Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Elderi rikkuse valem

    Alexander ElderFoto: Andras Kralla

    Täna Tallinnas viibiv ning oma raamatu „Börsikauplemine kui elatusallikas“ eestikeelset tõlget esitlev eesti juurtega Dr Alexander Elder paljastas intervjuus Neeme Rauale rikkaks saamise valemi.

    Lisaks kirjeldab Elder oma teekonda eduni ning annab ülevaate reeglitest, mida üks edukas kaupleja peaks börsidel ellujäämiseks kindlasti järgima. Samuti selgub intervjuust, kuidas turgude volatiilsus Elderi kauplemist ja põhimõtteid on mõjutanud.
    Alustame sellega, et kuidas saada rikkaks?
    Sul peab olema plaan, Sa pead tegema midagi väga originaalset ja turgudel kaubeldes on peamine, et Sul oleks olemas distsipliin.
    Räägi endast, kuidas sinu teekond algas, põgenesid nõukogude ajal Eestist, mis juhtus?
    Enne Aafrikasse minekut, ma käisin Tartu Ülikoolis, õppisin meditsiini, täpsemalt psühhiaatriat. Kui lõpetasin meditsiinikooli, spetsialiseerusin psühhiaatriale.
    Nõukogude okupatsiooni ajal olin ühel nende laeval arstina, põgenesin Elevandiluurannikul nende laevalt USA saatkonda. Pärast nädalat viisid nad mind lennujaama, sealt viis lennuk mind J. F. Kennedy lennujaama. Kaasa anti saatkonna poolt mulle 20 dollarit.
    Edasi viis tee sind Columbia ülikooli?
    Algselt püsisin ma New Yorgis, kohas kus tegeleti põgenikega.
    Sattusin ka USAs meditsiinikooli, oliin seal oma klassis üks parimaid õpilasi. Õppisin hästi palju. Lõpuks viis tee mind Columbia Ülikooli.
    Selle kõige vahepeal hakkasin huvi tundma ka finantsturgude vastu.
    Mis oli Sinu esimene aktsia?
    See oli Kindercare, sellega läks hästi. Teisest küljest oli see halb, sest lõi mulle illusiooni, et kauplemine on ülilihtne viis raha teenimiseks.
    Oled psühhiaater ja kaupleja, kuidas need kokku sobivad?
    Inimesed püüavad tihti end alateadlikult saboteerida, uurisin välja, mis on mehhanismid selle taga ning õppisin seeläbi, kuidas end mitte saboteerida. Jõudsin et selle peamiseks põhjuseks on sõltuvus.
    Turud on nullsumma mäng, osad võidavad, osad kaotavad. Siin on selge, et raha kaotavad need, kes on sõltlased. Seega tuleb meeles pidada, et kui kauplemisest sõltuvusse sattuda, tuleks see ära lõpetada.
    Paljud inimesed elavad igavat elu, on tekkinud töörutiin jne. Iga päev on neil samasugune ja kohtutase samasuguste inimestega. Kui see inimene hakkab nüüd kauplema ja ostab nüüd 100 Amazoni aktsiat. Vahet pole kas ta võidab või kaotab, tal tekib erutus ja soov seda uuesti teha.
    Mis on hea kaupleja eelised?
    Selleks, et olla realistlik kaupleja, selle alus on kõige igavam asi – peab olema läbipaistev. Kõik oma tehingud tuleb üles kirjutada. Iga kord kui midagi teed, pane see kirja. Kõik tehingute logid peavad olemas olema. See on igav, aga kõige olulisem asi.
    Institutsioonidel on analüütikud ja kauplejad. Kui turud on suletud, siis tuleb seda aega nende analüüsimiseks kasutada ja plaane seada.
    Tänapäeva turud – mis olukorras New Yorgi turud on?
    Tegemist on ühe raskeima turuolukorraga juba päris mitu aastat.
    Turud ei ole enam nii volatiilsed nagu näiteks aastal 1996. Siis oli võimalik kõikumistega teha mitu dollarit, täna räägime sentidest. Selles olukorras tuleb kaubelda väga kiiresti.
    Mida arvad päevakauplemisest?
    Praegu on halvim turusituatsioon päevakauplemiseks, sest turud ei ole volatiilsed. Seda suudavad vaid väga vähesed inimesed õigesti teha.
    Olen ka ise proovinud, kuid mitte väga tihti.
    Kui aga swingida, siis on eesmärgid pikaajalisemad ja eksimisruumi rohkem. Päevakauplemisel vajab kaupleja perfektset sisenemis- ja väljumiskohta, kui neid ei suuda tabada, oledki surnud.
    Mina ei ole ka pikaajaline, aga võtan swingides keskpikki perspektiivi.
    Sinu raamatust jääb kõlama vabaduse mõte, et selle saab kauplemisest?
    Vabadus tähendab ka vastutust. Pean iga päev oma töö siiski ära tegema. Ärkan igal hommikul ja otsin mõne kohvipoe, kus istun 2-3 tundi ja teen alati oma kodutöö ära.
    90ndatel oli arusaam, et turud saavad ainult üles minna, ometi nad kukkusid 2000ndatel? Kuidas seda seletada?
    Turge mõjutavad kaks emotsiooni – ahnus ja hirm
    Ahnus ei ole, kuid hirm on ahnusest palju tugevam tunne. Hirm on motivaatorina ahnusest kolm korda tugevam emotsioon.
    Kui turud hakkavad kukkuma, võtab hirm võimust ja võimendab langust. Ahnust tuntakse reeglina aga siis, kui turud tõusevad.
    Milline on sinu kõige edukam tehing?
    Mul on mõned ilusad tehingud, millega ei teeinud küll väga palju raha, kuid mille üle olen väga õnnelik. Need on need korrad, kui olen suutnud oma süsteemi ja põhimõtteid kõige paremini järgida.
    Finantsiliselt on mulle aga kasu toonud üks Brasiilia naftakompanii.
    Vaatad ka teisi sektoreid?
    Pidevalt jälgin tehnoloogiasektorit. Sa pead enda jaoks alati selgeks mõtlema, mis suunas maailm liigub.
    Kindlasti huvitavad mind droonidega tegelevad ettevõtted.
    Mis on olnud sinu suurim viga turgudel, midagi mida kahetsed?
    Kahetsen, et ei ostnud piisavalt palju Apple’it ja Amazoni.
    Üldiselt ma ei kuluta väga palju aega kahetsemisele, see ei anna sulle midagi. Tean vaid, enamus viga tehakse siis, kui kaob enesekontroll.
    Sinu peamine soovitus kauplejatele?
    Hakkake pidama logisid. Teiseks, sisene oma mõistusesse, tekita endale õige meelsus.
    Iga paari kuu tagant vaata oma tehingud üle ja õpi nendest, mõtle, mida oleksid saanud teha paremini.
    Mida soovitad psühhiaatrina inimestele, kes kaotavad kauplemise tõttu une?
    Müü nii palju oma aktsiaid maha, et saaksid magada. Tasub omada vaid nii palju investeeringuid, et need sul magada laseks.
    Mida arvad riskifondidest?
    Riskifondid võtavad suuri tasusid, kuid ei anna tagasi nende eest väärilist tasu tagasi.
    Riskifondid lubavad maagikat, nad suudavad samas ka mõne tehinguga põletada mitmeid sadasid miljoneid.
    Kui oled riskifondi kaupleja, pead kauplema igapäevaselt. Isegi siis kui turg ei võimalda, pead ordereid välja panema.
    Tavakauplejal on luksus olla kannatlik, oodata ja minna kaasa ainult perfektsete võimalustega.
    Kirjelda palun oma üleminekut igapäeva töölt päevakauplemisele, kuidas see mõjutas sinu perekonda ja sind ennast?
    Ma liikusin väga aeglaselt, ma ei ole kunagi päriselt psühhiaatriaga tegelemist lõpetanud, litsents on mul siiani.
    Vähendasin lihtsalt järjest oma koormust kauplemise kasuks.
    Mis on parim informatsiooniallikas, mille põhjal otsuseid teed?
    Kõige tähtsam indikaator on hind. Igal hommikul kui ärkan.
    Samuti jälgin Marketwatchi, sest see on amatööride leht. Tahan näha, kuidas amatöörid mõtlevad ja tegutsevad. See annab mulle pildi turul valitsevast psühholoogiast. Selle järgi oskan seada ka enda põhimõtted konkreetsel päeval kauplemiseks.
    Ärkan tavaliselt vara, enne turgude avanemist vaatan üle oma logid. Turgude avanedes vaatan, kuidas nad liikuma hakkavad.
    Suurima osa minu tööajast moodustab nädalavahetus, kui turud on suletud. Kulutan selle aja toimuva analüüsimisele ja plaanide tegemisele.
    Mis on peamine sõnum, mille inimesed sinu raamatust peaks saama?
    Kauplemine on imeline, kuid sellega kaasneb mitmeid ohtusid. Tegemist on väga suure väljakutsega, tegemist pole mitte millegi lihtsaga. Kõik on tehtav, kuid peab olema hea enesedistsipliin ning oskus enda tegevusi planeerida.
    Raamatut, koolitust ja konverentsi toetavad LHV ja Admiral Markets.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.