Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eksperdid: ühisrahastus ei ole riskivaba tootlus

    Tauri AlasFoto: Erakogu

    Riskide minimeerimine ja väljaselgitamine on ühisrahastusportaalide lisaväärtus, kuid kunagi ei saa neid nullini viia, leiab ühisrahastuse ekspert ja investor Tauri Alas.

    „Mingid investeeringud lähevad alati hapuks,“ tõdes Alas Investly ja pankrotimeister Tarmo Noodiga seotud firmade kohtuvaidlust kommenteerides. „Investor peab arvestama võimalusega, et kõik investeeringud pole võrdselt head,“ märkis ta ja lisas, et portaali ülesanne on tagada, et riskitase vastaks investori tootlusootusele.
    Alas rõhutas, et Investly lahendab majanduse jaoks äärmiselt olulist probleemi ehk kuidas pakkuda väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele likviidsust tehtud tööde arvelt. „Lihtsamalt öeldes võimaldatakse suurema ettevõtte vastu suunatud arveid ühisrahastuse investorite abil rahastada ja seeläbi töö eest tulevikus saadav tasu kohe uuesti tööle panna,“ selgitas ta. „Arvete diskonteerimise põhiidee eeldab mahtu ja palju kliente, kusjuures kõik kliendid ei ole kunagi võrdse riskiga,“ leidis Alas.
    Riske tuleb hajutada
    Selleks, et võimalikud kaotused investoreid ülemäära ei mõjutaks, tuleb Alase sõnul riske hajutada. „Ühisrahastuse põhiteesiks on hajutamine, hajutamine ja veel kord hajutamine,“ rääkis ta. Ta lisas, et ühe individuaalse väikeinvesteeringu riski on ühisrahastuse investoril väga raske hinnata, sest selleks tuleks teada nii portaali riskihindamise mudelit kui kogu portaalile kättesaadavat infot selle konkreetse investeeringu kohta.
    Ekspert tõi välja, et ettevõtete maksekäitumine ja -kultuur on riigiti erinev. „Intrum Justitia Euroopa maksetavade uuringust 2017 selgub, et Eestis tuleb umbes protsent käibest lootusetuks kuulutada, märksa suurem on aga nende osakaal, kes jäävad maksetega hiljaks, kuid mingil ajaetapil suudavad võlad tasuda,“ märkis Alas. „Sestap ei tohi sõltuda vaid vähestest investeeringutest, vaid portell peaks olema mitmekesine: tehes panuse ühele arvele võime kogu rahast ilma jääda, sest just see arve võib olla lõppkokkuvõttes lootusetu tulemiga.“
    Alase arvates ei tohiks ühe investeeringu proportsionaalne osakaal investori portfellist ületada 0,5 protsenti. „Kui keegi investeerib 11 000 eurot ühte arvesse, siis riske korrektselt haldava investori portfell peab sellisel juhul olema 2,2 miljonit eurot,“ viitas Alas sellele, et Investlyga seotud juhtumi puhul võib üks suurimatest vara kaotavatest investoritest olla oma portfelli valesti hajutanud.
    Kui aga 11 000eurose investeeringu korral ühte arvesse on investori kogu portfelli suurus tõesti 2,2 miljonit eurot, pole põhjust liigseks muretsemiseks. „Ülejäänud edukad arved toovad koju palju suurema summa võrreldes kaotatud rahaga,“ leidis Alas.
    Saa ohtudest aru
    Alas rõhutas, et ühisrahastuse investor peab tegema tööd, mõistmaks intevsteeringutega kaasnevaid riske. „Ühisrahastus ei ole võluvits, mis vaid ja ainult vaid suudab pakkuda esmaklassilisi investeeringuid,“ rääkis ta. „Suurte andmemahtude analüüsimine on pidev protsess riskide vähendamise eesmärgil, kuid dünaamiliselt muutuvas majanduskeskkonnas muutuvad ka riskinäitajad ning andmete analüüsimine ei saa ilmselt kunagi olema lõplik tegevus.“
    Kuigi riskihindamise protsessi parendab ühisrahastusportaal, on ebaõnnestumiste nullini viimine Alase hinnangul juba eos välistatud. „Kuigi on portaale, kes lühemas perspektiivis on suutnud halvad juhtumid ära hoida, siis pikemas perspektiivis tuleks arvestada, et vaba turumajanduse, konkurentsi ja sellest tulenevate majandustsüklite kontekstis võivad investeeringud hapuks minna,“ selgitas Alas. „Ühisrahastusportaalide asi on riskide piisav hindamine, et negatiivsed juhtumid ei oleks järgmise majanduskriisi tingimustes kannatamatult suure ulatusega.“
