Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Soome toiduaineekspordi kasv on peatunud
Soome toiduainetööstuse liidu direktori Lea Lastikka sõnul vähenes Soome toiduaineeksport jaanuaris-veebruaris ligi 400 miljoni marga võrra, mis tuli toiduainetööstusele suureks üllatuseks. Põhjuseks on eelkõige see, et suured rahvusvahelised firmad tugevdavad Euroopas ja sealhulgas Venemaal meeletult konkurentsi.
Kõige enam vähenes ?okolaadi eksport. Nagu ütles Fazeri ekspordijuht Heimo Hakkarainen, on Euroopa turg üle ujutatud odava tahvel?okolaadiga, sisuliselt ei ole mingit võimalust hinda tõsta. Iseäranis sakslased on hinna alla löönud, samuti arendavad kõik suuremad firmad tootmist Poolas, kust osa sellest läheb Venemaale.
Parimatel aegadel on Raisio müünud Venemaale rasvatooteid 500--600 miljoni marga eest. Paari viimase kuuga on eksport aga kahanenud poole võrra.
Soome tollistatistika kohaselt on ?okolaadi järel enim vähenenud juustu väljavedu, ja seda põhiliselt väiketootjatel. Samas Valio ekspordijuht Arto Jonsson kinnitab, et nemad on suutnud juustueksporti veidi suurendada nii ida kui lääne suunal. Vene sulatatud juustu turul on Valio turuliider.
Kokku vedasid Soome toiduainefirmad aasta kahe esimese kuuga Venemaale 367 mln marga eest kaupa. Soome ettevõtjad tõdevad, et suured rahvusvahelised kontsernid on asunud Venemaal tootmist looma, sest sealsed väikesed tootmiskulud annavad eelise. Peagi, kui välisfirmad Venemaal tootmise käima saavad, toimub Vene toiduaineturul uus jaotus. KL-ÄP