Fed ja Intel tekitasid ostueufooria

Peeter Koppel 19. aprill 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturud said eilsel kauplemispäeval sisse tõelise tõusuhoo, mis viis Nasdaqi üldindeksi ka üle psühholoogiliselt olulise 2000 punkti taseme.

Esialgse ostulaine tekitajaks oli maailma suurim mikrokiipide tootja Intel, kes suutis lõppenud kvartalis teenida 16 senti aktsia kohta ehk 1 sendi võrra rohkem, kui analüütikud olid oodanud. Ettevõtte kvartalikasumi langus oli mullusega võrreldes siiski drastilised 64 protsenti. Rõõmsama tooni lugesid turuosalised välja aga Inteli lootusest, et mikrokiipide müük peaks teises kvartalis stabiliseeruma.

Kauplemispäeva edenedes tabas juba niigi optimistlikke turge aga tõeline pommuudis. Kõigile ootamatult langetas Ühendriikide Föderaalreserv baasintressi seniselt 5 protsendilt 4,5 protsendile. Otsusega kaasnenud avalduses teatas Fed, et maailma suurimas majanduses domineerivad siiani langussuunalised riskid ning ettevõtete investeeringute vähenemine muudab majanduse aktiivsuse vastuvõetamatult madalaks. Viimati langetas Föderaalreserv baasintressi oma korraliste istungite vahepealsel perioodil 3. jaanuaril ning turuosalised olid suhteliselt kindlad, et 15. mail toimuvale korralisele istungile eelnevalt mingit intresside liigutamist ei toimu.

Inteli meie aja järgi ööl vastu eilset avaldatud majandustulemused puhusid elu sisse ka USA liikumistest äärmiselt mõjutatavatele Põhjamaade börsidele. Soomlaste uhkus Nokia sööstis kauplemispäeva lõpuks 14,5 protsendi võrra kõrgemale ja lõpetas 33 euro tasemel. Ka Nokia peamise rivaali Ericssoni aktsia suutis kerkida enam kui 10 protsenti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:23
Otsi:

Ava täpsem otsing