Eestlaste tax-free ostud Soomes kasvanud

02. märts 1998, 00:00

Kõige rohkem suurenes huvi kulla ja kellade vastu -- neid osteti ligi 1,2 miljoni Soome marga eest ehk enam kui 3 miljoni krooni eest. Kokku ostsid eestlased Soomest tax-free kaupu ligi 14 miljoni marga, s.o üle 36 miljoni krooni eest.

Enim, üle 40 protsendi vähenes samas autode varuosade ost tax free kauplustest.

Euroopa tax-free kaubanduse (Europe Tax-free Shopping) Soome esinduse andmetel tõusis kohe pärast viisavabaduse kehtestamist eestlaste ostetud kaupade maht poole võrra, aasta lõikes jäi suurenemine 18 protsendi peale. Tax-free kaupade ostmine suurenes ka venelaste ja kanadalaste hulgas, vastavalt 33 ja 41 protsenti. Kanadalaste ja samuti ameeriklaste ostutuhinat soodustas tugev USA dollar.

Soome turismiarenduskeskuse Eesti esinduse turundusdirektor Mall Oja ütles, et peamine tax-free kaubanduse suurenemise põhjus on viisavabaduse kehtestamine Eesti ja Soome vahel. Samuti tõi Oja välja asjaolu, et Soomes on suurem kaubavalik kui Eestis. «Ja hinnad on enam-vähem samad,» lisas ta.

Tax-free kaupade ostmisel antakse kliendile t?ekk ja lahkumisel Euroopa Liitu kuuluvast riigist tagastatakse käibemaks, mis tarbekaupade puhul on 12--16 protsenti ja toidukaupade ostmisel umbes 10 protsenti.

Tõestamaks, et klient ei ela Euroopa Liidu riigis, peab ta müüjale näitama passi. T?ekke lunastatakse Euroopa tax-free kaubanduse rahvusvahelises tagasimakse punktis. Tax-free soodustus ei laiene raamatutele, teenustele, alkohoolsetele jookidele ja tubakatoodetele.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing