Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aasta IPOst: kes usub ikka veel LHVsse?

    LHV panga hoone Tallinnas.Foto: Andres Haabu

    Täna möödus aasta LHV aktsiate noteerimisest Tallinna börsil – Äripäev reastas esimese kauplemisaasta täitumise puhul valiku suurimatest kodumaise panga ostjatest ja müüjatest ning uuris nende investeerimisotsuste tagamaid.

    „Usun, et LHV-l on pikas perspektiivis võimalik veel tublisti kasvada,“ põhjendas suuruselt kolmas kodumaise panga väärtpaberi soetaja Rait Allik oma otsust. „Mulle on sümpaatne see, kuidas nad asju ajavad – kindlasti on oluline nende taotluslik avatus ja eestimaise panga eduloo kuvand,“ leidis Allik. Ta pidas positiivseks veel ettevõtte noort ja tulevikku vaatavat personali.
    IPO järel suuremaid tehinguid teinute seaas torkab silma sisering.Foto: Äripäev

    Aasta LHV Groupi IPO-st

    LHV esmane avalik aktsiaemissioon toimus 2016. aastal 2.–16. mail.

    Emissiooni maht oli 2 miljonit aktsiat märkimishinnaga 6,95 eurot aktsia kohta.

    LHV kaasas 13,9 miljonit eurot LHV Groupi olemasolevate äride kasvatamiseks.

    Aktsiaemissioonist võttis osa 5485 investorit, kes märkisid kokku 6,6 miljonit aktsiat 46,2 miljoni euro eest. Seega märgiti aktsiaemissioon 3,3kordselt üle.

    5485 märkijast sai 43,7% märkijaid aktsiaid soovitud mahus. 56,3% investoritele jaotati nende soovist vähem aktsiaid.

    Aastaga on aktsionäride arv vähenenud 361 kontoomaniku ehk 6,6% võrra.

    LHV Groupi aktsiad (kauplemistähis: LHV1T) noteeriti 23. mail Nasdaq Balti börside põhinimekirjas.

    Allikas: LHV Group

    Meenutatakse Raasukese lahkumist
    LHV suurimate ostjate edetabelis kuuendal kohal olev Oliver Peek jääb samuti panga juhtkonnaga rahule, kuid toob möödunud aastast välja Erkki Raasukese lahkumise grupi juhi kohalt. „Natuke üllatav ja kahju oli näha Raasukese kaliibri ja kogemusega inimest lahkumas, tema kogemus oleks ilmselt kõige olulisem praeguse majandustsükli pöördudes,“ arvas Peek. „Ükskord see tsükkel pöördub ning Raasuke on mitu korda juba sarnases situatsioonis olnud."
    Sellegipoolest on Peek LHV aktsiaid juurde soetanud ning usub ettevõtte tugevusse. „Madis Toomsalu on hardcore, ilmselt üks andekamaid uue põlvkonna pankureid siinmail,“ tunnustas ta panga uue juhi valikut. „LHV on jätkuvalt väga heades kätes,“ oli Peek veendunud.

    Avalikuks ettevõtteks olemine sunnib pidevalt peeglisse vaatama

    Peame IPO möödumist kindlasti meeles, aga kapitali kaasamine ei ole kunagi eraldi eesmärk, vaid vahend. Küll aga võis eraldi eesmärgiks lugeda rohkem aktsionäre, et LHVsse uskuvad inimesed saaksid sellest edust osa.

    Avalikuks ettevõtteks olemine sunnib pidevalt peeglisse vaatama. Kui pilt ei meeldi, annab see võimaluse endaga tegeleda. Kaasa toob see läbipaistvuse suurenemise, juhtimiskultuuri tugevnemise, parimate töötajate värbamise, järelevalve paranemise, klientide turvatunde ja nähtavuse paranemise. Kõige positiivse juures on köömes, et sellega mõned kulud kaasnevad.

    Börsiettevõtteks saamine ei olnud teekonna lõpp, vaid algus. Viimase poole aasta jooksul on läinud rõhk kodulaenuga alustamisele, pangaautomaatide võrgustiku lainenemisele ning pensionifondides Eesti investeeringutele. Loodame, et Eesti inimesed ja ettevõtted tunnevad, et Eesti kapital tunneb kohalikku turgu kõige paremini. Meie 5000 aktsionäri investeerivad oma dividendid tagasi Eesti majandusse. Lähiajal pöörame kindlasti enam rõhku mobiilipanga arendamisele ning finantstehnoloogia ettevõtete teenindamisele. Sooviksime rohkem prognoositavat keskkonda, olgu selleks siis regulatiivne või majanduspoliitiline keskkond. Ülereguleeritus ja kiired majanduspoliitilised muutused lõhuvad majanduse paindlikkust, ettevõtjate initsiatiivi ja pikaajalisi otsuseid.

    Oleme aasta jooksul aktsionärile suutnud pakkuda häid uudiseid koos tugeva tootlusega. Aktsionäride arvu teatud vähenemine on ootuspärane, põhjusteks ilmselt IPO-järgsele perioodile orienteeritud kauplejate väljumine, aktsia hinna tõusu järgne kasumivõtmine, aga ka ebalikviidsete börside eripära, kus ettevõtete aktsionäride baas aja jooksul tihti vähenebki.

