Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investeerimisidee: Kanada kuld ja kanepitaimed

    Möödunud nädalal pani Kanadast kõnelema BlackBerry, mille aktsia rallis üle 15 protsendi. Vahtralehemaal toimuvad investorite jaoks põnevad arengud.

    Kui investorid kardavad, et USA aktsiad on ülehinnatud ning sealt pole justkui midagi võtta, samas aga päris suuri riske ärevatel turgudel võtta ei julge, siis on üks võimalik alternatiiv Kanada. Suurest riigist on võimalik leida kõike – alates ETFidest ja lõpetades kaunite kasvu- ja dividendiaktsiatega.
    Indeksi saatust määravad raha ja maavarad
    Kui vaadata, mida on viimasel ajal teinud S&P 500 ja Toronto börsiindeks S&P&/TSX - mis hõlmab ligi 250 Põhja-Ameerika riigi olulisemat ettevõtet ja kus osakaal pangandusel, metallurgial ja energiasektoril, nii et nafta ja kulla hind mõjutab seda üsna olulisel määral –, siis Toronto börsiindeks on viimasel aastaga suurema tõusu teinud: S&P500 oli see ligi 15 protsenti, kanadalastel 17. Kusjuures huvitav on see, et paljud Kanada ettevõted on paralleelselt esindatud ka USA börsidel, nii et investor saab ise valida, kummas valuutas talle rohkem kaubelda meeldib.
    Eestlased on Kanada avastanud
    LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi ütles, et on täheldanud eestlaste „üllatuslikult“ suurt huvi Kanada vastu, suure tähelepanu osaliseks saavad eelõige sealsed kullatootjad muud maagikaevandajad.
    Seevastu Swedbank Marketsi finantsturgude valdkonnajuht Andres Suimets Kanada börsi eestlaste seas populaarseks ei pea. „Tehinguid seal ikka tehakse ja mõningast klientide huvi esineb,“ nentis ta. „Toronto börs on maailma mastaabis väga suur, kus domineerivad suuresti energia-, finantssektori ja maavarade kaevandamisega seotud ettevõtted, kellest paljud on noteeritud samal ajal ka USA börsidel,“ selgitas Suimets.
    Investorid kasvu ootuses
    Kanada majanduse eripäraks on üsna suur sõltuvus energiasektorist. Suurriigis pumbatakse kuni 3,9 miljonit barrelit toornaftat päevas ning tegu on äärmiselt suure tööstusharuga, mille õnn ja õnnetus on tihedasti seotud nafta hinnaga maailmaturul. Loodusvarade poolest rikkal Kanadal on ka väga tugev mäetööstus. Kuna sel aastal ootavad analüütikud toorainehindade tõusu, siis ühes sellega oodatakse suuremat kasvu ka Kanada börsidel.
    Ka üldised majandusnäitajad toetavad Kanada kuvandit hea investeerimissihtkohana: OECD raporti andmetel peaks sel aastal inflatsiooni tase stabiliseeruma 2 protsendi juures, lisaks oodatakse tarbimise hoogustumist. Viimane aitab nii ehitus- kui ka jaesektorit. Suurim jaekontsern on Kanadas Metro Inc, mille aktsia on üsna palju vatti saanud.
    Teiste oluliste sektorite hulka kuuluvad näiteks masinatööstus – Kanadas toodetakse autoosi näiteks Fordile ja General Motorsile –, põllumajandus ning pangandus. Viimase puhul on olulised Kanadas nn big six - kuus hiidpanka, kes kõik ka Toronto börsiindeksit mõjutavad. Idufirmadest on Kanadal mitu ingliskeelses maailmas tuntud ettevõtet, teiste hulgas näiteks sotsiaalmeediaplatvorm Hootsuite, fotoplatvorm 500px ja toiduanalüüsileht examine.com.
    Kuld ja kanepiaktsiad
    Ka LHV vanemmaakler Nelli Janson kinnitab, et Kanada börsil kauplemine näitab eestlaste seas viimasel ajal kasvutrendi. „Seda eelkõige just kulla hinna volatiilsuse tõttu, sest Kanada aktsiaturul on noteeritud palju kullakaevandajaid,“ ütles Janson.
    Maavarade kaevandamisega tegelevaid ettevõtteid, mille vahel valida, on Kanadas palju, teiste hulgas näiteks üks maailma suurimaid kullakaevandajaid Barrick Gold. Kontserni aktsia on aastaga tõusnud 34 protsenti ning viimaste nädalate rahutuste raames aset leidnud kullahinna tõus on talle kasu toonud. Möödunud nädalal teatas kontsern, et müüs hiinlaste Shandong Gold Groupile 50 protsenti oma Argentina Veladero kaevandusest ning kaalub Nasdaqi teatel hiinlastega koos Argentina-Tšiili piiril vahepeal soiku jäänud Pascua-Lama projekti arendama hakata. Ning sel aastal sõlmis ta Tšiili projektide kohta koostööleppe ka teise Kanada kullakaevandaja Goldcorpiga.
    Lisaks otsustas rahvusvaheline kohus Pakistani riigi ja Barricki vahel alates 2011. aastast kestnud vaidluses viimase kasuks. Samas tabas ettevõtet aprilli alguses tagasilöök, kui Argentina käskis Barrickil Veladero kaevandus ohutusnõuetega vastavusse viia. Kanada metallurgiasektor vääriks omaette analüüsi, sest seal leidub tegijaid igale maitsele – väikese valiku leiab Äripäeva ostunimekirjast.
    Toronto börsi muudab atraktiivseks asjaolu, et tegu on Põhja-Ameerika suuruselt kolmanda börsiga, kus on noteeritud üle 1500 ettevõtte. Suurimad neist on näiteks Suncor Energy ja Royal Bank of Canada. „Nii nagu USA puhulgi, tuleb ka Kanada börsil kaubeldes arvestada valuutariskiga,“ ültes Nelli Janson ja lisas, et Kanada puhul väärib mainimist seegi, et riik on legaliseerimas kanepi kasvatamist ja müüki ning Toronto börsil on noteeritud mitu kanepiaktsiat. „Kanepiaktsiad on praegu nende uudiste valguses kõrgendatud tähelepanu all,“ ütles Janson. Äsja loodi Kanadas ka maailma esimene kanepifond: Horizons Medical Marijuana Life Sciencesi nimelisse fondi kuulub 14 aktsiat, mis peaks aitama fondi investeerijatel riske maandada. Fond kasutab võrdlusalusena North American Medical Marijuana indeksit.
    Uudised tehnoloogiasektorist
    BlackBerry, mis on Kanada tehnoloogiasektori üks tuntumaid ettevõtteid, tekitas möödunud nädalal väikese sensatsiooni. Ärimeeste mustade telefonidega kuulsaks saanud kontsern väljus mullu riistvaraärist ning plaanib nüüd aktiivsemalt „turvalist tarkvaraäri“ arendada. Pea 16 protsenti pani aktsia hüppama teade ettevõttele ootamatult sülle langenud rahast: nimelt võitis BlackBerry arbitraažikohutus MarketWatchi teatel üllatuslikult USA telekommunikatsioonivarustuse tootjat Qualcommi, nii et viimane peab maksma 815 miljonit dollarit tagasi liiga palju makstud litsentsitasude eest. Aktsia oli neljapäeval 11,85 Kanada dollari juures.
    Teiseks Kanada lipulaevaks võib pidada lennundusgiganti Bombardieri. Ettevõtte aktsia on viimase aastaga kosunud 55 protsendi võrra ning kauples neljapäeval 2,28 Kanada dollari juures. Suurettevõte on viimased kolm aastat tublis kahjumis olnud, mullu üle miljardi Kanada dollariga (2015. aastal lausa 6 miljardiga), nii et aktsionärid pidid dividendist loobuma. Lisaks kimbutab teda halb maine liiga suurte boonuste ja massiliste koondamiste tõttu. Kehval järjel ettevõtet on sunnitud toetama Kanada riik. Samal ajal püüab kontsern uuendusi teha: möödunud nädalal teatas Bombardier, et peab läbirääkimisi Saksa tehnoloogiahiiu Siemensiga – kui leitakse ühine keel, ühendavad mõlemad oma raudteeärid ning sündida võib uus 10miljardilise käbega raudteekontsern. Peale selle plaanib Bombardieri taga olev perekond „verevahetust“.
    Naftaäri kui võimalus
    Kui nafta hind tõuseb, on mitmel Kanada firmal põhjust rõõmustada. Nende seas on üks riigi suurimaid ettevõtteid Suncor Energy. Kuigi ettevõtte esindajad on väljendanud rahulolematust mulluste tulemustega ning neid räsib sel aastal märtsis Mildred Lake'i regiooni naftaväljal puhkenud tulekahju ning selle tagajärjed, siis loodetakse siiski eesmärk täita – kui vaid turg hinda annaks. Ettevõtte aktsia on aastaga tõusnud 13 protsenti ning kaupleb ligi 41 Kanada dollari juures. Ka Canadian Natural Resourcesi aktsia on aastaga tõusnud – 19 protsendi jagu. CNR on sisenenud ülivõimsalt naftaliivaärisse ning investorid jälgivad ettevõtte samme huviga. Imperial Oili aktsia on seevastu aastaga tõusnud vaid napilt pooleteise protsendi jagu. Kontsern on Kanada üks suuremaid naftatootjaid ning mullu müüs ta oma Esso-nimelise jaeäri ning plaanib ärimudelit moderniseerida. Selleks aastaks aga analüütikud ettevõttele suurt pidu ei ennusta ning Barclay PLC analüütik langetas aktsia hinnasihi aprilli alguses 48 Kanada dollarile.
    Kanadas tegutseb ka Norra naftahiid Statoil. Mullu leidis tema Kanada ärides aset kaks suurt sündmust: esiteks tõmmati sealset personali paarisaja pea võrra vähemaks ning teiseks avastati Bay de Verde ja Baccalieu piirkonnas uued naftamaardlad.
    Kui palju maksab Kanadasse investeerimine?
    LHV vahendab Toronto Stock Exchange'i aktsiaid ning teenustasu on 11 eurot +0,3% tehingu mahult.
    Swedbanki kliendile maksab sõltuvalt väärtpaberikonto tüübist Kanada aktsiate ostmine kas 0,2% või 0,15% minimaalselt vastavalt kas 18,85 või 14,06 eurot.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.