Fordi endine importija käib partneriga kohut

Väinu Rozental 26. veebruar 2001, 00:00

BFK (Belesta Fordi Keskus) esindaja, Advokaadibüroo Bachmann & Partnerid juristi Ardi Roosimaa sõnul andis BFK hagi kohtusse sisse veebruari algul. ?See on tõenäoliselt esimene kord, kus Eesti firma apelleerib oma õiguste kaitsel Euroopa Liidu direktiividele,? ütles Roosimaa.

Autoäris kehtestatud ELi direktiivide kohaselt peab diilerile olema tagatud vähemalt viieaastane lepingu tähtaeg või kaheaastane etteteatamise kohustus tähtajatu lepingu lõpetamise korral. BFK leping oli sõlmitud aastaks ja 1,5 kuuks. ?Kuigi Ford AB andis kogu aeg mõista, et leping pikeneb, teatasid nad üks kuu ja üks nädal enne lepingu lõppu, et leping siiski lõpetatakse,? rääkis Roosimaa.

Roosimaa kinnitusel on hagiavaldusele lisatud Helsingi Ülikooli Euroopa õiguse tunnustatud professori Tuomas Ojaneni arvamus, mis toetab kahjunõude esitamist. BFKd esindab Helsingi linnakohtus Bachmann & Partnerid koostööpartner, Soome vanim ja tuntuim advokaadibüroo Castrén & Snellman.

Ford AB ei pikendanud BFKga eelmise aasta septembri algul diilerlepingut, vaid valis uueks koostööpartneriks Volvo ja Renault? autodega kaupleva ASi Info Auto.

BFK emaettevõtte OÜ Belesta juhatuse esimehe Kalle Leedi andmeil investeeris BFK diilerlepingust tulenevate kohustuste täitmise nimel üle 28 miljoni krooni. ?Nõuame diilerlepingu ebaseaduslikult lõpetanud Ford AB-lt saamata jäänud kolme aasta kasumit,? ütles Leet. ?Kusjuures selle kasumi määrasid soomlased ise.?

Leedi hinnangul on Ford AB käitunud suurema venna õigusega. ?Suurem tegi väiksemale külma,? iseloomustas Leet. ?Tundus, et Ford AB taktika oli meid suisa pankrotti ajada.?

Leedi kinnitusel hoidis Ford AB näiteks pärast diilerlepingu lõpetamist kuus kuud kinni nende raha. ?Alles 18. veebruaril saime pangagarantii lahti,? rääkis Leet. ?Pool aastat oli umbes miljon krooni meie käibest väljas.?

Leedi sõnul alustasid nad Ford AB vastu kohtuskäimist juba eelmise aasta detsembris, kui andsid sisse 2 miljoni krooni suuruse nõude. ?Nõuame tagasi raha, mille Soome partner inkasso korras on meie arvelt võtnud.?

Ardi Roosimaa sõnul pole välistatud, et Ford AB vastu esitatakse diilerlepingust tulenevaid hagiavaldusi kokku ligi 20 miljoni krooni ulatuses.

AS Belesta Grupp, mille omanikering kattub peaaegu BFK omanikega, tegeleb alates eelmise aasta septembrist Renault? autode müügiga. Belesta ettevõtete grupi omanikeringis on Kalle Leet, belglane Willy Joseph Wuylle, BFK juhatuse esimees Aarne Õllek, ASi KIA Auto peadirektor Jaak Heinola ja Eesti Põlevkivi endine kauaaegne direktor Nikolai Varb.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:11
Otsi:

Ava täpsem otsing