Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hoiupank ja Hansapank

    Hoiupanga ja Hansapanga ühine bilansimaht on umbes 1,4 miljardit USA dollarit ehk ligi 19 miljardit Eesti krooni.
    Läti suurima kommertspanga Parex Banki bilansimaht küündis eelmise aasta lõpul 514 miljoni dollarini. Parex Banki esimees Valeri Kargin on arvamusel, et suurte Eesti pankade ühinemine tugevdab veelgi Eesti finantspositsiooni võrreldes ka teiste Balti riikidega.
    Leedu suurima panga, Taupomasis bankase (hoiupank) 11 kuu bilansimaht oli 447,8 miljonit dollarit.
    Kui ajakiri The Banker mullu septembris avaldas Ida-Euroopa saja parema panga loetelu, siis küündis Hansapank seal 61. kohale. Balti pankadest edestas teda ainult Latvijas Unibanka, mis on nüüd Lätis langenud teisele kohale. Nimekirjas juhtpositsioonil olid kolm T?ehhi panka, kelle bilansimaht oli 7--10 mld dollarit.
    Kui Ida-Euroopa tippudega vahe ei olegi nii suur, siis Põhjamaade suurimatest pankadest jääb ühinev Eesti pank veel kaugele maha. Rootsi suurim pank on Svenska Handelsbanken, mille bilansimaht on 115,4 miljardit dollarit. Soome Merita/Nordbankenil on see 119,5 miljardit dollarit, Taani Den Danske Bankil 74 miljardit ja Norra Den Norske Bankil 29,7 miljardit dollarit.
    Euroopa suurimaks on tõusnud samuti äsjaühinenud ?veitsi United Bank of Switzerland ja Suisse Bank Corporation, mille ühine aktiva on 638,3 miljardit dollarit. Sellele järgneb Saksamaa suurim pank Deutsche Bank (557 mld dollarit).
    Kauplemine Hanspanga ja Hoiupanga aktsiatega algas eile eelmise päevaga võrreldes ligikaudu viiendiku võrra kõrgemalt tasemelt.
    Hansapanga aktsia avanes teisipäevase sulgemisega võrreldes 21% kõrgemalt, 160 kr tasemel. Hoiupanga aktsia avanes 18% kõrgemalt, 195 kr tasemel.
    Kui Hansapanga aktsia jäi päevasisesest suurest kõikumisest hoolimata suhteliselt stabiilseks ja lõpetas avamishinnaga võrreldes vaid 2,2% madalamal, siis Hoiupanga aktsia hind lõpetas õhtul avamishinnaga võrreldes 8,7% madalamal, 178 kr tasemel. Seega ei leidnud hommikul maaklerite poolt äärmiselt positiivseks hinnatud uudis turul samaväärset hinnangut.
    Helsingis tõusis Hanspanga aktsia hind 9 marga ehk ligi 18% võrra ning jäi 60 Soome marga tasemele (158,4 krooni). Frankfurdi ja Müncheni börsidel jäi hinnakasv alla 10%, aktsia lõpetas vastavalt 18 (144 kr) ja 18,5 Saksa marga (148 kr) tasemel.
    Lähipäevil peaks eilne suuresti emotsionaalne liikumine turul asenduma majanduslikult põhjendatud hinnatasemega.
    Price Waterhouse'i analüütik Hardo Pajula märkis, et kuni Eesti pangaturg on väliskapitalile avatud, ei saa turuvalitseja oma seisundit kuritarvitada.
    «Isegi kui turule jääks vaid üks tegija, suudaks välismaalt lähtuv konkurentsiähvardus teda ohjeldada,» ütles Pajula. «Olemasolevat konkurentsi liidrite ühinemine muidugi vähendab, aga kindlasti annab see täiendava stiimuli välispankade sissetulekuks.»
    Merita panga Tallinna filiaali juhatuse liige Juhani Seilenthal avaldas lootust, et nii suur muutus turul hoopis soodustab konkurentsi, kuna sunnib ka teisi väiksemaid panku end tugevdama. «Üks liitumine võib ka anda innustust teistele liitumistele, mis tekitab uusi tugevaid tegijaid,» lausus Seilenthal.
    Seilenthal märkis, et turuvalitseja dikteerimisvabadust pärsib oht turuosa kaotada. «Väiksed pangad võtaksid kohe hea meelega kliente üle, kui liider hakkaks näiteks hindu tõstma,» ütles Seilenthal.
    Svenska Handelsbankeni asepresident Bo Kragh tõmbas paralleeli Rootsiga, kus 25 aasta eest tegutsenud 16 kommertspangast on säilinud viis, küll aga on juurde tekkinud väikseid ni?ipanku ja lisandunud 8 välispanka.
    Kragh' sõnul vähendab Hansapanga ja Hoiupanga ühinemine paratamatult Eesti-sisest konkurentsi, kuid sellest olulisem on rahvusvahelise konkurentsivõime järsk kasv. «Tekib väga tugev pank, millel on head laienemisvõimalused Lätis ja Leedus,» märkis Kragh.
