Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tehisintellekti ja isejuhtivasse autosse saab investeerida ETFi kaudu

    Aasta algus on börsil kaubeldavate fondide tööstusharus olnud aktiivne. Turule on toodud hulk uusi ja huvitavaid ETFe.

    Jaapanlased arendavad mitmesuguseid akutehnoloogiaid ja isejuhtivaid autosid. Mazda Motori ja teiste aktsiaid leidub fondis Xtrackers Future Mobility UCITS ETFFoto: Reuters/Scanpix
    Jätkuvalt näikse populaarsed olevat erinevad tehnoloogiasektori nišifondid. Sellised, mis lähevad püüdma soodsaid tulevikusuundumusi mõnest eriti kitsast valdkonnast.
    ARK Investi nimeline fondivalitseja näiteks tuli välja ARK Fintech Innovation ETFi nime kandva börsil kaubeldava fondiga. ETF kaupleb New Yorgi börsil kauplemissümboli ARKF all. Fondi kulukuse määr on 0,75% aastas. Nagu nimigi ütleb, keskendub fond finantssektoris rakendatavatele tehnoloogiatele. ARKF on ses mõttes ebatraditsiooniline ETF, sest tegu ei ole passiivselt hallatatud, vaid hoopis aktiivselt juhitud börsil kaubeldava fondiga. Teisisõnu valitakse ETFi investeeringud välja fondijuhtide aktsiaanalüüsi tulemuste alusel.
    Fondi plussiks on globaalne investeerimise ulatus. See tähendab, et fondi sobivad nii USA, Euroopa riikide kui ka näiteks Hiina ettevõtete aktsiad. Fondi investeeringuid valides sihitakse ettevõtteid, mis pakuvad mõnd finantssektori senise toimimise aluseid muutvat teenust või toodet. Valdkonnad, millele aktsiaid valides keskendutakse, on muu hulgas innovatiivseid tehingute lahendusi pakkuvad, plokiahela tehnoloogiat kasutavad, erinevaid kapitali kaasamise platvorme pakkuvad ja uusi innovatiivseid jaekliendilahendusi turule toovad firmad.
    Fondi suurimate positsioonide hulgast leiab nii tuntud suurfirmasid nagu Apple, Tencent, Amazon, Baidu ja Alibaba, aga ka laiemale avalikkusele vähem tuntuid nagu näiteks Square, Lendingtree, Zillow Group, Splunk, Guidewire Software.
    Kõnealusel ETFil on olemas juba ka konkurent. Selline, mis mõnes mõttes on rohkem tavalise ETFi moodi. Selleks on Global X FinTech ETF, mille kauplemissümbol New Yorgi börsil on FINX. FINX järgib turukapitalisatsiooniga kaalutud alusindeksit ja loodi, et kaasata finantstehnoloogia sektori firmasid veelgi laiemalt. Juba 2016. aasta septembris loodud fondi kulukuse määr on 0,68% ja tänaseks on investorid ETFi paigutanud ligi 300 miljoni USA dollari väärtuses raha. Viimastel andmetel omab fond 38 erinevat aktsiapositsiooni üle kogu maailma. Suurimateks neist on Fiserv, Square, PayPal, Intuit, Fidelity National Information Services ja First Data Corporation.
    Tehisintellekt ja tuleviku transport
    Saksamaa fondivalitseja DWS (Deutsche Banki fondiäri uus nimi) on välja tulnud Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETFi nimelise fondiga. Fond järgib Nasdaq Yewno Artificial Intelligence and Big Data Total Net Return Indexi nime kandvat alusindeksit. See alusindeks on kokku pandud eesmärgiga lõigata kasu selliste suurandmete temaatika arengust – süvaõpe, pilveandmetöötlus, pildi- ja kõnetuvastus ning vestlusrobotid. Indeks koosneb pisut vähem kui sajast firmast, millest ligi 70% on USA, 8% Jaapani ja 4% Saksamaa firmad.
    Fondi kulukuse määr on 0,35% aastas ja ETF kaupleb Saksamaa Xetra börsil kauplemissümboli XAIX all. Suurimate positsioonide hulka kuuluvad Comscore, AMD, Facebook, Elastic BR, Proofpoint, Xilinx, Box Inc ja Splunk.
    Ka sellel ETFil on juba olemas konkurent, möödunud aasta lõpus turule tulnud Amundi Stoxx Global Artificial Intelligence UCITS ETF. See ETF kaupleb Pariisi börsil sümboli GOAI all. ETFi kulukuse määr on sarnaselt DWSi fondiga 0,35% aastas. Amundi fondi näol on tegu omajagu laiapõhjalisema ETFiga, sest selles on erinevaid firmasid kokku pea 250. Fondi strateegia näebki ette, et investeeritakse ka sellistesse firmadesse, mis on tuntud kui tehisintellekti suurte investeeringute tegijad vaatamata sellele, kas firmal on juba mõni selle valdkonna toode või teenus turule toodud. Seepärast leiab GOAI kauplemissümbolit kandava ETFi suurimate positsioonide seast ka sellised firmad nagu Lear Corp, General Electric, Netflix, Bank of America ja Boeing.
    Teine uus ETF, millega DWS hiljuti välja tuli, hõlmab tuleviku transporti ehk siis ennekõike isesõitvaid, elektrilisi ja hübriidsõidukeid ning erinevaid akutehnoloogiaid. Fondi nimeks on Xtrackers Future Mobility UCITS ETF ja see kaupleb Saksamaa Xetra börsil sümboli XMOV all. Fondi investeeringute nimekiri koosneb ligikaudu 80 firmast, millest üle poole on Jaapani ettevõtted. Tegu on esimese Euroopa börsidel noteeritud selleteemalise ETFiga. Osaliseks konkurendiks XMOVile võib pidada L&G Battery Value-Chain UCITS ETFi nimelist fondi, mis keskendub ennekõike just akutehnoloogiatele. See fond on pigem kallimate killast, kulukuse määr 0,75% aastas, ja kaupleb Londoni börsil sümboli BATT all.
    XMOVi kulukuse määr jääb 0,35% juurde aastas. ETFi suurimate positsioonide esikümnest leiab rohkelt Jaapani firmasid, nagu näiteks Kawasaki Heavy Industries, Hitachi, NOK Corporation, Murata, NEC, Mazda Motor ja Fuji Heavy Industries. USA firmadest mahuvad fondi suurimate positsioonide nimistusse Micron Technolgy, Facebook, AMD, Cypress Semiconductor ja General Motors.
    Uued e-kaubandusele keskendunud fondid
    Täiendust on saanud ka e-kaubanduse valdkonna fondivalik. Amplify tuli välja oma USA turule keskendunud e-kaubanduse ETFiga juba pea kolm aastat tagasi. See Amplify Online Retail ETFi nime kandev ja NASDAQi börsil kauplemissümboli IBUY all noteeritud fond on praeguseks kogunud juba ligi 300 miljoni dollari väärtuses varasid.
    Uue fondiga sihtis Amplify nüüd ka rahvusvahelist e-kaubandust – sihikule võeti väljaspool USAd tegutsevad e-kaubanduse ettevõtted. Just sellistest ongi kokku pandud uus Amplify International Online Retail ETF nime kandev fond. ETF kaupleb New Yorgi börsil sümboli XBUY all. Fondi kulukuse määr on 0,69% aastas.
    Üle poole fondi investeeringutest moodustavad paigutused Hiina ja Jaapani ettevõtetesse. Neile järgnevad 16% osakaaluga Suurbritannia ja ligi 10% osakaaluga Saksamaa firmad. Fondi suurimate investeeringute nimistust leiab järgmised nimed: Asos, Vipshop Holdings, Kogan.com, Ocado Group, Just Eat, Shopify, Mercadolibre, Iqiyi ja Boohoo Group.
    Neil, kes soovivad ühe ostuga saada nii USA kui ka muu maailma e-kaubandusettevõtete omanikuks, tasub kaaluda samuti suhteliselt värskelt turule tulnud Global X E-commerce'i nimelist ETFi. See 0,68% kulukuse määra omav ETF kaupleb NASDAQi börsil kauplemissümboli EBIZ all. Nagu öeldud, hõlmab fond e-kaubanduse ettevõtteid üle kogu maailma. Ligi pooled neist pärinevad USAst, 26% Hiinast, 9% Jaapanist ja 6% Suurbritanniast. Kokku on ETF raha paigutanud 37 eri firmasse. Fondi suurimate positsioonide hulgas on NetEase, Etsy, Shopify, Rakuten, eBay, Alibaba Group, Amazon.com, CoStar Group, Ocado Group ja Booking Holdings.