    Ka FinanceEstonia ühisrahastuse töörühma juht ning advokaadibüroo Deloitte Legal juht Merit Lind on Alasega sama meelt. „Hetkel pean esmajoones vajalikuks tuletada kõikidele investoritele meelde, et enne investeerimist tuleb alati süveneda ühisrahastusplatvormide kasutustingimustesse ning teostada ka investeeringu saaja suhtes taustauuring,“ märkis Lind. Ta lisas, et on alustanud informatsiooni kogumist asjaolude selgitamiseks, misjärel saab kujundada ka oma täpse seisukoha.
    Investor, koolitaja ja endine edukas pokkerimängija Madis Müür viitab aga sellele, et Investly pakutavad tootlused on selleks liiga väikesed, et nende nimel nii suurt vaeva näha. „Investlyst olen seni eemale hoidnud, kuna enamus rahakaasamisi on umbes kuu aja pikkused ning selline 1-2 protsenti tootlust ei tasu ära riski ja ajakulu ühe projekti uurimiseks,“ rääkis Müür. „Nii väikese tootluse nimel pole mõtet kodutööd teha.“
    Rahustab investoreid
    Alase hinnangul hoitakse investoreid kursis nii hästi, kui olukord võimaldab. „Probleem on, sellega aktiivselt tegeletakse ning investoreid hoitakse vajalikul määral kursis,“ arvas ta. „See investeering ei ole veel maha kantud, kuid oleks naiivne oodata, et absoluutselt kõigist sammudest antakse investorile teada.“
    Samuti nõustub Alas Investly investorite kogukonna juht Kristjan Velbriga, kes ütles Äripäevale, et kedagi veel süüdi mõista ei tohi. „Süüdimõistvaid otsuseid kuulutatakse välja mujal, mitte meedias,“ märkis ta. Ta lisas, et detailsema informatsiooni andmine ning meedia vahendusel arvete klaarimine võib vähendada raha sissenõudmise protsessi efektiivsust, kuna võlgnik oleks kursis iga järgneva sammuga, mida tema vastu plaanitakse teha.
    „Siinkohal on sobilik, kui Investly hoiab investoreid aeg ajalt kursis protsessis toimuvaga,“ sõnas Alas. „See annab investoritele kindluse, et probleemidega tegeletakse aktiivselt ning portaalipidaja uurib oma klientidest,“ lõpetas ta.
    Fineteami omanik: raha tagasisaamine sõltub Noodist
    Kristo Sootalu kinnitusel on Fineteamil hetkel keeruline olukord, sest Best Building, keda Investly kaudu faktooriti, ei suuda oma võlgu tasuda. „Best Building jäi mulle võlgu, rahastasime selle arve Investly kaudu, kuid seejärel ei suutnud nad enam oma võlga tasuda,“ selgitas Sootalu. „Tagasinõue tuli loomulikult mulle, aga minu praegune finantsseis ei võimalda seda tagasi maksta.“
    Best Buildingu makseraskuse tekitas Sootalu selgituste kohaselt firma ja maksuameti vahel tekkinud probleem, mille tõttu oli Best Building sunnitud kõik oma pooleliolevad ehitused ning lepingud lõpetama. Sellest tulenev suutmatus võlga tasuda pani aga Sootalu sõnul raskustesse ka Fineteami, kes kutsus olukorda lahendama Noodi.
    „Tarmo Noot on jurist, kes tegeleb likvideerimisega, nii saan mina oma äriga edasi tegeleda,“ ütles Sootalu. „Kuna Best Building on mulle võlgu, siis nüüd on Noodi eesmärk kätte saada kogu see raha tema objektidelt, mida on kokku seitse – Tarmo tegeleb iga objektiga, et sealt midagigi tagasi saada,“ viitas ta sellele, Noodi tegevuse edukusest sõltub see, kas Fineteam suudab Investly investoritele võla tasuda.
    Sootalu avaldas seejuures lootust, et probleem laheneb lähiajal. „Paljudega on mingid kokkulepped juba olemas.“
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.