    Eesti Panga juhtkond hoidus eile kommentaaridest. Infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann ütles, et kuna ühinejad ei ole ametlikke taotlusi sisse andnud, ei saa keskpank teha ametlikke avaldusi.
    «Võin vaid kinnitada, et Eesti Pank peab oluliseks vaba konkurentsi säilimist ja Eesti turg jääb ka edaspidi välispankadele avatuks,» ütles Kuusmann.
    Konkurentsiamet teatas eile BNSile, et ei näe Hansapanga ja Hoiupanga ühinemises midagi taunitavat. «Eesti konkurentsiseadus ei pea taunitavaks turgu valitseva seisundi ehk üle 40protsendilise turuosa tekkimist, vaid selle kuritarvitamist,» ütles konkurentsiameti peadirektor Peeter Tammistu.
    Hansapanga juhatuse aseesimees Rain Lõhmus lükkas eile ümber kuuldused veel mõne panga liitumisest Hansapanga kontserniga. Ta ütles, et näiteks Forekspanga kui võimaliku kandidaadi liitmine pole võimalik enne Hoiupangaga ühinemise lõppemist.
    Forekspanga juhatuse aseesimees Vahur Pindma ütles, et ei saa välistada Forekspanga liitumist mõne pangaga veel käesoleval aastal. Ta lisas, et ei saa börsiettevõtte juhina kommenteerida Forekspanga võimalikke läbirääkimisi Hansapangaga.
    Rain Lõhmuse väitel on pankade ühinemise peapõhjus tegevuskulude vähendamine. Ta ütles, et kaks panka asuvad tegevust ratsionaliseerima, mille käigus kaotatakse mittevajalikud topeltinvesteeringud ja ühitatakse jõupingutused väljapoole arenemisel.
    Hoiupanga juhid lükkasid ümber võimaluse, et pankade liitmine oli seotud Hoiupanga juhtkonna eraettevõtte 230 miljoni kroonise laenuga Jaapani Daiwa pangalt. Pangandusringkondades leviva info järgi loodavad Hoiupanga juhid ühinemiselt aktsiahinna tõusu ja seda, et võetud 230 miljoni kroonise laenu tagatiseks panditud 1,5 miljoni aktsia väärtus tõuseb Jaapani panka rahuldava määrani.
    Hansa- ja Hoiupanga teatel esialgu töötajaid koondama ei hakata. Pankade liitmisega kokku puutunud Ühispanga president Ain Hanschmidt pidas seda väidet küsitavaks. Hanschmidti kogemused näitavad, et liitmine annab tõsist kokkuhoidu peamiselt administratiivkulude vähendamisel. See tähendab töökohtade koondamist ja konkurentsi kasvu pankade tööjõuturul.
    Hansapanga ökonomist Mart Tõevere ütles, et Hansapanga töötajad suhtuvad liitumisse rahulikult ning mingeid pingeid pole tekkinud.
    Hoiupanga avalike suhete juht Kristi Liiva kinnitas, et panga töötajad usuvad juhtkonna teadet, et kaks panka jäävad edasi tegutsema eri kaubamärkidega ja töötajaid ei vallandata.
    Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles, et kahe panga liitmise efekt ilmneb juba tänavu, mil kaks panka teenivad ühiselt rohkem kasumit, kui nad oleks seda eraldi teinud. Tema sõnul on liitmise eesmärk tõsta efektiivsust. Hansapanga senisest 43protsendilisest omakapitali tootlikkusest suurema efektiivsuse juures võiks uue 2,3 miljardi krooni suuruse omakapitaliga panga aastakasum ulatuda üle miljardi krooni.
    Hansapanga nõukogu esimehe Hannes Tamjärve sõnul jääb pankade klientide jaoks ühinemine lähemal ajal praktiliselt nähtamatuks, kuna kumbki pank jätkab Eesti turul tegutsemist oma endise nimega.
    Kahe panga ühinemine tähendab esialgu vaid pankade omakapitalide liitmist loodava panga aktsiakapitaliks, millest senised Hansapanga aktsionärid saavad ligi kaks kolmandikku (63%) ja Hoiupanga aktsionärid ühe kolmandiku (37%).
    Peale kapitali ühendatakse pankade juhtkonnad Hansapanga nime kandva kontserni juhtkonnaks.
    Pangandusturul peetakse kahe panga liitumise initsiaatoriks Hoiupanga pikaaegset juhti Olari Taali. Taal ütles eile, et on läbirääkimiste käiguga kursis, ent ei kavatse kandideerida uue panga juhatusse või nõukogusse.
    Ühispanga president Ain Hanschmidti sõnul kujundab pankade liitumine täpsemalt välja jõujooned Eesti pangandusturul, kus jääb tegutsema kaks suurt panka.
    Tallinna Panga nõukogu aseesimees Targo Raus kinnitas, et eilse uudise peale Tallinna Pank kohe ühegi teise pangaga liituma ei hakka, ent muutunud konkurentsiseisus tuleb pangal arenguplaanid üle vaadata.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Bigbanki laenuportfell tegi rekordi
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.