Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Kalevi jahtklubi õhkkond on hubane
Hinnaskaala
- eelroad 15--100 kr
- põhiroad 30--120 kr
- magustoidud 8--45 kr
- alkoholivabad joogid alates 6 kr
- alkohoolsed joogid alates 15 kr
Äripäeva lõunakülalisele ASi AlarmEst juhatuse esimehele Ants Väinsalule meeldib einestada Pirital vast avatud Kalevi jahtklubi kõrtsis, sest sealne õhkkond on mõnusalt lõõgastav.
Klubihoone fuajee on avar, lihtne ja valgusküllane. Eesruumist vasakule jääb kolm eriilmelist söögisaali, esimene soliidsema, nurgatagune kõrtsilikuma laadiga. Ants Väinsalule sinistes ja valgetes toonides sisekujundus meeldib. Merefotod ja üksik rool valgel seinal mõjuvad elegantselt. Seinad võiks olla küll pastelsed, aga seda praktilisusest lähtuvalt, sest valgeid seinu on kasvõi tooliga kerge täksida.
Menüüd võtame baariletilt, ehkki ettekandja oleks meile need ka lauda toonud. Toiduvalikus leidub piisavalt mereteemale vihjavaid roogi, enamik toitudest on ka lühidalt lahti seletatud. Vaid supivalikus soovib lõunakülaline näha mitmekesisust.
Koostame oma lõunamenüü just sellele söögikohale omastest roogadest. Ants Väinsalu tellib eelroaks jahtklubi võileiva (30 kr) ja mina viie salati hulgast Tormilinnu (30 kr). Palun tuua pool salatit, et ka põhiroast jaksaks osa saada.
Põhiroogadest on Väinsalu varem söönud maja kõige kallimat praadi lõherulli (120 kr), kuid nüüd proovib ahvatlevat kreveti-kana pannirooga (90 kr). Minu tähelepanu köidavad Neptuni eine (kalavarras apelsini-sibula salati ja külma kastmega, 90 kr) ja lihavarras vürtsika aedviljakastmega (80 kr). Nime poolest ahvatlevaim on Kippari praad (65 kr). Kõrvale joome Vichy vett (10 kr) ja Hispaania päritolu valget veini Rioja Campanada Blanco (12 cl 25 kr). Eksitas küll ettekandja väide, nagu oleks majavein Prantsusmaalt, selle Hispaania päritolu selgub alles joogikaarti sirvides.
Toitu oodates tõdeb Ants Väinsalu, et teeninduses on siiski veel arenguruumi. Ettekandja ei eksi otseselt ühegi hea tava vastu, kuid meie meelest on ta liiga tagasihoidlik. Roogi võiks enam välja pakkuda ja tutvustada. Nii on Ants Väinsalu veidi ehmunud, nähes oma õige suurt külluslikku võileiba. Tema meelest võinuks ettekandja hoiatada, et tegemist on suure portsjoniga.
Krõbedale leivale on kaunilt asetatud singi- ja juusturullid, rulaad, suitsulõhe, singi-juustu salat ja aedviljad, kaunistuseks kaks arooniakobarat. Tormilinnu salatit iseloomustab värskus. Selles on krevetid, sink, täidetud tomat, kilu, aedviljad ja ohtralt oliive.
Põhiroad on kogukad. Ants Väinsalu kreveti-kana panniroog sisaldab hulgaliselt linnuliha, keedukartulit ja värsket salatit, kuid külalisele tundub toit kuivavõitu, puudub kaste. Oliividega aga pole kokku hoitud. Pärast toitvat einevõileiba on nii suur praad juba ilmne liig.
Kippari eine tähendab grillitud sealihakäntsakat, millele on lisandiks korralik kulbitäis head hapukapsast, salatit ja ahjukartuleid. Seda sööks teinegi kord. Kui liha võinuks maitsekam olla, siis kapsas ja ahjukartulid väärivad tõelist kiitust.