Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investorile: mida võtta, mida jätta?

    Brexiti hääletustulemused raputasid korralikult börse.Foto: Bloomberg

    Brexit on põhjustanud finantsturgudel järske liikumisi, mis seavad investorid põnevate valikute ette. Analüütikutel on hulk soovitusi, mida otsustamisel arvestada.

    Näiteks soovitavad analüütikud investoritel Brexiti valguses vältida Suurbritannia pangandust, autotööstust ja lennundust, samuti hoiduda oma raha paigutamisest Ühendkuningriigi ekspordist sõltuvatesse ettevõtetesse.
    Kuna Suurbritannia on Euroopa Liidu liikmetele arvestatav eksporditurg ja vastupidi, sõltub Äripäeva investorite TOPi kuuluva Elmo Somelari sõnul paljude ettevõtete käekäik referendumi põhjustatud pika segaduste perioodi kestvusest ja tulemist. „Varasem lahkumiskogemus Euroopa Liidul puudub ning seega on ebaselge, milliseks kujunevad tulevikus Suurbritannia kaubandussuhted ühenduse liikmesriikidega,“ ütles Somelar, lisades et Brexit mõjutab ka saareriigis tegutsevaid Ameerika Ühendriikide ettevõtteid. „Tulevik peab näitama, kas Ühendkuningriigil õnnestub saavutada Euroopa Liiduga eritingimustel kaubanduskokkulepped,“ sõnas investor.
    Praegu on investoritel mõistlik vältida ekspordist sõltuvaid nii kohalikke briti ettevõtteid kui ka Ühendkuningriiki suures mahus raha paigutanud, ühisturu hüvedest sõltuvaid välisfirmasid. „Aktsiainvesteeringute korral tuleb vaadata igat ettevõtet ja sellega seonduvaid riske eraldi, olgugi et näiteks autotööstus ei tundu ahvatlev investeering,“ rääkis ta. „Samuti suureneb Suurbritannia pangandus- ja finantssektori ebastabiilsus,“ viitas ta valdkondadele, kuhu investeerimisel tuleks rahapaigutamine eriti hoolikalt läbi mõelda. Suurimad Suurbritannia ekspordiartiklid ning riigis tegutsevate rahvusvaheliste ettevõttete käekäik tunduvad loo keskel paiknevas tabelis välja toodu põhjal investori juttu kinnitavat.
    Peale ekspordist ning Euroopa Liidu turust sõltuvate ettevõtete kaotavad konkurentsivõimet ka briti turule orienteeritud ameerika ettevõtted. „Investorid kardavad majanduse stagneerumist ja ettevõtete müügitulu vähenemist suureneva inflatsiooni tõttu, briti nael ja euro nõrgenevad dollari suhtes, muutes importkaubad kallimaks ning USA ettevõtted vähem konkurentsivõimelisemaks,“ selgitas Somelar.
    Kuna turgude volatiilsus on kuni Brexiti mõjude täpsema selgumiseni küllaltki suur, tekib võimalusi spekulatiivseteks tehinguteks. Sellegipoolest on investeerimine mitmel põhjusel küllaltki riskantne ja seetõttu soovitab Somelar hajutada kapital eri varaklasside vahel ning suurendada raha osakaalu portfellis. „Kindlasti ei tohiks kaasa minna turul tekkiva paanikaga, kuna ilma investorite toetuseta ei püsi ka aktsiaturg. Lühiajaline järsk langus muudab ettevõtted odavamaks ja võivad tekkida soodsad ostuhetked,“ leidis ta.
    Paljud investorid on asunud ebakindluse tingimustes aga ka kulda varuma. Seetõttu suurenesid fondide mahud esmaspäeval 4,3 miljardit dollarit, mis on suurim ühepäevane tõus nelja aasta jooksul. Tabelist on näha, et Brexitile reageerivad valutumalt farmaatsiaettevõtted ning joogi-, tubaka- ja kaevandusettevõtted.
    Ühendkuningriigi turgudel mõju pikaajalisem
    Kuigi brittide lahkumisotsusest põhjustatud paanika maailma aktsiaturgudel on Somelari hinnangul pigem lühiajaline, pole Ühendkuningriigis paiknevate ettevõtete tulevik siiski nii roosiline. Suurbritannia turgude taastumine võib tekkinud ebastabiilse poliitilise- ja majanduskeskkonna tõttu võrreldes ülejäänud börsidega aeglasem olla. „Finantsturgudele ei ole kasvav ebamäärasus kunagi meeldinud ning seetõttu võib eeldada, et nii Ühendkuningriigi majanduses kui finantsturgudel ei jätku kasv enne, kui on selge, milliseks kujunevad suhted Euroopaga,“ oli ka LHV fondijuht Mikk Taras skeptiline.
    Somelari hinnangul on Suurbritannial kõige varasem võimalus Euroopa Liidust lahkumiseks alles 2018. aastal, kuna vajalik on eelteavitus ning uute kaubanduskokkulepete väljatöötamine võtab aega. „Seetõttu satuvad löögi alla need USA ja Euroopa Liidu ettevõtted, mis on teinud Suurbritanniasse suuri otseinvesteeringuid, lootuses nii ühisturust osa saada – nende jaoks on tulevik ebaselge,“ selgitas Somelar.
