Kiiruseületajad peavad mobiilid välja lülitama

01. aprill 1998, 00:00

Alates tänasest katsetab mobiilside-operaator Eesti Mobiiltelefon koostöös Eesti liikluspolitseiga projekti, mis võimaldab GSM-võrgu tugijaamade abiga määrata autode ja muude liikuvate objektide liikumise kiirust, kui seal on sisselülitatud GSM-telefon.

Süsteemi idee on lihtne ja põhineb GSM-võrgu iseärasusel, et ühes raadiokanalis võivad üheaegselt töötada kuni 8 GSM-telefoni. Selleks, et kõik telefonid töötaksid nendele määratud kindlas ajafaasis ja üksteist ei segaks, mõõdavad tugijaamad pidevalt telefonide kaugust tugijaamast. Edasi arvutab juba arvuti välja objekti liikumise kiiruse ning kui see ületab lubatut, saadab GSM-keskus mobiiltelefonile SMS-lühisõnumiga hoiatuse.

Kui juht pärast hoiatust kiirust lubatuni ei vähenda, väljastatakse talle lühisõnumiga trahviteatis ning trahvisumma lisatakse automaatselt kliendi kuuarvele. Trahvisumma sõltub sellest, palju kiirust ületati, ning on vastavuses haldusõiguse rikkumise seadustikuga.

Liikluspolitsei büroo direktor Märt Mikkov paneb koostööle EMTga ja uuele süsteemile suuri lootusi. Süsteem aitab oluliselt kokku hoida politsei inimressurssi ning võimaldab tegeleda palju tähtsamate küsimustega (linnaliikluse korraldamine, koolilaste liiklusalane kasvatus jne), loodab Mikkov. Enam pole klientidel vaja iga trahvikviitungi pärast mööda hoiukassasid joosta ning ära jäävad ka närvesöövad vestlused teel patrullivate liikluspolitseinikega.

Süsteemil on siiski veel kaks pisipuudust, mistõttu on võimalik trahvimaksmisest ka mööda hiilida. Esiteks see, et GSM-võrk ei võimalda mõõta objekti kiirust, kui see ületab 200 km/h. Teiseks: mida teha siis, kui telefon pole juhi oma, vaid kuulub hoopis kaasreisijale? Siin jääb üle loota ainult kaasreisija teadlikkusele, kes pärast hoiatust juba ise hooletu juhi korrale kutsub.

Teenus on saanud positiivse hinnangu ka EMT testklientidelt, ütles EMT pressiesindjaja Jüri Kriisemann. Väga rahul ollakse arveldamise viisiga -- korraga saab ära maksta mitu teenust. Eriti rõõmustas neid aga see, et iga pisirikkumise pärast ei võeta neilt enam ära juhilubasid. Uus teenus on EMT selle aasta esimene teenus GSM-multimeedia valdkonnas ja sunnib arvatavasti ka teisi operaatoreid kiirendama vastavate intelligentsete lisaväärtusteenuste kasutuselevõtmist. ÄP

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing