Läbirääkimisi juhib Klaus van der Pas

02. märts 1998, 00:00

Van der Pas juhtis aastail 1993--1994 ELi läbirääkimisi Rootsiga ja aastail 1990--1993 oli vastutav Euroopa Liidu ja EFTA riikide vaheliste suhete eest. Tema soodsat panust Põhjamaadega suhete arendamisse on Rootsi ära märkinud Põhjatähe ordeniga, Soome Valge Roosi ordeniga ja Island Kotka ordeniga.

31. märtsil juhatab ta sisse läbirääkimised T?ehhi, Ungari, Poola, Eesti, Sloveenia ja Küprosega. Need tõotavad kujuneda tunduvalt raskemaks kui viimati peetud laienemisläbirääkimised Rootsi, Soome ja Austriaga.

Klaus van der Pas on töötanud Euroopa Liidu komisjonis 1973. aastast peale. Algul vahendas ta Euroopa komisjoni põllumajandusküsimusi ja seejärel ELi suhteid ülejäänud riikidega. Kaks aastat oli ta komisjoni esimehe Jacques Delors'i nõunik, mille järel temast sai ELi EFTA-büroo juht. 1995. aastast peale on van der Pas olnud komisjoni praeguse esimehe Jacques Santeri avalike suhete juht.

ELi liikmesriikide vahel puudus üksmeel selles, kes hakkab ELi laienemisläbirääkimisi juhtima. Prantsusmaa ja Saksamaa soovisid sellel kohal näha prantslast. Klaus van der Pas on sündinud Saksamaal, kuid üles kasvanud Hollandis. Prantsusmaa on seisukohal, et sakslastel ja hollandlastel on juba niigi palju ELi laienemisega seotud olulisi ametikohti.

Arvestades sellega, et Klaus van der Pasil on head suhted Põhjamaadega, võib ta toetada nende taotlusi võtta Baltimaad ELi liikmeks vastu üheaegselt. DI

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing