WSJ ennustab Venemaa kriisi

20. mai 1998, 00:00

Viidates analüütikutele, ennustab WSJ, et Venemaa keskpank on pidevalt kahaneva valuutavaru tõttu sunnitud varsti rubla kursi vabaks laskma. «Kui rubla vastu ei pea, oleks see tõsine tagasilöök Venemaa pikaajalisele võitlusele finantsstabiilsuse ja inflatsiooni kontrolli alla võtmise eest. Nii võib piirkondlik kriis üle kasvada globaalseks,» arvab Wall Street Journal.

Samal ajal arvas Rootsi nimekamaid firmajuhte Percy Barnevik, kes oli eelmise Venemaa valitsuse majandusnõunik, et Venemaa majandus areneb õiges suunas ning et Moskva börsi langust ei peaks võtma nii traagiliselt. «Moskva börs on põhiliselt naftabörs, kus kogu maailmas käib spekulatiivne äri. Seepärast ei kajasta see Vene majanduse tegelikku seisu,» arvas rootslane.

Eile tõstis Vene keskpank refinantseerimismäära 30 protsendilt 50 protsendile. Ka kõikide lombardikrediitide intressimäärad tõusid praeguselt 36--40 protsendilt 50 protsendile.

Viimati muutis keskpank refinantseerimismäära 16. märtsil, mil seda alandati 36 protsendilt 30-le. Lombardimäära muutis keskpank alles esmaspäeval, kui ta seda diferentseeritult tõstis.

Keskpanga direktorite nõukogu tegi otsuse esmaspäeva õhtul, kuigi varem oli nii keskpangast kui ka Kremlist kinnitatud, et refinantseerimismäära ei tõsteta.

Analüütikud seletavad intressimäärade järsku tõusu valitsuse võlakirjade intressimäärade kiire kerkimisega 40--50 protsendini. Näiteks üheaastaste riigiobligatsioonide intress kerkis reede 39,9 protsendilt esmaspäeval 44 protsendile.

Moskva pankadevahelise valuutabörsi analüütikute hinnangul peaks intressimäärade tõstmine olukorda Vene väärtpaberiturul stabiliseerima. INTERFAX-BNS-DI-ÄP

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing