Kuldreegel võiks olla see, et ideaalis võiks blogi autor ka antud vallas kogemust omada, mitte lihtsalt teooriast kirjutada. Praktiliste näidete najal on kordades lihtsam õppida.

    Pioneer Jaak Roosaare
    Valdav osa Äripäevaga vestelnud finantsblogijaid tõstab pioneeri ja suunanäitajana esile väikeinvestor Jaak Roosaaret, kes alustas rahateemaliste blogipostitustega 2005. aasta detsembris. Roosaare enda kinnitusel oli tema blogi külastatavuse rekord tänavu jaanuaris, kui vaatamiste arv jäi napilt alla 50 000. Keskmiselt on igakuiseid külastusi 7000-10 000 vahel.
    Põhjuseid, miks rahablogijaid aina juurde tuleb, on Roosaare hinnangul mitu. „Iga järgmine blogi muudab rahast blogimise normaalsemaks ja vähendab suhtumist, et raha ja finantsid on justkui tabuteema, mida avalikult ei ole viisakas arutada,“ märkis ta. „Ammu pole ka suuremat krahhi olnud ja inimestel on tekkinud vaba raha investeerimiseks – sealt ka huvi nii blogimise kui blogide lugemise vastu.“
    Lisaks sellele on Roosare sõnul ka tema kirjutatud „Rikkaks saamise õpik“ motiveerinud mitmeid inimesi liituma 50% klubiga (investeeritakse 50% oma sissetulekutest – toim) ja oma progressi avalikkusega jagama.
    Blogid aitavad samastuda
    Kristi Saare hinnangul on rahablogijad head, sest inimesed suudavad paremini samastuda just endaga sarnasel tasemel investoritega. „On küll tore lugeda raamatuid miljonäridest, aga enamik inimesi ei suuda ette kujutada sirget teekonda praegusest asukohast miljonäriks saamiseni,“ nentis ta. „Küll on aga võimalik lugeda blogidest just selliste inimeste edulugusid, kes on sinust paar-kolm aastat varem alustanud ja seega on palju lihtsam ennast näha nende tasemele jõudmas. Paljud blogijad toovad välja ka väga konkreetsed numbrid ja tootlused, millega on hea enda portfelli aeg-ajalt võrrelda.“
    Saarega sama meelt on ka pea viis aastat populaarset RahaFoorumi finantsblogi pidanud Taavi Pertman, kelle postitusi vaadatakse igakuiselt enam kui 10 000 korral ning ainuüksi viimase 30 päeva kasutajate arv ulatus üle 6000 piiri.
    Ta möönis, et enamus blogides kirjutatavast ja väikeinvestorite jaoks olulisest infost ei ületa tavaliselt muu meedia jaoks uudiskünnist. „Keegi ei avalda artiklit sellest, milliseid muutusi ma eelmise kuu jooksul oma portfellis tegin, kuigi RahaFoorumi lugejate seas on see üks populaarsemaid postitusi olnud sellest hetkest kui kuuülevaateid tegema hakkasin,“ selgitas ta.
    Pertman lisas, et koolitustel ja meedias näeb tavaliselt ülikondades mehi, kes kasutavad keerulisi termineid ja räägivad ainult börsist ja aktsiatest. Enamikel alustajatel aga ei ole tema sõnul nii suurt sissetulekut, et kohe börsile investeerimisega alustada. „Minu jaoks on blogimine olnud omamoodi kutsumuseks, kuna olen näinud ja ka ise kogenud seda, kui raske on investeerimisega alustada ja sellest maailmast aru saada, kui sul tutvusringkonnas keegi sellega ei tegele, või veel hullem, nimetab sind lollakaks kui sina tegeled,“ rääkis ta.
    Samas tõi Pertman investeerimisblogide ühe ohukohana välja, et teatud grupp lugejaid võib muutuda liiga mugavaks ja hakata ilma asja sisuliselt mõistmata investeerima samadesse kohtadesse, kuhu blogijadki.
    Rahaasjadest kirjutamine toob praktilist kasu
    Mis ikkagi paneb inimesi oma rahaasju võhivõõrastega jagama? „Ühest küljest sunnib blogimine mind pidevalt arenema ja uusi teadmisi ja oskusi omandama, sest veebimeisterdamisest ja kõigest sellega seonduvast ei teadnud ma algselt mitte midagi,“ toonitas Pertman. „Samuti on see toonud natukene raha sisse, näiteks e-raamatu müügist, või väikestviisi kaasturunduse, ja ühel hetkel loodan selle ka rahalises mõttes isemajandavaks saada, kuigi siiani maksan siiski iga-aastaselt pigem 2-3 korda sama palju peale kui see sisse toob.“
    Kõige olulisem stiimul on tema kinnitusel olnud aga kirjad inimestelt, kes on saanud blogist kasu ning teinud oma elus muudatusi, et jõuda finantsiliselt paremale järjele või vältida mõnda petuskeemi investeerimist. „Salamisi olen omale seadnud eesmärgiks saada lähiaastatega kokku vähemalt 100 sellist kirja, et siis edasi mõtelda, kuidas seda arvu tuhandeni suurendada,“ ütles ta.
    Kristi Saare rääkis, et blogi kirjutama hakkas ta eelkõige selleks, et leida mõttekaaslasi ja oma kogutud teadmisi teistega jagada ning enda arengu jälgimiseks. „Juba praegu algusaja postitusi lugedes, mis on poolteist aastat tagasi kirjutatud, näen suurt edasiminekut oma teadmistes ja mõttemallides,“ lausus ta. „Blogi kaudu olen leidnud kümneid uusi tutvusi, mõned kliendid ja väga palju on tulnud head konstruktiivset kriitikat ning nõuandeid tõhusamaks tegutsemiseks.“
    Ka Roosaare ütles, et blogimine on andnud talle hea võimaluse mineviku mõtteid uuesti lugeda ja jälgida oma investeerimisideede kujunemist ajas. Lisaks on ta enda kinnitusel saanud pakkumisi investeerimiseks, uusi tutvusi ning toetajaid. „Ma usun, et isegi kui inimene ei soovi oma mõtteid ja edusamme teistega jagada, siis tasub päevikut pidada ikka, kas või kaustikusse ja selle hilisem lugemine ja analüüs aitab saada ka paremaks investoriks,“ leidis ta.
    KOMMENTAAR
    Tauri Alas: meid on veel raske tõsiselt võttaVäikeinvestor ja Rahapuu blogi autor
    Eesti üheks edukamaks finantsblogijaks võiks nimetada Jaak Roosaaret, kes on tänaseks bloginud juba pea kümme aastat. Ja mitte ainult bloginud, vaid Jaagu jõukus ning finantsteemaline raamat annavad ilmselgelt märku, et kui keegi praegustest blogijatest üldse suuremat tähelepanu vääriks, siis on see kindlasti tema. Ülejäänud blogijad on vaikselt liikumas finantsvabaduse suunas, mistõttu on meid küllaltki raske veel väga tõsiselt võtta – peame näitama, et tugeva tööga on võimalik ükskõik kellel finantsiliselt vabaks saada. Siiski on mul hea meel tõdeda, et käesoleval aastal on üsna mitmed uued nimed esile kerkinud.
    Blogimine ei ole lihtne. Eriti kui teemaks on raha või rikkus, mis rahuliku ja tagasihoidliku eestlase tavaliselt halvab. Mis peaks olema see motivatsioon, mis eestlast kirjutama sunnib, eriti veel rahateemadel? Minu puhul oli tegu tahtega iseendale tõestada, et suudan ühe aasta jooksul stabiilselt kirjutada investeerimise teemadel. Kui ma 2013. aasta aprillis blogi kirjutama hakkasin, siis seadsin eesmärgiks vähemalt aasta aega olla aktiivne blogija, sealjuures ei soovinud ma esimesed kuud väga aktiivselt enda tegemisi reklaamida. Tänaseks on aastast saanud juba üle paari aasta pikkune teekond. Kuna kirjutan põhiliselt ühisrahastusest, siis praegusel juhul on minu blogi pigem väikese vaadatavusega. Ühe kuu jooksul külastab blogi umbes 3500 unikaalset vaatajat, kes teevad nö 15 000 klikki.
    Blogimine saab alguse eneseteostusvajadusest. Inimene kui sotsiaalne olend soovib saada tunnustatud, kas siis sõnaliselt või tasustatud kujul. Eks ilmselt samad motiivid on tõuganud üha uusi inimesi finantsteemadel kirjutama.
    Paljud blogid lõpetavad päris kiiresti tegutsemise, sest vajalikku tagasisidet ei tule. Eesti turule suunatuna ei maksa liiga palju loota lugejate kommentaaridele, sest eestlane on pigem anonüümne ja vaikne. Finantsilisest aspektist vaadatuna on näiteks Ameerikas tavapärane blogimisega raha teenida, siis Eestis on vaid üksikud blogid, mis kohalikku konteksti arvestades suudavad märkimisväärset tulu genereerida. See tähendab, et kui üldse blogima hakata, siis peab seadma konkreetsed eesmärgid, milleks blogida või millist sõnumit edasi anda soovitakse. Tuleb valmis olla kõige mustemaks stsenaariumiks, kus lõppkokkuvõttes kirjutadki iseendale või äärmisel juhul kriitikutele. Lisaks tuleb finantsblogidel arvestada potentsiaalselt negatiivse tagasisidega sõpradelt või tuttavatelt. Näiteks Ameerika päritolu Dividend Mantra blogi kirjutav Jason Fieber sai omal nahal tunda, kuidas tema õdede perekonnad hakkasid eeldama, et umbes 190 000 dollari suuruse portfelliga Jason peaks kõigile hakkama välja tegema, sest tema oli neist kõigist rahaliselt rikkam. Samas aga ei suutnud keegi märgata, et Jason oli viimased 4 aastat äärmiselt kokkuhoidlikult elanud, et üldse sellise portfellini jõuda. Sama probleem võib varitseda Eestis, kus oma portfelli tulemustest kirjutav blogija võib sõprade või isegi tööandja meelepaha alla sattuda, sest on suutnud ennast „rikkaks“ majandada ja peaks nüüd kuidagi kehvemates tingimustes hakkama saama kui muus olukorras - „Sul ju raha on!”
    Hetkel on Eestis valdavad toidu-, elustiili- või fotoblogid. Õnneks on ühisrahastuse arenguga eestlaste finantsteadlikkus kasvamas ning see võib olla üks põhjustest miks viimasel ajal nii palju uusi blogisid ilmavalgust näinud on. Investeerimine on selgelt üha suuremale hulgale inimestele kättesaadavamaks muutunud. Küsimus on, kuidas edasi liikuda? Kuhu investeerida? Milliseid varasid portfelli võtta? Millist tootlust oodata? Kõik blogijad üritavad avaldada oma arvamust, miks üks või teine investeering valida ning minu hinnangul on blogide suur hulk hea. Mitmekesisem arvamus paneb investeerimisest huvitatuid rohkem mõtlema ja seeläbi toob ehk kaasa kaalutletud finantsotsuseid.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Kallis kakao paneb šokolaaditootjad hinda tõstma. Eesti ettevõtja rajab Costa Ricasse istanduse
Kakao hind tooraineturul on tõusnud kuu ajaga 40 protsenti, poole aastaga 115 protsenti, aastaga 130 protsenti ja kolme aastaga 200 protsenti. Kiire hinnatõus paneb siinsedki šokolaaditootjad uusi lahendusi otsima – näiteks rajama oma istandust Costa Ricasse.
Kakao hind tooraineturul on tõusnud kuu ajaga 40 protsenti, poole aastaga 115 protsenti, aastaga 130 protsenti ja kolme aastaga 200 protsenti. Kiire hinnatõus paneb siinsedki šokolaaditootjad uusi lahendusi otsima – näiteks rajama oma istandust Costa Ricasse.
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.