    Madis Toomsalu,
    LHV Groupi juhataja
    Aktsionäride hulk on vähenenud
    Kuigi investorid peavad panga tulevikuväljavaateid heaks, on ettevõtte aktsionäride hulk aastaga siiski vähenenud 361 kontoomaniku ehk 6,6 protsendi võrra. „LHV hind on jõudnud vägagi atraktiivse müügihinna tasemeni,“ selgitas suurimate LHV aktsia müüjate edetabelis neljandat kohta hoidev Sven Talts kasumivõtmist.
    Lisaks on Taltsi hinnangul maailma aktsiaturgude hinnatasemed juba ohtlikult kõrged. „Kuna ka LHV aktsia hind on alates börsile tulekust päris palju kasvanud, siis kasumivõtmine ja seetõttu aktsionäride hulga vähenemine on ilmselt paratamatu protsess,“ leidis ta.
    LHV aktsiate hulka oma portfellis on vähendanud ka investor Raivo Hein - 39 500 väärtpaberi võrra. „Müüsin väga väikese osa portfellist eelmise aasta oktoobris, sest uus kinnisvarainvesteering nõudis lisalikviidust,“ selgitas ta tehingu põhjusi. „Veidi varem olin oma teise ettevõtte kaudu samas aktsiaid juurde soetanud ning aasta lõpus soetan ka ülejäänud aktsiad tagasi,“ usub ta LHV tõusupotentsiaali.
    Aktsionäride hulga vähenemist peab ta aga marginaalseks. „See näitab, et IPOst lühiajalise positsiooni ostnud investorid on kasumi realiseerinud ja ostjad on samas pikaaegsed,“ märkis Hein. Ta täpsustas, et enda aktsiad müüs ta LHV praegustele suuromanikele. „See kogus jäi n.ö koju.“

    Swedbank soovitab aktsiat hoida

    LHV aktsiat katvad Swedbanki analüütikud on andnud aktsiale hoia-soovituse ja määranud hinnasihiks 9,80 eurot.

    Analüütikute hinnangul peegeldab aktsia praegune hind tugevaid tulemusi ning mõistlikult nõudlikke ootusi.

    Alllikas: Swedbank

    Loodetakse kiiret kasvu
    Suurimate ostjate seas viiendal kohal paiknev Ingmar Mattus aga soetas väärtpabereid, kuna näeb LHVs suurt tulevikupotentsiaali. „LHV on hästi juhitud grupp, mis on kindlasti dünaamilisem ja julgem oma tegemistes kui suuremad pangad,“ leidis ta. „Mida suurem organisatsioon, seda raskem on uuenduslike ideedega kaasa minna, muuta süsteeme ja toimimispõhimõtteid – LHV on selles mõttes treenitud ja vastupidav poiss, kes jookseb maratoni üsna kogukate ja väsinud härrasmeeste vastu,“ rääkis ta.
    Kiiret kasvu ilmestab Mattuse sõnul ülikiire turuosa kasvatamine pensionifondide turul. „Suurpangad said vaid hambaid kiristada ja vaadata pealt, kuidas kliendid uksest ja aknast massiliselt LHVsse läksid,“ ütles ta. „Inimestele meeldivad uued asjad – LHV on uus ja huvitav,“ põhjendas ta kodumaise panga populaarsust.
    Peek aga avaldas lootust, et LHV puhul on tegemist ühe sellise investeeringuga, mida kunagi müüma ei pea. „Pigem ostaks ajapikku juurde ja koguaeg kahetseks, et rohkem ei ostnud,“ arvas ta. „Umbes nagu siis kui Buffett 80ndate lõpus Wells Fargot ostis. Finantsromantika,“ lõpetas ta.
    Kumab ka riske
    Ka Allik usub, et LHV areneb mõistlikus tempos ning mahub ilusti turule. „Eks aktsia hind peegelda seda arengut,“ leidis ta. Talts näeb samuti Balti turgudel LHV-le täiendavat kasvu- ja kasumiteenimise võimalust. „Seega pole mõningane aktsia hinna tõus sugugi välistatud.“
    Mattus loodab aga sellele, et pangal õnnestub ka väljaspool Eestit mõni nišš leida, sest juba praegu suudetakse end positsioneerida kui noorte inimeste ja uuendusmeelsete ettevõtete pangana.
    Talts näeb LHV aktsiale suurimat riski maailmaturgudel toimuvas. „Kui Dow Jones ning S&P peaksid hakkama, peale korduvaid tippe, kiirelt allapoole libisema, siis ei pruugi ka meie turg jalgele jääda, ja seda vaatamata konkreetsete ettevõtete headele majandustulemustele,“ oli ta skeptiline. „Selle n.ö viimase tipu tabamine ja Eesti aktsiaturul suurematest positsioonidest kiire vabanemine on vägagi raske ülesanne.“
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.