    Finantssektoris rakendatav tehnoloogia

    ARK Fintech Innovation ETF, New Yorgi börsil (ARKF) – Apple, Tencent, Amazon, Baidu ja Alibaba, Square, Lendingtree, Zillow Group, Splunk, Guidewire Software

    Global X FinTech ETF, New Yorgi börsil (FINX) – Fiserv, Square, PayPal, Intuit, Fidelity National Information Services ja First Data Corporation

    Tehisintellekti tehnoloogia

    Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data UCITS ETF, Xetra börsil (XAIX) – Comscore, AMD, Facebook, Elastic BR, Proofpoint, Xilinx, Box Inc ja Splunk

    Amundi Stoxx Global Artificial Intelligence UCITS ETF, Pariisi börsil (GOAI) – Lear Corp, General Electric, Netflix, Bank of America ja Boeing

    Tuleviku transport

    Xtrackers Future Mobility UCITS ETF, Xetra börsil (XMOV) – Kawasaki Heavy Industries, Hitachi, NOK Corporation, Murata, NEC, Mazda Motor ja Fuji Heavy Industries, Micron Technology, Facebook, AMD, Cypress Semiconductor ja General Motors.

    L&G Battery Value-Chain UCITS ETF, Londoni börsil (BATT) – akutehnoloogiad

    E-kaubandus

    Amplify Online Retail ETF, NASDAQi börsil (IBUY) – Asos, Vipshop Holdings, Kogan.com, Ocado Group, Just Eat, Shopify, Mercadolibre, Iqiyi ja Boohoo Group

    Global X E-commerce ETF, NASDAQi börsil (EBIZ) – NetEase, Etsy, Shopify, Rakuten, eBay, Alibaba Group, Amazon.com, CoStar Group, Ocado Group ja Booking Holdings.

    Käesolev börsil kaubeldavate fondide tutvustus ei sisalda endas investeerimissoovitust. Tegu on informatiivse ülevaatega, mille eesmärgiks on laiendada silmaringi ja koondada infot. Investeerimisotsused ja analüüsid teeb iga investor ise.
  • Hetkel kuum
Raul Eamets: valitsus, äkki teeks midagi!
Oleme praeguses eelarvetasakaalu paanikas ära unustanud, et avaliku sektori arengu aluseks on maksud, mida kogutakse erasektorist. Teisisõnu: riik peaks igati soosima uute ettevõtete tulekut Eestisse, kirjutab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.
Oleme praeguses eelarvetasakaalu paanikas ära unustanud, et avaliku sektori arengu aluseks on maksud, mida kogutakse erasektorist. Teisisõnu: riik peaks igati soosima uute ettevõtete tulekut Eestisse, kirjutab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.
Tänu USA tarbijahindade taltumisele purustas S&P 500 rekordi
USA aktsiaindeksid tõusid kolmapäeval rekordiliselt kõrgele, kuna tarbijahindade tõus andis veidi järele, mis annab taas lootust, et Föderaalreserv võib intressimäärasid siiski sügisel langetada. S&P 500 purustas kõigi aegade rekordi sulgudes 5 308 punkti juures, millega tõusis täna +1,17%, Dow 30 kerkis +0,88% ning Nasdaq rallis +1,4%.
USA aktsiaindeksid tõusid kolmapäeval rekordiliselt kõrgele, kuna tarbijahindade tõus andis veidi järele, mis annab taas lootust, et Föderaalreserv võib intressimäärasid siiski sügisel langetada. S&P 500 purustas kõigi aegade rekordi sulgudes 5 308 punkti juures, millega tõusis täna +1,17%, Dow 30 kerkis +0,88% ning Nasdaq rallis +1,4%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Siit leiad kingisoovitusi peatsele koolilõpetajale!
Laps, sõber või sugulane on (üli)kooli lõpetamas ja kohe-kohe ellu astumas? Äripäeva kingikiirabi tuleb appi ja jagab soovitusi, mida kasulikku võiks lõpetajatele uue eluetapi veerel kinkida, et kingitu pakuks neile abi ja tuge ka pikas plaanis.
Laps, sõber või sugulane on (üli)kooli lõpetamas ja kohe-kohe ellu astumas? Äripäeva kingikiirabi tuleb appi ja jagab soovitusi, mida kasulikku võiks lõpetajatele uue eluetapi veerel kinkida, et kingitu pakuks neile abi ja tuge ka pikas plaanis.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Ehitustrust kasvatas võimsalt käivet ja kasumit
Kaido Somelari juhitav Ehitustrust kasvatas eelmisel aastal pea kolmandiku võrra käivet ja üle kolme korra kasumit.
Kaido Somelari juhitav Ehitustrust kasvatas eelmisel aastal pea kolmandiku võrra käivet ja üle kolme korra kasumit.
Toolide mäng Vene valitsuses: Šoigu vangerdamine oli alles algus Värske “Globaalne briifing“!
Vene kaitseministri lahkumise järel võib karta, et väljavahetamisele läheb ka Vene relvajõudude juhataja. Lisaks: kartke hiinlasi ja nende kingitusi, sõda Gaza vastu, intressilangetused, USA tollid ja Gruusia kevad.
Vene kaitseministri lahkumise järel võib karta, et väljavahetamisele läheb ka Vene relvajõudude juhataja. Lisaks: kartke hiinlasi ja nende kingitusi, sõda Gaza vastu, intressilangetused, USA tollid ja Gruusia kevad.