    Suurbritannia ekspordist sõltuvad rahvusvahelised ettevõtted võivad Brexiti tõttu kahjusid kanda.Foto: Äripäev
    Eksport kannatab
    Suurbritannias tegutsevaid ettevõtteid mõjutab tulevikus kõige rohkem ekspordi vähenemine. „Need Euroopa liikmesriigid, kelle jaoks Suurbritannia on siiani oluliseks kaubanduspartneriks olnud, kaotavad ekspordis, samuti on raskendatud brittide tegutsemine Euroopa turgudel,“ rääkis Somelar.
    Brexit võib tema hinnangul kõige karmimalt mõjutada briti autotööstust, pangandust ja lennundust. Seda kinnitavad ka tabelis toodud ettevõtete aktsiate käitumised sektorite kaupa. Hea näide on Londoni börsil noteeritud lennundusettevõte Easyjet, kes kaotas kolme päevaga oma väärtusest üle 20 protsendi. 
    „Saareriigi ekspordi suurt sõltuvust Euroopa Liidust näitab see, et USA järel on Ühendkuningriigi suurimad kaubanduspartnerid Saksamaa, Šveits, Prantsusmaa, Holland, Iirimaa, Belgia, Hispaania ja Itaalia,“ viitas Somelar. Nii said laupäeval tugeva löögi ka mitu Ühendkuningriigis tegutsevat USA ettevõtet.
    Ka Tarase hinnangul kannataks Brexitist eelkõige ekspordile orienteeritud ettevõtete tegutsemine. „Kaalukauss kaubanduslepingute sõlmimisel Euroopaga paistab korralikult brittide kahjuks – nende jaoks on Euroopa Liit kordades olulisem eksportturg, kui seda on Suurbritannia ühenduse jaoks,“ selgitas Taras. „Siiski ei ole Ühendkuningriigiga kaubandussuhete lõpetamine kellegi huvides,“ jäi ta optimistlikuks.
    Suurbritannia tähtsamad ekspordiartiklid.Foto: Äripäev
    Finantssektori tume väljavaade
    Nii enne kui ka pärast referendumit teatas mitu suurettevõtet, et kui Suurbritannia peaks Euroopa Liidust ka tegelikult lahkuma, kolivad nad oma peakorterid saareriigist mujale. „Mitu briti panka kaaluvad osa oma tegevust kolida mõnda Euroopa Liidu liikmesriiki,“ ütles Läti mõttekoja Certus juht Vjaceslavs Dombrovskis teatas, et osa briti panku plaanib kolida mõnda teise liikmesriiki. „Kuigi pankade esmane eelistus on ilmselt Frankfurt, Dublin või Madrid, siis näiteks ka Leedu valitsus astub samme, et Barclays või Western Union osaliselt Vilniusse koliks,“ ütles ta.
    Ka Somelari hinnangul on suurettevõtete lahkumisoht tõeline ning see võib briti majandusele pikas perspektiivis peale välisinvesteeringute kadumise ka teistel tasanditel kahju tuua. „Kuna finantsteenused, pangandus ja kindlustus alluvad suurele kontrollile ja regulatsioonidele, siis isolatsioon Euroopa Liidu liikmesriikidest neile kasuks ei tule,“ selgitas investor. „Seega vähenevad välisinvesteeringud ning alternatiivina peab London hakkama väiksemate regulatsioonide tingimustes pakkuma finantsteenuseid Euroopa Liitu mitte kuuluvatele riikidele, mis võib riiki meelitada hämarat kapitali,“ lisas Somelar.
    Mõju Eesti ettevõtetele kaudne
    Kui Suurbritanniale ennustatakse Euroopa Liidust lahkumise järel Somelari andmetel sisemajanduse koguprodukti kuni 9,5protsendilist langust, siis Eestit puudutavad brittide hädad otseselt võrdlemisi vähe. „Ekspordi sihtriigina Ühendkuningriik Eesti partnerriikide esikümnesse ei mahu ning imporditavate kaupade osatähtsus on samuti suhteliselt väike ja jääb umbes 3 protsendi piiresse,“ selgitas Somelar.
    Tema hinnangul avaldub Brexiti mõju Eestile pigem meie peamistes ekspordi sihtmaades asuvate ettevõtete kaudu. „Oluline on jälgida meie põhiliste ekspordi parterriikide sõltuvust kaubavahetusest Suurbritanniaga,“ leidis ta.
    Eestile, nagu ka teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele, suureneb surve ühenduse eelarvesse panustamises. „Praegu on suurimad netomaksjad Euroopa Liidu eelarvesse Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Suurbritannia, kusjuures brittide panus on suurem, kui nad toetustega tagasi saavad,“ selgitas Somelar. „Kui Ühendkuningriik lahkub, tuleb ülejäänutel katta seetõttu puudu jääv osa,“ lisas ta.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.